Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» (OPEN) είπε ότι, αν το κόμμα καταφέρει να έρθει δεύτερο με καλό ποσοστό, θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην προοδευτική παράταξη να... αμφισβητήσει εμπράκτως την ηγεμονία του συστήματος Μητσοτάκη.
Δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα κινηθεί και για το περιεχόμενο των πολιτικών ανοιγμάτων του, αν και ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον των συγχωνεύσεων κομμάτων. Προφανώς δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, αφού έχει μπροστά του μια κρίσιμη εκλογική μάχη και οποιαδήποτε αμφίσημη προσέγγιση στο επίμαχο ζήτημα θα προκαλούσε απορίες, εντάσεις και ενδεχομένως να έβαζε το κόμμα του σ’ έναν κύκλο εσωστρέφειας με αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις που θα μείωναν τη δυναμική του.
Κι αυτό θα ήταν ολέθριο για ένα κόμμα που φιλοδοξεί να πάρει το πάνω χέρι στη λεγόμενη δημοκρατική παράταξη, δηλαδή να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον οποίο έχασε την εποχή των Μνημονίων, εξαιτίας ακριβώς των Μνημονίων.
Είναι πιθανό να δούμε συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι μια προγραμματική συμφωνία; Υπάρχουν στελέχη και στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου που βλέπουν θετικά αυτήν την υπόθεση. Για την ώρα δεν το πάνε πολύ μακριά, δηλαδή δεν μιλάνε για αυτοδιάλυση των δύο κομμάτων και για δημιουργία ενός άλλου πόλου ή για την αντιγραφή του μοντέλου του ενιαίου Συνασπισμού (συνεργασία ΚΚΕ - Ε.ΑΡ. και μικρότερων σχημάτων), όπου τα εμπλεκόμενα μέρη κρατούσαν την αυτονομία τους (μια παραλλαγή του με τον τίτλο «Δημοκρατικό Μέτωπο» πρότεινε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας), ωστόσο η συζήτηση θα ξεκινήσει.
Το αν θα καταλήξει και κυρίως πού θα καταλήξει θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι ευρωκάλπες. Αν τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) μείνουν στα χαμηλά ποσοστά που τους δίνουν τώρα οι μετρήσεις, δεν θα έχει σημασία ποιο θα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Θα συνειδητοποιήσουν οι ηγεσίες τους ότι με τόσο μικρή επιρροή δεν θα έχουν καμία τύχη και το καθεστώς Μητσοτάκη θα συνεχίσει να διαφεντεύει τον τόπο, απειλούμενο μόνον από τον κακό εαυτό του και ενδεχομένως από κοινωνικές εκρήξεις που αν μείνουν ακαθοδήγητες γρήγορα θα εκφυλιστούν.
Μπορούν τα δύο κόμματα να συνεννοηθούν ή μήπως τους χωρίζουν σινικά τείχη; Σίγουρα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Σίγουρα επίσης η απόσταση μεταξύ τους δεν μοιάζει αγεφύρωτη. Δεν είναι αγεφύρωτη. Ως ριζοσπαστική Αριστερά ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και αποδοκίμαζε την τότε ισχυρή σοσιαλδημοκρατία, αποκαλώντας την «νεροκουβαλητή του
Αρνήθηκε να ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή, προτίμησε το Κίνημα των Αδεσμεύτων, κέρδισε την εμπιστοσύνη των αριστερών εκείνης της εποχής, αλλά στην πορεία άλλαξε πολιτική κατεύθυνση, εξόρισε από το πρόγραμμα του κάθε ανατρεπτική και αντισυστημική ιδέα, μπήκε επί Ανδρέα Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή και ο γιος του ιδρυτή, ο Γιώργος Παπανδρέου, έγινε πρόεδρος της… τρισκατάρατης Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Σήμερα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ως ριζοσπαστική Αριστερά ξεκίνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το αφήγημα κατάφερε να εκφράσει τους θυμωμένους πολίτες με τις επιλογές των κομμάτων του συναινετικού δικομματισμού, έγινε κυβέρνηση, πολέμησε με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και το Βερολίνο, ηττήθηκε, συμβιβάστηκε, υπέγραψε Μνημόνιο, εφάρμοσε πολιτικές που έπληξαν τα μεσαία στρώματα, κινήθηκε ως κυβέρνηση (αναγκαστικά λόγω τρόικας) και στη συνέχεια ως αξιωματική αντιπολίτευση (με επιλογή του) δεξιότερα των εξαγγελιών του και των προγραμματικών δεσμεύσεών του, φλέρταρε με τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης και σήμερα είναι ένα κεντροαριστερό κόμμα σύμφωνα με τον νέο πρόεδρό του.
Η περιοχή της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης μπορεί να συντηρήσει δύο μικρομεσαία κόμματα που θα διαγκωνίζονται για την πρωτιά. Κανένα από τα δύο όμως από μόνο του δεν θα μπορέσει να κλονίσει το καθεστώς Μητσοτάκη...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου