Για τους γνωρίζοντες από πολιτικό ρεπορτάζ, η διενέργεια ανασχηματισμού στις 3 Ιανουαρίου ένα πράγμα σημαίνει: ότι υπήρχαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Το ποια ακριβώς ήταν τα προβλήματα αυτά θα το δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα παρακολουθώντας αυτά που... θα κάνουν -ή δεν θα κάνουν- οι υπουργοί στις νέες τους θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός αυτός συνιστά παραδοχή ότι η κυβέρνηση απέτυχε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν χρειάζεται πολλή φιλοσοφία γι’ αυτό, μια ματιά στην κατάσταση που επικρατεί γύρω μας, με την οπαδική βία να μαίνεται, το οργανωμένο έγκλημα να δρα ανενόχλητο και νέα εξωφρενικά φαινόμενα διαφθοράς στην αστυνομία να αναδεικνύονται σε συστηματική βάση, εξηγεί το γιατί αντικαταστάθηκε ο Γιάννης Οικονόμου.
Το αξιοσημείωτο είναι η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε ένα υπουργείο από το οποίο αποβλήθηκε το καλοκαίρι του 2021 λόγω τραγικών επιδόσεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Από τη θητεία του εκείνη όλοι θυμόμαστε τον προβοκατόρικο ρόλο που είχε παίξει σε βάρος της αντιπολίτευσης καθώς και τη συστηματική κάλυψη που παρείχε σε κάθε είδους αστυνομική αυθαιρεσία. Ενδεχομένως η κυβέρνηση περιμένει κάποια όξυνση του κλίματος σε σχέση με τα πανεπιστήμια και επαναφέρει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.
Η μετακίνηση του Μ. Χρυσοχοΐδη όμως σημαίνει και κάτι ακόμα: ότι η κυβέρνηση αξιολογεί ως προβληματική και την κατάσταση στο υπουργείο Υγείας, όπου το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται η κατάργηση μιας σειράς από περιφερειακές δομές δημόσιας Υγείας υπό τον άκρως παραπλανητικό τίτλο «αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη».
Προφανώς ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν κρίθηκε αρκετά ικανός να τρέξει το πρότζεκτ ή αρκετά θρασύς για να μπει σε έναν πόλεμο με την κοινωνία και να διεκδικήσει πολιτικό όφελος από αυτό. Ίσως γι’ αυτό επανέρχεται στη συγκεκριμένη θέση ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μέσα στη δραματική ιστορία των Μνημονίων, η θητεία του Άδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο Άδ. Γεωργιάδης είναι αυτός που διεκδίκησε την πατρότητα της μνημονιακής ισοπέδωσης του ΕΣΥ με το περίφημο «δεν θα μου φάει η τρόικα τη δόξα». Η παρέα του στο ΚΕΕΛΠΝΟ διώκεται για κακουργηματική απιστία για τις παράνομες προσλήψεις 22 ανθρώπων στο πολιτικό του γραφείο - για τον ίδιο το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο. Είναι επίσης ο υπουργός που η έρευνα για εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis αρχειοθετήθηκε μολονότι στην κατοχή του βρέθηκαν «αδιευκρίνιστα ποσά». Τώρα επιστρατεύεται εκ νέου για να αναδιατάξει υγειονομικούς χάρτες.
Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πειραματίστηκε επί ένα εξάμηνο, επιστρέφει στα προκλητικά κυβερνητικά σχήματα της προηγούμενης τετραετίας. Καταλαβαίνει προφανώς ότι τα όσα ετοιμάζει στην Παιδεία και στην Υγεία δεν θα περάσουν χωρίς αντιδράσεις και γι’ αυτό ετοιμάζεται. Καλό θα ήταν να ετοιμάζεται και η κοινωνία...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου