Σοβαρούς τριγμούς με απροσδιόριστες προεκτάσεις προκαλεί στη Ν.Δ. η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τα «φροντιστήρια» στους ...διαφωνούντες και αμφιταλαντευόμενους βουλευτές απέτυχαν παταγωδώς, με το Μαξίμου, σ’ αυτή τη χρονική φάση, να μετρά περίπου εξήντα απώλειες. Το ραντάρ των συνεργατών του πρωθυπουργού επιχειρεί να ανιχνεύσει τον προσανατολισμό των μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δεν προτίθενται να στηρίξουν το νομοσχέδιο.
Ασφαλώς πολλοί διαφωνούντες θα βαδίσουν στην οδό της αποχής, την οποία άνοιξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο σημαντικός είναι και ο αριθμός των βουλευτών που εξετάζουν να εκδηλώσουν τη διαφωνία τους με την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Οι γαλάζιοι που σχεδιάζουν να πουν «όχι» έχουν ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού στο Μαξίμου. Η Ν.Δ. διαθέτει 158 βουλευτές, οπότε σε περίπτωση που καταψηφίσουν εννέα βουλευτές και άνω διαταράσσεται η δεδηλωμένη κυβερνητική πλειοψηφία. Σ’ αυτό το σενάριο ζήτημα απώλειας της εμπιστοσύνης που διαθέτει η Ν.Δ. στη Βουλή δεν τίθεται. Το αφήγημα ωστόσο της γαλάζιας πολιτικής κυριαρχίας θα δεχτεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Παράλληλα, οι ρωγμές στο πρωθυπουργικό προφίλ θα είναι ιδιαίτερα βαριές, καθώς όσοι καταψηφίσουν ουσιαστικά θα έχουν στοιχηθεί πίσω από τη «γραμμή» του Αντώνη Σαμαρά. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγει αποδυναμωμένος και ως πρόεδρος της Ν.Δ.», εκτιμούν στελέχη της παράταξης, σε περίπτωση που το «κίνημα των διαφωνούντων» δεν ρίξει νερό στο κρασί του. Σημειώνεται ότι για την έγκριση απλών νομοσχεδίων, όπως αυτό που θα αφορά την ισότητα στον γάμο, αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Fast track διαδικασίες
Σ’ αυτό το φόντο η κυβέρνηση σχεδιάζει την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου ώστε να κλείσει ο κύκλος της αναταραχής. Το Υπουργικό Συμβούλιο της 30ής Ιανουαρίου θεωρείται το πιθανότερο για την εισαγωγή της ρύθμισης, ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία εντός Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και το δίδυμο των αντιπροέδρων της Ν.Δ. (Άδωνης Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης) θα καταβάλουν νέες προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των διαφωνούντων «από εξήντα σε σαράντα», όπως σημείωσε στην ΑΥΓΗ κυβερνητικό στέλεχος.
Οι διαφωνούντες
Ξεκάθαρο «όχι» κατά την ψηφοφορία αναμένεται από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Θάνο Πλεύρη, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Ανδρέα Κατσανιώτη, την Άννα Καραμανλή, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Στράτο Σιμόπουλο, τον Θόδωρο Καράογλου, τον Βασίλη Γιόγιακα, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Κώστα Γκιουλέκα, τον Νότη Μηταράκη, τον Στέφανο Γκίκα, τον Νίκο Βλαχάκο, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Περικλή Μαντά. Αντίθετοι εμφανίζονται επίσης ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Μίμης Χρυσομάλλης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Χρήστος Κέλλας.
Οι αμφιταλαντευόμενοι
Στην γκρίζα ζώνη των αμφιταλαντευόμενων περιλαμβάνονται οι υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφαλά και Σταύρος Κελέτσης και οι βουλευτές Διονύσης Χατζηδάκης, Μιχάλης Λιβανός, Στέλιος Πέτσας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Καλλιάνος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιάννης Παππάς, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Κεφαλογιάννης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φάνης Παππάς, Μαρία Κεφάλα, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Στύλιος, Θανάσης Μπούρας, Μαριλένα Σούκουλη, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Σταύρος Παπασωτηρίου, Γιώργος Γιάννης, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Χρήστος Καπετάνος. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, όπως έχει γράψει η ΑΥΓΗ, εξετάζει την οδό της αποχής...
Κώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου