Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να κρυφτεί. Το είπαμε και θα το ξαναπούμε. Φοβάται. Και όσο πιο πολύ φοβάται τόσο πιο πολύ προσπαθεί να γίνει ...επικίνδυνη. Μέσα σε λίγες ημέρες, άνοιξε τον πιο βρόμικο, σκληρό και ανελέητο πόλεμο στην ιστορία των συντηρητικών κυβερνήσεων ενάντια στη φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, στους μαθητές και σε όποιον άλλον τολμά να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.
Εισαγγελική παραγγελία εναντίον φοιτητών αλλά και των «διοικήσεων των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» για τυχόν ποινικές ευθύνες(!), σοβαρές απειλές σε πρυτανικές αρχές να καλούν την Αστυνομία για την καταστολή των μαζικότερων καταλήψεων των τελευταίων ετών και, τέλος, αισχροί και αλιτήριοι εκβιασμοί -ακόμα και για τη διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ- από πρόθυμα κυβερνητικά στελέχη. Το βασικό πρόσχημα: να μη χαθεί η εξεταστική εξαιτίας των καταλήψεων. Πού; Στα αυτοδιοίκητα Πανεπιστήμια! Οσο για τις μηνύσεις διευθυντών σχολείων σε μαθητές, μάλλον ανακατεύονται με τη μαγιά τρομοκράτησης που φτιάχνει η κυβέρνηση και για τις επόμενες γενιές.
Αντιδράσεις
Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, πρόκειται να τεθεί ρητά το θέμα της αντιμετώπισης των καταλήψεων από τις ίδιες τις πρυτανικές αρχές με βασικό επιχείρημα να σωθεί η εξεταστική αλλά και με έτοιμο αντεπιχείρημα -στις εύλογες αντιδράσεις των διοικήσεων- να γίνουν οι εξετάσεις διαδικτυακά όπου δεν μπορούν να γίνουν με φυσική παρουσία.
Βέβαια, κανείς δεν ξεχνά τον τραγέλαφο και τα ρεζιλίκια επί πανδημίας Covid. Ούτε ο νυν υπουργός Παιδείας που τότε ήταν ο αρχιστράτηγος της ψηφιακής επέλασης. Ομως, το επίδικο για την κυβέρνηση δεν είναι η εξεταστική φυσικά. Είναι η επιβολή και η τελική επικράτηση. Πώς θα φέρει την αντισυνταγματική πρόταση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Θα πρέπει να το έχει λύσει μέχρι τότε. Και έχει ήδη εκτεθεί με τη μεγάλη καθυστέρηση από το πρώτο ταρατατζούμ τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, αποτελεί κοινό μυστικό πως το σχέδιο νόμου πάει για Μάρτιο.
Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Μελετούν και επεξεργάζονται λύσεις οι οποίες δεν θα τις φέρουν αντιμέτωπες ούτε με την κυβέρνηση ούτε, κυρίως, με τους φοιτητές. Δηλαδή, από τη μια βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση μην κρύβοντας μάλιστα τη δυσαρέσκειά τους τόσο για τη μετακύλιση των ευθυνών πάνω τους σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις όσο και για την απαίτηση της κυβέρνησης να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις, είναι-δεν είναι εφικτό, είτε εξευτελιστούν ή όχι.
Και τούτο, μάλιστα, για να εξυπηρετηθεί όχι το ακαδημαϊκό έργο αλλά η πολιτική στρατηγική για το ξεφούσκωμα των κινητοποιήσεων. Από την άλλη όμως, τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα, η επικρατούσα άποψη ήταν να δεχτούν τη λύση των ηλεκτρονικών εξετάσεων που εν τέλει τους εξασφαλίζει διπλό όφελος. Αφενός γλιτώνουν τον εκβιασμό και την απεχθή ευθύνη της εισβολής της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και τις κατα-διώξεις φοιτητών εντός ακαδημαϊκών χώρων και αφετέρου αποφεύγουν την ευθεία σύγκρουση με τους φοιτητές.
Γνωρίζουν καλά πως, από αυτό το σημείο κι έπειτα, η υπόθεση περνάει στα χέρια των διδασκόντων. Είναι δική τους η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Σημειωτέον, δεν υποχρεούνται εκ του νόμου στη μία ή την άλλη λύση. Αλλωστε, ήδη αρκετές σχολές και τμήματα έχουν λάβει αποφάσεις για αναβολή των εξετάσεων -απορρίπτοντας, έτσι, γελοίες λύσεις για ψηφιακές εξετάσεις- ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Νομική του ΑΠΘ. Στην πρώτη ανακοίνωση είχε δηλώσει «αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών της απ’ όπου κι αν προέρχεται» εννοώντας τις καταλήψεις αλλά, με νέα ανακοίνωση, διευκρίνισε ότι η απόφασή της αφορά και τις κυβερνητικές πιέσεις.
Οπως δήλωσε ο κοσμήτορας της σχολής: «Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν κανονικά με φυσική παρουσία στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, αμέσως μόλις ανοίξει η Σχολή, που βρίσκεται κλειδωμένη από την Τετάρτη μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε θα συγκληθεί και πάλι η συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής για ν’ αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η κατάληψη ή όχι».
Ευθύνες
Πόσο πιο απειλητική μπορεί να γίνει λοιπόν η κυβέρνηση; Θα αναβαθμίσει την αισχρολογία του Αδωνη Γεωργιάδη σε πράξη κυβερνητική; Πόσο βρόμικο πόλεμο είναι διατεθειμένη να κάνει; Εκτός από τον Αδωνη, φυσικά, που το έχει πάντα εύκολο όποιος κι αν του το ζητήσει. Αυτή τη φορά είπε: «Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων είναι συνδεδεμένη από τον νόμο με την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών. Δεν δίνουμε λεφτά έτσι. Δίνουμε για να επιτελείται ένα έργο. Εάν υπάρχει ευθύνη των πρυτανικών Αρχών, βάσει του νόμου, πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή του».
Δεν δίνει έτσι λεφτά, λοιπόν, αυτός ο (αναρμόδιος αλλά σημασία δεν δίνει) υπουργός της κυβέρνησης. Μπορεί να πέφτουν ταβάνια, μπορεί να μην υπάρχει εξοπλισμός, μπορεί να μην υπάρχουν καθηγητές, μπορεί τα Πανεπιστήμια να επιβιώνουν με ψιχουλάκια, αλλά αν γίνονται καταλήψεις, θα τους πάρει ο διάολος. Βασιλικότερος του βασιλέως ο (επίσης αναρμόδιος αλλά σημασία δεν δίνει) υφυπουργός του υπουργού. Είπε, λοιπόν, αυτός ο κύριος: Τα Πανεπιστήμια που καταλαμβάνονται είναι του λαού για να σπουδάζουν τα παιδιά του. Οι καθηγητές είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η απόφαση του υπουργού για διαδικτυακές εξετάσεις είναι εξαιρετικά μετριοπαθής αλλά και υποχρεωτική. Οσοι δεν συμφωνούν παραιτούνται ή παρανομούν». Ακούσατε, ακούσατε; Εσείς οι ανυπάκουοι...
Αννα Ανδριτσάκη
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου