Με παραπομπές στην πολιτική πλατφόρμα που παρουσίασε προ ημερών και σκοπεύει να καταθέσει στην στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή, ήταν η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ενόψει της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην κριτική του για θέματα που «εκθέτουν» την Κουμουνδούρου...
Το προβεβλημένο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για δημιουργία «αχρείαστης εσωστρέφειας», ενώ, αναφερόμενος στο δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη στα κομματικά ΜΜΕ, φέρεται να τόνισε ότι η δημοσιοποίηση του δανεισμού μέσω ασαφών διαρροών έδωσε λάθος εικόνα για τα οικονομικά του κόμματος, ενώ εκτίμησε πως η συνεδρίαση των Σπετσών θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα παρέμβασης σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφές ή αντιμετωπίζουν περιφερειακές ανισότητες.
Για τη δημοσιοποίηση της πρότασης υπουργοποιήσης Κασσελάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε πως «έστειλε λάθος μήνυμα» καθώς «σε συνθήκες ρευστοποίησης του πολιτικού περιβάλλοντος και θολής προς το παρόν ταυτότητας ενισχύει το επιχείρημα ότι “όλοι ίδιοι είναι”».
Επίσης, για την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έδειξε, όπως κι άλλα στελέχη, να τη θεωρεί αχρείαστη, καθώς, όπως είπε, «όταν καταθέσαμε πρόταση νόμου που υπογράφει σύσσωμη η ΚΟ, μοιάζει παράδοξη ως επιλογή αφού η ΠΝ υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών».
Επιπλέον, αναφορικά με τα συνεδριακά ζητήματα που θα συζητηθούν στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή, επέμεινε στη θέση του πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε ένα «συνέδριο- φιέστα». Ζήτησε, αντίθετα, να γίνει σοβαρή συζήτηση και προσυνεδριακός διάλογος και αυστηρή αυτοκριτική που θα περιλαμβάνει όλο τον ιστορικό κύκλο που κλείνει. Να μιλήσουν, είπε, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να συνδιαμορφώσουν την επόμενη μέρα. Σημείωσε πως το κείμενο των θέσεων πρέπει να είναι «ευρύχωρο» και «σε συνέχεια της ιστορικής μας παράδοσης».
Είπε ακόμη πως θα πρέπει «να πρωταγωνιστήσουμε για μια νέα, μεγάλη, συμπεριληπτική Αριστερά και όχι να κυνηγάμε προβληματικές επιλογές, που ανήκουν στο παρελθόν. Δεν χρειαζόμαστε ούτε μια Αριστερά της περιχαράκωσης ούτε μια επάνοδο στην φθαρμένη σοσιαλδημοκρατία».
Παράλληλα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναλύοντας την παρούσα πολιτική συγκυρία σημείωσε:
«12 χρόνια μετά το “κίνημα των πλατειών” βιώνουμε μια περίοδο χαμηλής “κοινωνικής κινητικότητας”. Η διάψευση και ο επώδυνος συμβιβασμός του 2015, η αδυναμία της Αριστεράς να συγκροτήσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας, οδηγούν το πολιτικό σύστημα σε μια “καχεκτική ισορροπία”. Από τη μια έχουμε ένα ισχυρό δεξιό κόμμα που επιβάλλει συνεχώς την ατζέντα στα πλαίσια της Τ.Ι.Ν.Α. και από την άλλη μια κατακερματισμένη και πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση».
Η κοινωνία, συνέχισε, «βιώνει μια τεράστια οπισθοδρόμηση σε επίπεδο ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να λεηλατείται μέσω της ακρίβειας. Ο παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στην ελίτ, στις τράπεζες και στα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα. Κυρίως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση αρχών και αξιών, που ευνοεί την αποστράτευση και την απογοήτευση.
Ο δημοκρατικός κόσμος δεν μπορεί να μένει απαθής απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη. Οφείλουμε πρωτίστως ως πολίτες και μετά ως στελέχη των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, να αναλάβουμε κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες. Προφανώς σε συνθήκες προεκλογικού κομματικού ανταγωνισμού, δεν υπάρχει δυνατότητα για “συναντήσεις κορυφής”. Η ιστορία έχει δείξει, ότι η κοινωνική κίνηση, είναι εκείνη που λειτουργεί πάντα προωθητικά”.
Συνεπώς, τόνισε «οφείλουμε με διεργασίες βάσης να διευκολύνουμε τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση συγκεκριμένων αρχών και αξιών, με ορίζοντα την ανατροπή των πολιτικών της Δεξιάς και την στοίχιση πίσω από ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχέδιο που θα υπερασπίζεται τη δημοκρατία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων ιστορικών υπερβάσεων. Δεν υπάρχει χρόνος για ηγεμονισμούς και κομματική περιχαράκωση, παρακολουθώντας τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να καταστρέφεται. Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν επισπεύδων, να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά, για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στηριζόμενος στην ιστορική του παράδοση και στις γενετικές του καταβολές. Το Μέτωπο Δημοκρατίας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη, στους κοινωνικούς φορείς, σε συλλογικότητες, αλλά και στους υφιστάμενους, πολιτικούς σχηματισμούς του προοδευτικού χώρου, που συνεργάζονται με ενότητα στη δράση, σεβόμενοι την πολιτική αυτοτέλεια και αυτονομία των υπολοίπων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. “προσφέρει” άπλετο πεδίο, προκειμένου να υπάρξει μια minimum πολιτική συμφωνία που αφορά είτε ζητήματα κεντρικά(μέτωπο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια) είτε τοπικού χαρακτήρα(αποτροπή κλεισίματος ενός σχολείου ή ενός νοσοκομείου)».
Σημείωσε ακόμη πως «η δυναμική του εγχειρήματος θα προσδιορίσει τις εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής, αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν ένα τέτοιο, ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου