Ανεβαίνει η ένταση στη Μέση Ανατολή και αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου.
Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανέφερε ότι ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο, στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Υεμένης...
Σύμφωνα με την Ambrey, η επίθεση «στόχευσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως απάντηση στις στρατιωτικές επιδρομές των ΗΠΑ σε στρατιωτικές θέσεις των Χούθι στην Υεμένη». Η εταιρεία ανέφερε πως ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο, ωστόσο παραμένει αξιόπλοο και πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Σημείωσε επίσης ότι το σκάφος «δεν συνδέεται με το Ισραήλ». Σημειώνεται ότι νωρίτερα, o τηλεοπτικός σταθμός Al Masirah που διοικείται από τους Χούθι, επικαλέστηκε πηγή από τις ναυτικές δυνάμεις των ανταρτών, που ανέφερε πως δεν θα στοχεύουν εμπορικά πλοία τα οποία δεν συνδέονται με το Ισραήλ.
Η υπηρεσία ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations δήλωσε νωρίτερα ότι ο πλοίαρχος ενός σκάφους ανέφερε ότι «χτυπήθηκε από αέρος από πύραυλο» κοντά στο νότιο λιμάνι της Υεμένης, την πόλη Άντεν.
Οι επιθέσεις κατά των Χούθι και η «υπόσχεση για εκδίκηση
Το χτύπημα αυτό έρχεται έπειτα από τις επιθέσεις που προηγήθηκαν από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, πλήττοντας πολύ σοβαρά στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, μονάδες διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και πόλεις. Μετά τις επιθέσεις αυτές, οι Χούθι «υποσχέθηκαν» εκδίκηση με «ισχυρή απάντηση».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας, που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, και είχε στόχο το αντιτορπιλικό USS Laboon στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με διοικητήριο CENTCOM των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Επίσης, σήμερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, δήλωσε στο Reuters, ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα. «Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία που στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.
Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε νωρίτερα απ' το Έσσεξ ότι τα χτυπήματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη ήταν η «έσχατη λύση» έπειτα από «εξαντλητική διπλωματική δραστηριότητα». Πρόσθεσε με σαφήνεια πως «φυσικά δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας όπου απαιτείται».
► Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σχολιάζοντας (την Κυριακή) τις επιθέσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη, έκανε λόγο για «πράξη ηλιθιότητας» που βάζει σε κίνδυνο όλη τη ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή. «Το πιο επικίνδυνο είναι ότι αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί στην Ερυθρά Θάλασσα θα βλάψει όλη τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα, ακόμη και τα πλοία που δεν πηγαίνουν στην Παλαιστίνη, ακόμη και τα πλοία που δεν είναι ισραηλινά, ακόμη και τα πλοία που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα, επειδή η θάλασσα έχει γίνει αρένα μαχών, πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων», δήλωσε ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν, λιβανικής οργάνωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου