Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα «χαστούκια» από διεθνείς φορείς για την κατρακύλα της ελευθεροτυπίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο δημοσιεύτηκαν τρεις εκθέσεις - ράπισμα για το Μαξίμου, που όμως δεν φαίνεται να ασχολείται με τον διασυρμό της χώρας. Το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και οι... αγωγές SLAPP κυριαρχούν στις παρατηρήσεις, που ακολούθησαν το πρόσφατο σφυροκόπημα του Ευρωκοινοβουλίου.
Στον Δείκτη Διαφθοράς 2023 η Ελλάδα κατέγραψε σκορ κάτω από τη βάση με 49/100, και καταλαμβάνει την 24η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την 59η μεταξύ 180 κρατών, ανάμεσα στις χώρες με «σοβαρά προβλήματα διαφθοράς».
Απ' την έκθεση προκύπτει σημαντική υποχώρηση οκτώ θέσεων, καθώς ήταν στην 51η θέση το 2022, και πλέον η χώρα κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση του κράτους δικαίου.
«Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών Predatorgate, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση μαρτύρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Επιδείνωση της Ελευθερίας του Τύπου
Η δεύτερη έκθεση - ράπισμα έρχεται από την Media Freedom Rapid Response, η οποία συνδέει ευθέως την επιδείνωση στην Ελευθερία του Τύπου με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στην εξουσία.
Οκτώ δημοσιογραφικές οργανώσεις (ARTICLE 19 Europe, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI), Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), Reporters Without Borders (RSF)) είχαν στείλει πολυμελή αποστολή τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα μας, ακριβώς εξαιτίας της δεύτερης εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, και σήμερα δημοσίευσαν τα ανησυχητικά συμπεράσματά τους.
«Η καθοδική πορεία στην ελευθερία του Τύπου από το 2020 έως το 2023 συμπίπτει με την εκλογή της κεντροδεξιάς ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019. Ενώ η ελευθερία του Τύπου αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις και κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω υπό την παρούσα κυβέρνηση» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η Media Freedom Rapid Response υπογραμμίζει ότι η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη και διαρκή πτώση τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ως σημαντικά προβλήματα την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, τις απειλές κατά δημοσιογράφων, το σκάνδαλο υποκλοπών και τις πολλές αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ.
Επισημαίνει, ακόμη, ότι τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ιστορικά και συστημικά ζητήματα του Τύπου στην Ελλάδα, όπως το προβληματικό τοπίο για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και η έλλειψη πλουραλισμού.
Η έκθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, υπογραμμίζει και το γεγονός ότι τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από ισχυρές οικονομικά οικογένειες και ιδιοκτήτες που έχουν συμφέροντα και σε άλλους τομείς.
Επιπλέον, τονίζει ότι η απουσία λογοδοσίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και οι παράνομες κατασκοπευτικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων έχουν υποβαθμίσει αισθητά την εμπιστευτικότητα των δημοσιογραφικών πηγών και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Διατυπώνει, επίσης, τα σοβαρά ερωτήματα για την κρατική εμπλοκή στις παρακολουθήσεις.
Στα συμπεράσματά της γίνεται επίσης αναφορά στις αγωγές SLAPP
Άλλη μια μελανή κατάταξη της Ελλάδας είναι πως έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index).
Η διαπλοκή
Το τρίτο πρόσφατο «χαστούκι» ήρθε απ' το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, που έκανε την πιο συγκροτημένη και πλήρη καταγραφή της δυστοπίας των ελληνικών ΜΜΕ τα τελευταία 35 χρόνια.
Η έκθεση με τίτλο «Ο έλεγχος των ελληνικών ΜΜΕ και η διαπλοκή στην τέταρτη εξουσία» είναι καταπέλτης τόσο για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ όσο και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αξιοσημείωτο πως η έκθεση αυτή αναφέρεται με ονοματεπώνυμα στους ιδιοκτήτες-ολιγάρχες των ΜΜΕ (Κυριακού, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Σαββίδης, Μαρινάκης, Μελισσανίδης κ.ά.), τους εταιρικούς τους ομίλους και τα λοιπά επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
Ειδική αναφορά γίνεται στον κομματικό έλεγχο της ΕΡΤ και στη δυσανάλογη –συγκριτικά με το παρελθόν– κάλυψη της Νέας Δημοκρατίας μετά το 2019. «Το κόμμα λειτουργεί ως η κύρια πηγή για πολλά θέματα», γράφει η έκθεση, υπογραμμίζοντας πως, βάσει στοιχείων του ΕΣΡ, η Ν.Δ. το 2020 έλαβε ένα εξαιρετικά υψηλό 61,7% του τηλεοπτικού χρόνου που αφιερώθηκε σε πολιτικά κόμματα, συν ένα επιπλέον 13,1% ως κυβερνητικά στελέχη...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.