Αποκαλυπτικά στοιχεία...
Επιβεβαιώθηκε από τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το σύνολο του 2023 η δραματική αύξηση του κόστους στη διατροφή την τελευταία διετία, καθώς αθροιστικά ξεπερνά το 25% (15,5% το 2022 και 8,9% το 2023)...
Το ελαιόλαδο είναι το προϊόν όπου που η κατάσταση είναι εκτός κάθε «αντοχής» των νοικοκυριών, όπως και πιθανώς τα λίπη (βούτυρο ζωϊκό ή φυτικό, κτλ.) και μάλιστα δεν καταγράφεται ομοιογενώς την τελευταία διετία από την ΕΛΣΤΑΤ. Το 2022 οι ανατιμήσεις συνολικά σε Έλαια και λίπη ήταν 21,7%, ενώ το 2023 οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο έφτασαν το 58,5%. Αν συνυπολογιστούν τα δύο ποσοστά, οι ανατιμήσεις στη διετία 2022-2023 ξεπερνούν το 90%. Σημειώνεται ότι ήδη το τελευταίο διάστημα οι αυξήσεις που καταγράφονται σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 200% και η τιμή πώλησης τα 17 ευρώ το λίτρο.
Οι ανατιμήσεις της διετίας στις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, είναι επίσης σοκαριστικές σε κάποιες περιπτώσεις:
πάνω από 30% σε Γαλακτοκομικά και αυγά
πάνω από 25% στα Κρέατα
σχεδόν 25% σε Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων
πάνω από 20% στα Λοιπά τρόφιμα
πάνω από 20% σε Ψωμί και Δημητριακά
σχεδόν 20% στα Φρούτα
πάνω από 15% σε Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά
πάνω από 15% σε Καφέ-κακάο-τσάι
πάνω από 10% στα Ψάρια
πάνω από 10% στα Αλκοολούχα ποτά
Με σημερινά στοιχεία, το αγγουράκι Κνωσσού πωλείται στο δημοπρατήριο της Κρήτης από τον παραγωγό 0,45 ευρώ και στο ράφι ο καταναλωτής το βρίσκει πάνω από 250% ακριβότερο, στο 1,6 ευρώ το κιλό, τόνιζε λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος.
Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστας Σκρέκας έφτασε να υπερηφανεύεται που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι «μόλις» 25% στη διετία και να περιγράφει τον εαυτό του ως «υπουργό που πολεμάει την ακρίβεια», ενώ την ίδια ώρα «κάρφωνε» Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ σημειώνοντας ότι «δεν είναι θέμα υπουργού, είναι θέμα κυβέρνησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου