4.1.24

«Διορθωτικές» επιστροφές...


Για άλλη μια φορά πολύ κακό για το τίποτα ήταν ο ανασχηματισμός (ή «διορθωτικές κινήσεις» κατά τη γνωστή πρωθυπουργική έκφραση) που ...αποφάσισε εν τέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο οποίος κυριάρχησε στη χθεσινή ειδησεογραφία, αλλά αποδείχτηκε εκ νέου -κατά βάση- μία ανακύκλωση προσώπων.

Ορισμένες αρχικές πληροφορίες που μιλούσαν για απομάκρυνση του Μάκη Βορίδη από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, κάτι το οποίο θα ερμηνευόταν ως πρόθεση του πρωθυπουργού να φέρει τώρα κοντά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν και όλη η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη από τις αλλαγές που επέλεξε στο υπουργικό σχήμα περιορίστηκε εντέλει σε μία προσπάθειά του να αμβλύνει την πίεση που αισθάνεται λόγω του ζητήματος της ασφάλειας.

Γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» πως το ζήτημα της ασφάλειας και της βίας είναι ένα από τα θέματα που, μετά και τα τραγικά γεγονότα της οπαδικής βίας, στις δημοσκοπήσεις ιεραρχούνται ψηλά στις απαντήσεις των πολιτών, όταν καλούνται να προτάξουν τα προβλήματά τους (πρώτο παραμένει σταθερά το ζήτημα της ακρίβειας, αλλα δε λήφθηκε υπόψιν στον ανασχηματσιμό), γεγονός που προκαλεί έντονη πίεση στην κυβέρνηση. Και ειδικά από τη στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης επένδυσε, ήδη από πριν τις εκλογές του 2019, στη σκληρή δεξιά ατζέντα του «νόμου και της τάξης», η οποία όλο και περισσότερο αποδεικνύεται τρύπια όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και εξαντλείται στην καταστολή και σε περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και βλέποντας ότι το θέμα αυτό είναι ένα από τα θέματα που φθείρουν την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει (για άλλη μια φορά) σύσσωμη την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κάτι που από μόνο του ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν, την οποία ουσιαστικά παραδέχονταν χθες κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για «διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου».

Κάπως έτσι ανακοινώθηκε ότι στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου) Γιάννη Οικονόμου μετακινείται ο μέχρι χθες υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στη θέση του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος. Το γεγονός βέβαια ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέρχεται τώρα (και για πέμπτη συνολικά φορά στην προσωπική πορεία του) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από το οποίο απομακρύνθηκε μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021, κάνει την αίσθηση προσομοίωσης του ανασχηματισμού με το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» ακόμα πιο έντονη.

Δεύτερη φορά
Τα υπόλοιπα είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν καραμπόλας: στη θέση του κ. Χρυσοχοΐδη μετακινείται ως νέος υπουργός Υγείας ο Αδ. Γεωργιάδης (με τη γνωστή παλιότερη θητεία του στο υπουργείο Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά), με τα ως άνω κυβερνητικά στελέχη να λένε ότι είναι «υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες». Υπενθυμίζεται εδώ η σταθερή προσκόλληση της κυβέρνησης στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ενώ από το πόστο αυτό πέρασε επί της ίδιας κυβέρνησης και ο έτερος προερχόμενος από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης.

Στη θέση του κ. Γεωργιάδη ως υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αναβαθμίζεται από υφυπουργός Παιδείας. Στη δική της θέση, ως υφυπουργός Παιδείας (με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση) αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αναλαμβάνοντας και τις αρμοδιότητες του Τύπου, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί στο παρελθόν, όσο παρέμενε ταυτόχρονα και στη θέση του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Με τούτα και με εκείνα, πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης σπατάλησε (τουλάχιστον προς το παρόν) το χαρτί του ενδεχόμενου ανασχηματισμού ως μέσο πίεσης των βουλευτών του που επιθυμούν να εισέλθουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην διαφοροποιούνται απέναντι στις επιλογές του, όπως συνέβη με την τροπολογία για το Μεταναστευτικό, την οποία είχε καταψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ δημοσίως είχαν υπάρξει αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις «γαλάζιων» βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε και άτολμος να απομακρύνει υπουργούς που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι πρόκειται να το φέρει στο ορατό μέλλον.

«Μουσικές καρέκλες»
Οι ανακοινώσεις του ανασχηματισμού προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οτι η αναπαραγωγή των θέσεων του βουλευτή της Ν.Δ. Αγγ. Συρίγου αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης «με την ανοχή, μάλιστα, της κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ερωτήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «οχυρωμένη στην αλαζονεία της, με διάθεση μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων και όχι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί πάλι με όρους επικοινωνίας και ανασχηματισμούς “μουσικών καρεκλών” να διαχειριστεί την πολιτική φθορά της».

Το KKE έκανε λόγο για «επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο», επισημαίνοντας ότι «ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες “διορθωτικές” αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης “μεταρρυθμιστικής” ατζέντας της κυβέρνησης της Ν.Δ., που για την εργατική - λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη».

Για ανακύκλωση της κυβερνητικής αποτυχίας και «αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη» έκανε λόγο η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «στη χώρα που το βρεφικό γάλα πωλείται έως και 213% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πολίτες έχουν πιο σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσουν από τις “μουσικές καρέκλες” της κυβέρνησης και τους τακτικισμούς του πρωθυπουργού»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: