9.1.24

Μαζική στήριξη της προσφυγής στη Χάγη κατά του Ισραήλ...


Πάνω από 900 διεθνείς οργανώσεις, φορείς, κινήματα, συνδικάτα κ.ά έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή, στην οποία δηλώνουν τη στήριξή τους στην προσφυγή που κατέθεσε –πριν από λίγες ημέρες– στη Χάγη η Νότια Αφρική, κατηγορώντας για γενοκτονία το Ισραήλ. 

Παράλληλα, οι παραπάνω οργανώσεις κτλ. καλούν τα... κράτη να υποστηρίξουν και αυτά με τη σειρά τους τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Στην εν λόγω επιστολή τονίζουν μεταξύ άλλων πως «πολλές χώρες έχουν εκφράσει δικαίως τη φρίκη τους για τις ενέργειες γενοκτονίας του κράτους του Ισραήλ, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται κατά των Παλαιστινίων. Οι Ισραηλινές Κατοχικές Δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, κατοικίες, προσφυγικά κέντρα των Ηνωμένων Εθνών, σχολεία, χώρους λατρείας και οδούς διαφυγής, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά. Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν προβεί σε αναίσχυντες τοποθετήσεις γενοκτονίας, δηλώνοντας ανοιχτά την πρόθεσή τους να εκτοπίσουν οριστικά και πλήρως τους Παλαιστίνιους από τη γη τους».

Όπως επισημαίνουν, οι δολοφονίες και η εκτόπιση μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων από το Ισραήλ, καθώς και η άρνηση νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων σε έναν κατεχόμενο πληθυσμό, πληρούν τα κριτήρια για το έγκλημα της γενοκτονίας. Και ρωτούν: «Εάν η πλειονότητα των εθνών του κόσμου ζητά κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν ασκεί πίεση για δίωξη του Ισραήλ – τι θα σταματήσει το Ισραήλ από την εθνοκάθαρση όλων των Παλαιστινίων;» και προσθέτουν με νόημα: «Τι θα εμποδίσει άλλα έθνη να επαναλάβουν μια φρίκη αυτού του μεγέθους;».

Χωρίς τέλος η αιματοχυσία

Η στήριξη της προσφυγής έρχεται καθώς αυξάνεται καθημερινά και δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων είναι χιλιάδες μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την οργάνωσης για τα δικαιώματα του παιδιού Save the Children, κάθε μέρα πάνω από δέκα παιδιά χάνουν το ένα ή και τα δυο τους πόδια από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. 

Όπως έχει καταγράψει η UNICEF από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί τουλάχιστον στο ένα τους πόδι. Πολλές από αυτές τις επεμβάσεις έγιναν χωρίς αναισθησία, σημείωσε η Save the Children, «με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα να είναι διαλυμένο από τη σύγκρουση και τις μεγάλες ελλείψεις γιατρών και νοσοκόμων και ιατρικών προμηθειών όπως αναισθησία και αντιβιοτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)».

Τα παιδιά «πεθαίνουν με κάθε πιθανό τρόπο» έχει δηλώσει από την πλευρά της η Tanya Haj-Hassan, γιατρός της γνωστής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουν σκοτωθεί περίπου δέκα χιλιάδες παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Σημειώνεται ότι όσα παιδιά γλιτώνουν από τις βόμβες και τις επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα ή επιδημίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: