16.1.24

Ποιοι, γιατί και πώς...


Πουλήθηκε και το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Σιγά την είδηση θα πείτε και δικαίως, αφού η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα. Σωστά, αλλά το θέμα εδώ δεν είναι ότι πουλήθηκε, αλλά ποιος το αγόρασε. 

Και το αγόρασε ο επενδυτικός βραχίονας του συνταξιοδοτικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων και της... αστυνομίας (!) του Καναδά έναντι καθαρού τιμήματος ύψους 1,1 δισ. ευρώ. 

Η PSP Investments, όπως λέγεται το ταμείο, διαχειρίζεται ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αξιών, που περιλαμβάνει μερίδια σε τράπεζες, χρυσωρυχεία, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, εταιρείες παραγωγής ενέργειας, διαχειριστές υποδομών και εταιρείες real estate, το οποίο φτάνει σε αξία σχεδόν τα 50 δισ. ευρώ! Να μια ενδιαφέρουσα ιδέα για τον δικό μας ταλαίπωρο ΕΦΚΑ, που λέει ο λόγος.

Καπιταλισμό έχουμε εμείς, καπιταλισμό έχει και ο Καναδάς, αλλά οι ξένοι καπιταλιστές και μάλιστα από επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του δημόσιου τομέα αναζητούν ευκαιρίες και στην Ελλάδα βρίσκουν εύκολα. Σαν να λέμε κράτη αγοράζουν κράτος. Και αναφέρομαι στην εξαγορά 14 κρατικών ελληνικών αεροδρομίων από τη γερμανική Fraport, η οποία είναι εταιρεία με μεγάλη συμμετοχή του γερμανικού Δημοσίου, και συγκεκριμένα του κρατιδίου της Έσσης. 

Μάλιστα, στο Διοικητικό Συμβούλιό της μετέχουν τρεις εκπρόσωποι του ομοσπονδιακού κρατιδίου, δύο εκπρόσωποι της πόλης της Φρανκφούρτης, ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τέσσερις ιδιώτες μέτοχοι και 10 εκπρόσωποι των εργαζομένων! Ανατριχίλα, κύριε Άδωνη.

Αλλη μια παρόμοια περίπτωση είναι αυτή με την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, τη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα τη Βόνη. Ο κολοσσός αυτός, που ιδρύθηκε το 1994 ως κρατικό μονοπώλιο, είναι από το 2008 μεικτή εταιρεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τότε το γερμανικό κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 15% των αποθεμάτων της εταιρείας άμεσα και άλλο ένα 17% μέσω της κρατικής τράπεζας KfW. Ναι, υπάρχει και κρατική τράπεζα στη Γερμανία.

Και οι επενδύσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς έξι γερμανικές εταιρείες επενδύουν στην ελληνική ηλικιακή ενέργεια, καθώς ο ήλιος δεν είναι τόσο αποδοτικός στη Γερμανία και μπορούν να μεταφέρουν έμμεσα ηλεκτρισμό στη χώρα τους, που δοκιμάζεται μετά τη διακοπή του φτηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα αυτόν είναι η RWE, ιδιοκτησίας της κυβέρνησης Ρηνανίας-Βεστφαλίας!

Επίσης, ο καπιταλισμός που υπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι γενναιόδωρος, αν και η χώρα είναι υπερχρεωμένη, δανείζοντας και χαρίζοντας μέρος των χρεών σε ιδιώτες. Αναφερόμαστε στην περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας Aegean, που το 2022 έλαβε (δικαίως) κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ εξαιτίας της Covid-19, αλλά επιστρέφει μόνο τα 85 εκατομμύρια! Τα υπόλοιπα 35 είναι δώρο από τη φαμίλια στους σύντεκνους ιδιοκτήτες της εταιρείας! 

Και μετά, παρά την καλπάζουσα ακρίβεια, ακούς τον φοβερό υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη να σου λέει ότι η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως κάνουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, διότι «χωρίς αυτά τα υπερέσοδα δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε αεροπλάνα και φρεγάτες» για να είμαστε ασφαλείς!

Και να ήταν μόνον αυτά καλά θα ήταν. Εδώ ξεπουλάνε πλαγίως τη ΔΕΗ και κατά προτίμηση στο αμερικανικό fund CVC, το οποίο έχει προσλάβει ως στέλεχος τη μεγάλη θυγατέρα του πρωθυπουργού και έχει εξαγοράσει μαζικά τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς και την Εθνική Ασφαλιστική, έχοντας από πρώτο χέρι «σήμα» πως οι δημόσιοι φορείς στους συγκεκριμένους τομείς θα υπολειτουργούν και οι Έλληνες θα κάνουν ουρά στα ταμεία τους. 

Η οποία θυγατέρα σπούδασε δύο χρόνια (!) στις ΗΠΑ Δημόσια Υγεία και αρχικά προσλήφθηκε αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Goldman & Sachs, έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς (!) οργανισμούς του κόσμου, πριν μετακινηθεί στη CVC και ασχοληθεί με την ιδιωτική Υγεία που έχει καλύτερους μισθούς και μπόνους.

Αναλογίζεται εύλογα κανείς πόσες μίζες περιέχουν αυτές οι συμφωνίες; Πώς καταλήγουν σε ελληνικές τσέπες, αλλά και πού κρύβονται αυτά τα μαύρα χρήματα; Ρητορικά τα ερωτήματα, καθώς όλοι ξέρουμε πως κρύβονται στην ανωνυμία των offshore σχημάτων στους φορολογικούς παραδείσους. 

Και γνωρίζουμε πως εδώ, στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί επώνυμοι σπεσιαλίστες διαχειριστές. Άλλωστε υπάρχουν, όπως μάθαμε, και άλλες λύσεις. Αποδείξεις που χαρακτηρίζονται αδιευκρίνιστες και στοιχεία που μένουν αμετάφραστα...

Δημήτρης Χρήστου

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: