Η αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές επιβεβαίωσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό που υπήρχε από την πρώτη στιγμή. Όταν δηλαδή κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που υπήρχαν, διευθετούσε με έναν τρόπο το... δικαίωμα των ομογενών να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία αλλά και όσων για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση έστησε μια παγίδα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με την κατάθεση της τροπολογίας επιστράτευσε αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διαδικασίες, προβάλλοντας το κυνικό επιχείρημα: Εφόσον η επιστολική ψήφος θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές, γιατί να μην επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές;
Η «λαθροχειρία» Κεραμέως τελικά απορρίφθηκε. Ωστόσο, πέρα από τα προφανές ότι μια τροπολογία δεν μπορεί να καθορίζει θέματα που ρυθμίζονται με συνταγματική αναθεώρηση, υπάρχει μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν στην εκλογική διαδικασία ακόμα και για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.
Το πρώτο έχει να κάνει με τη διασφάλιση της συμμετοχής: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν, αν θα έχουν, δηλαδή, το δικαίωμα με βάση το νομοσχέδιο. Και βέβαια το δεύτερο και κρισιμότερο: Πώς θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Και εδώ αρχίζει η «θολούρα» που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, φτάνοντας -σε όχι και τόσο ακραίες περιπτώσεις- ακόμα και σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Γιατί είναι προφανές πως αν δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούν οι ομογενείς που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής ακόμα και για όσους οι δεσμοί με τη χώρα μας είναι εντελώς χαλαροί και εξαντλούνται απλώς στην καταγωγή τους, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Σοβαρότατο θέμα προκύπτει και με τη διαδικασία εγκυρότητας της ψήφου, καθώς, όπως προβλέπεται, θα ανατίθεται από το υπουργείο σε ανάδοχη εταιρεία κούριερ η οποία θα κάνει και την ταυτοποίηση του εκλογέα.
Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο δεν διασφαλίζει βασικές συνταγματικές αρχές, που αφορούν τη μυστικότητα, την καθολικότητα και την αμεσότητα της κορυφαίας διαδικασίας της λαϊκής κυριαρχίας - και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας και μετά τις ευρωεκλογές...
Ανδρέας Πετρόπουλος
H ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.