Το τρένο της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έχει μπει για τα καλά στις ράγες. Αυτό που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω της πανδημίας, αλλά και της αντίστασης των υγειονομικών έρχεται να το υλοποιήσει ο Άδωνης Γεωργιάδης. Βέβαια, για την πλήρη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας τον δρόμο είχε ανοίξει η... προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, μέσω δύο νόμων της το 2022.
Το πρώτο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να ιδιωτικοποιήσει πλήρως το σύστημα είναι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από τον ασθενή (30% του κόστους). Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες ο Άδ. Γεωργιάδης έχει τοποθετηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. «Πρέπει να μπορούν και οι γιατροί του ΕΣΥ και να έχουν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να μπορούν, αν το επιθυμούν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του ΕΣΥ, να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα εκτός ωραρίου» σημείωσε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ. Την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο Action24, επανήλθε στο θέμα, σημειώνοντας: «Έτσι θα δώσουμε την ευκαιρία στους εργαζόμενους γιατρούς του ΕΣΥ να αποκτήσουν μια διέξοδο αύξησης των εισοδημάτων τους νομίμως. Ταυτόχρονα θα δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν την εγχείρησή τους γρηγορότερα, αποδεσμεύοντας τα πρωινά χειρουργεία. Θα πάρει χρόνο, αλλά στο τέλος θα βγουν όλοι κερδισμένοι».
Τα προβλήματα που προκαλούνται δεν είναι λίγα με την εφαρμογή του συγκεκριμένου πλάνου. Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας δουλεύουν σε ρυθμούς υπερεφημέρευσης, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με πενιχρά μέσα. Ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι αν το επιθυμούν, μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για επιθυμία αλλά για εξώθηση. Οι μισθοί των γιατρών στην Ελλάδα είναι στα τάρταρα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τα έτη 2021 και 2022, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάζονται, μπροστά μόνο από την Ουγγαρία. Οι ετήσιες απολαβές των ειδικευμένων γιατρών φτάνουν μόλις τα 41.158 ευρώ. Πρόσφατα ο Άδ. Γεωργιάδης είπε πως «η ιδέα να πάμε τον γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος». Επομένως, αφού δεν μπορεί το κράτος, τότε ο μισθός του γιατρού στο δημόσιο σύστημα θα αυξηθεί μέσω του ασθενούς. Επίσης, ο -υπερεξουθενωμένος από τις συνθήκες εργασίας- γιατρός θα αναγκαστεί να στραφεί στην εργασία των απογευματινών χειρουργείων για να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό που δημιουργείται.
Από την πλευρά τους, οι πολίτες που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης βρίσκονται στην επώδυνη θέση να μπαίνουν σε πολύμηνες χειρουργικές λίστες. Είναι εύλογο ότι ο ασθενής που θέλει το καλύτερο για την υγεία του θα αναγκαστεί να προστρέξει στα απογευματινά χειρουργεία. Ωστόσο, αυτό είναι εφικτό μόνο αν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει το αντίτιμο. Έτσι φτάνουμε στα εξής δύο αποτελέσματα: είτε ένας ασθενής θα πληρώσει για να χειρουργηθεί στο ΕΣΥ, ενώ έχει ήδη πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών εισφορών του, είτε θα αναγκαστεί να περιμένει μήνες μέχρι να έρθει η σειρά του - με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία του.
Δεν θα αλλάξουν οι μεγάλες λίστες
Με το κύμα ακρίβειας και το δυσθεώρητο κόστος ζωής να ταλαιπωρούν χιλιάδες νοικοκυριά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν είναι ελάχιστοι. Όπως έχουν επισημάνει πολλάκις οι υγειονομικοί, τόσο μέσω της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), όσο και μέσω των κατά τόπο ενώσεων, η λύση δεν είναι να αποσυμφορηθούν οι πρωινές λίστες των χειρουργείων με τις επί πληρωμή απογευματινές επεμβάσεις. Η σωτήρια οδός για το ΕΣΥ είναι η πρόσληψη προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων που τόσο λείπουν από τα νοσοκομεία. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα (αξιοπρεπείς μισθοί, συνθήκες κ.λπ.), κάτι που -όπως είδαμε και παραπάνω- δεν είναι στις προτεραιότητες του Άδωνη Γεωργιάδη.
Συμπληρώνεται το παζλ της ιδιωτικοποίησης
Με την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων το δυστοπικό κολάζ της ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας αρχίζει να παίρνει σχήμα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο νόμος που όριζε τα απογευματινά χειρουργεία και ψηφίστηκε την άνοιξη του 2022 δεν είναι το μοναδικό νομοθετικό έργο που διαλύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Τον Δεκέμβριο του 2022 ψηφίστηκε ο επονομαζόμενος «νόμος Γκάγκα», ο οποίος καταργούσε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλες μικρότερες ρυθμίσεις (εργολάβοι, συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων κ.ά.) που συμπληρώνουν το παζλ της ιδιωτικοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: Ο Άδωνης Γεωργιάδης τοποθετήθηκε στο αγαπημένο του -κατά τα δικά του λόγια- υπουργείο για να βάλει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Αντώνης Ραυτόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου