«Στην παγκόσμια σκηνή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξακολουθεί να αποπνέει τον αέρα μιας διεθνούς ροκ σταρ των οικονομικών, αλλά στην πατρίδα οι δίσκοι της απλώς δεν πουλάνε», σχολιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico αποκαλύπτοντας την κακή αξιολόγηση της Λαγκάρντ απ' το προσωπικό της τράπεζας...
Ειδικότερα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε έρευνα συνδικαλιστικών οργανώσεων για το προσωπικό της ΕΚΤ δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της ΕΚΤ τώρα, με το 50,6% των ερωτηθέντων να κατατάσσουν τις συνολικές επιδόσεις της κατά το πρώτο εξάμηνο της οκταετούς θητείας της ως «πολύ κακές» ή «κακές».
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις λαμπρές αναφορές που έλαβαν οι προκάτοχοί της Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Τρισέ σε παρόμοιες έρευνες στο τέλος της θητείας τους. Λιγότεροι από ένας στους 10 χαρακτήρισαν τη θητεία του Ντράγκι «πολύ κακή» ή «κακή», ενώ το 55% αξιολόγησε την απόδοσή του «πολύ καλή» ή «εξαιρετική». Μόνο το 14,5% των ερωτηθέντων κατέταξε τον Τρισέ ως «πολύ κακό» ή «κακό».
Σχόλια στην έρευνα, η οποία περιελάμβανε απαντήσεις από 1.159 απ' τους περίπου 4.500 υπαλλήλους της ΕΚΤ, υποδεικνύουν ευρεία δυσαρέσκεια για το ότι μπήκε πολύ βαθιά στην πολιτική και με την κατηγορία ότι χρησιμοποιεί την ΕΚΤ για να ενισχύσει την προσωπική της ατζέντα, κάτι που δεν βοήθησε τη φήμη της κεντρικής τράπεζας.
«Ο Μάριο Ντράγκι ήταν εκεί για την ΕΚΤ ενώ η ΕΚΤ φαίνεται να είναι εκεί για την Κριστίν Λαγκάρντ», έγραψε ένα μέλος του προσωπικού. Αρκετοί ερωτηθέντες υπονόησαν ότι η Γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών ήθελε να χρησιμοποιήσει την τράπεζα ως εφαλτήριο για επιστροφή στην πολιτική.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ χαρακτήρισε την έρευνα ως εσφαλμένη. «Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλήρως επικεντρωμένοι στην εντολή τους και έχουν εφαρμόσει πολιτικές για να ανταποκριθούν σε πρωτοφανή γεγονότα τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία και οι πόλεμοι», είπε.
Μόνο το 38% των ερωτηθέντων υποστήριξε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν υπό τη Λαγκάρντ, με το υπόλοιπο να χωρίζεται μεταξύ εκείνων που τις αποδοκίμασαν και εκείνων που δεν εξέφρασαν άποψη. Αντίθετα, ο Ντράγκι απολάμβανε την έγκριση του 64% στο τέλος της θητείας του.
Ανησυχητικά, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να επιτύχει την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών που είχε υποσχεθεί.
Παρά την ευρεία δυσαρέσκεια, υπήρξε σαφής υποστήριξη για τη Λαγκάρντ σε ορισμένους τομείς. Η πλειοψηφία υποστήριξε την απόφασή της να συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος στην εντολή της ΕΚΤ, μια από τις καθοριστικές πρωτοβουλίες της προεδρίας της.
Η Λαγκάρντ μπορεί να μην εκπλήσσεται πολύ που σημείωσε χειρότερα αποτελέσματα στη νομισματική πολιτική από τον Ντράγκι, στον οποίο πιστώνεται ότι έσωσε μόνος του το ευρώ. Αλλά σημείωσε επίσης πολύ χειρότερα σκορ από τον Ντράγκι και τον Τρισέ σε εσωτερικά θέματα, όπως η προώθηση της διαφορετικότητας και η λήψη αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς.
Και οι δύο προκάτοχοί της έλαβαν επίσης κακούς βαθμούς για τον χειρισμό των εσωτερικών υποθέσεων, αλλά το προσωπικό ήταν καυστικό για τη Λαγκάρντ, με σχεδόν τα τρία τέταρτα να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την προσέγγισή της στη διοίκηση. Κάποια από αυτά ήταν γκρίνια για πράγματα όπως οι περιορισμοί στην εργασία από το σπίτι και οι αυξήσεις μισθών που δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Άλλα παράπονα κυμαίνονται από υπερβολικό φόρτο εργασίας έως άγχος και έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία πρόσληψης. «Τα θέματα φύλου έχουν διχάσει σοβαρά το προσωπικό», παρατήρησε ένας ερωτώμενος.
Η δυσαρέσκεια όμως δεν περιορίζεται στην απόδοση της προέδρου, καθώς η έρευνα έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο ήταν είτε ανύπαρκτη είτε πολύ χαμηλή μεταξύ του 59% των ερωτηθέντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου