29.1.24

Σε Συμπληγάδες...


Σε κλοιό κινητοποιήσεων  τελεί η κυβέρνηση, καθώς ο Ιανουάριος τελειώνει με συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» για το Μέγαρο Μαξίμου: την ...ώρα, δηλαδή, που ο χιονιάς αναμένεται να δοκιμάσει σοβαρά την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού, οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι και τα πανεπιστήμια «βράζουν», διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Ο προβληματισμός στο Μαξίμου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις επαναβεβαιώθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη που συνεκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουουργού. «Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα», έλεγαν χθες το απόγευμα παράγοντες του Μαξίμου, απηχώντας το κλίμα και τις αποφάσεις της σύσκεψης. Κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκαν συνολικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά. «Δεν συζητήθηκαν όμως μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά έγινε συνολική επισκόπηση όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Το πόσο «απλωμένη» ήταν η ατζέντα της σύσκεψης αναδεικνύεται και από τη σύνθεσή της: συγκεκριμένα, στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (καθώς τα ΜΑΤ ήδη βρίσκονται στα μπλόκα με διαταγή να μην αφήσουν τους αγρότες να κλείσουν κανέναν δρόμο ή παράδρομο της Εθνικής Οδού...), ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

Τί ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες που μετέχουν στις κινητοποιήσεις ζητούν μία σειρά από μέτρα από την κυβέρνηση, τα οποια έχουν ως εξής:

Αφορολόγητο πετρέλαιο.
Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh.
Επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.
Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, με δικαίωμα στην επιδοτούμενη εργασία.
Thessaly Pass: Αγροτικών εφοδίων, Ζωοτροφών,Ζάχαρης για μελισσοκόμους
Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
Κόστος παραγωγής: Net metering, Ενεργειακό κόστος
Άμεση αποκατάσταση για κατεστραμμένα γεφύρια, δρόμους, φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία, έργα αναδασμών κ.α.
Μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τον Daniel από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις.
Αναμόρφωση του ΕΦΚΑ για κάλυψη ασθενειών – ατυχημάτων των αγροτών.
Κρατική Αρωγή για ακραία καιρικά φαινόμενα
Έργα αγροτικής οδοποιίας
Άδεια λαϊκών αγορών κατ εξαίρεση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
Επί ποδός για καταλήψεις

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση έχει βαρύνει το κλίμα και σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της αμηχανίας είναι η πλήρης διχοστασία μεταξύ των υπουργών για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης: κάποιοι, δηλαδή, λένε ότι πρέπει να μπουν τα ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια, διαλύοντας τις καταλήψεις, ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι πρέπει απλώς να γίνει «παράκαμψη» των κινητοποιήσεων με «τηλε-εξεταστική». Πάντως, σήμερα, οι πρυτάνεις, απολύτως θορυβημένοι, πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου και κυρίως τη δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας. Εξ αποστάσεως θα παρέμβει στη σύνοδο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί επίσης «στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και στη θεσμική τους απελευθέρωση από το κράτος», όπως λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργέιο επιμένει ότι οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, ενώ για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει σειρά από προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, θα διασφαλίσουν τη διαδικασία.

Μάλιστα, χθες, είχαμε και μία πρώτη θετική αντίδραση από πρύτανη για τις προτάσεις Πιερρακάκη: «Η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας για την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων στις σχολές που είναι σε εξέλιξη καταλήψεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μην χαθεί το εξάμηνο», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.