Εντείνεται η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά, η οποία διεξάγεται με φόντο το επικείμενο ...νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τους πρωθυπουργικούς εσωκομματικούς χειρισμούς στο θέμα αυτό.
Η σύγκρουση αυτή πήρε εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις χθες, μετά την επιλογή του μεγάρου Μαξίμου να εξαπολύσει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, «καρφί» κατά του Αντώνη Σαμαρά ως απάντηση στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε αμφισβητήσει ευθέως την επιλογή του νυν πρωθυπουργού να προτρέψει τους διαφωνούντες «γαλάζιους» βουλευτές να απέχουν αντί να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή. Η συνέχεια είναι ότι ο κ. Σαμαράς σήκωσε το γάντι και μέσω συνεργατών του έστρεψε τα πυρά του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το μέγαρο Μαξίμου.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά την αμηχανία που έφεραν στο Μαξίμου οι ευθείες βολές του κ. Σαμαρά για το κάλεσμα Μητσοτάκη στους διαφωνούντες βουλευτές της Ν.Δ. να απέχουν, το πρωθυπουργικό περιβάλλον θέλησε να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να επαναλαμβάνει αρχικά τη γνωστή απάντηση που κάθε φορά δίνει το μέγαρο Μαξίμου, ότι «ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει διατυπώσει ξανά, γνωστές απόψεις».
Στη συνέχεια όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε το «καρφί» κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «αυτό το οποίο είπε και νομίζω είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό γιατί είναι λογικό, απευθυνόμενος σε εκείνους που σκέφτονται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, είναι ότι είναι προτιμότερο να απέχουν. Ούτως ή άλλως η αποχή είναι μια στάση κοινοβουλευτική. Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει, πέραν από πρώην πρωθυπουργός, ως έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο ίδιος στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, ούτως ή άλλως, είχε επιλέξει την αποχή. Το κάνουν κατά καιρούς βουλευτές αυτό, αλλά επιμένουμε ότι εμείς εισηγούμαστε ένα νομοσχέδιο και προφανώς θέλουμε να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό».
Η σφοδρή απάντηση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού ήρθε το απόγευμα, λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των σεμιναρίων στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς που το μέγαρο Μαξίμου έβαλε μπροστά για πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές του σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στη δήλωση αυτή αναφέρεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «επέλεξε να “επιτεθεί” στον κ. Αντώνη Σαμαρά» την «ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών “φροντιστηρίων” του κ. Σκέρτσου στους βουλευτές της Ν.Δ.» και πως του επιτέθηκε επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης «τον... Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ κι επί μεταβατικής προεδρίας της Ν.Δ.».
Και στρέφοντας τα πυρά τους στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δηλώνουν: «Δεν αντιλαμβανόμαστε το “μάθημα” που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα;
»Επί της διαδικασίας: ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την “αποχή”. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το “ζήτημα συνείδησης” που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».
Η σκληρή αντίδραση της πλευράς Σαμαρά φέρνει σε ακόμα δυσκολότερη θέση το μέγαρο Μαξίμου που από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού στην Καλαμάτα και μετά επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρωτοφανή κίνηση του κ. Μητσοτάκη, όχι να επιλέξει να απέχει ο ίδιος από μια ψηφοφορία εφόσον ήταν βουλευτής και δεν ήταν πρωθυπουργός, αλλά όντας πρωθυπουργός να προτρέψει όλους τους βουλευτές του που δεν θέλουν να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που ο ίδιος φέρνει να ακολουθήσουν τον δρόμο της αποχής.
Επιλογή για την οποία έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά είναι υπέρ του νομοσχεδίου αλλά θα περιμένει να το δει και στην τελική του μορφή. Ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε και χθες την κριτική του αυτή, σημειώνοντας πως «νομίζω ότι διαδικαστικά έγιναν λάθη τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν μέχρι την ημέρα που θα έρθει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Εγώ είμαι στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1990. Ποτέ δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να απείχα από μία ψηφοφορία. Οταν συμφωνώ πάω και ψηφίζω και όταν διαφωνώ καταψηφίζω και διαγράφομαι. [...] Δεν είμαι υπέρ της αποχής ενός βουλευτού, τι θα πει αποχή;».
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές που δηλώνουν δημοσίως ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν θα απέχει αλλά θα πάει στη Βουλή και θα καταψηφίσει. Οσο για τα «σεμινάρια» πολιτικού «μασάζ» στην Πειραιώς, ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα και βέβαια πραγματοποιούνται πλέον στη σκιά της ανοιχτής σύγκρουσης Μητσοτάκη - Σαμαρά.
Σπεύδοντας να προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη σύγκρουση αυτή, ο Αδωνις Γεωργιάδης θέλησε να υποστηρίξει από τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στο περιθώριο του χθεσινού «σεμιναρίου» ότι δεν υπάρχει εσωκομματικό θέμα και ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο «αδιαμφισβήτητος» πρόεδρος της Ν.Δ. Ομως η σύγκρουση Μητσοτάκη - Σαμαρά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε δημόσια θέα, ενώ ο ρόλος του σκληρού δεξιού πόλου που διαδραματίζει ο πρώην πρωθυπουργός στο εσωτερικό της Ν.Δ. ψαλιδίζει το προφίλ του πολιτικά κυρίαρχου αρχηγού που προβάλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου