25.1.24

Μετά τον Βορίδη το βλέμμα στους υφυπουργούς...


Η δίωρη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο παρουσιάστηκε και το πλέον συζητημένο νομοσχέδιο σχετικά με την ...ισότητα στο γάμο, κύλησε ομαλά («παραγωγικά», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου), χωρίς εντάσεις και χωρίς εκπλήξεις. Η μόνη διαφωνία που εκφράστηκε ήταν αυτή του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, το θέμα του οποίου πάντως έκλεισε αναίμακτα για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί 12 ή 13 Φεβρουαρίου, παρεμβάσεις έκαναν 14 υπουργοί και πλέον το επόμενο κρας τεστ μεταφέρεται στη Βουλή και την σχετική ψηφοφορία. Εκεί όπου υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τόσο με τους υφυπουργούς, που ακόμα δείχνουν προβληματισμένοι, όσο και με τους ουκ ολίγους διαφωνούντες βουλευτές.

«Οι υφυπουργοί δεν είναι μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Θα τοποθετηθούν εμπράκτως στην ψηφοφορία», ανέφεραν, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, κυβερνητικές πηγές.

Μέχρι τώρα, φαίνεται να έχουν άρει τις ενστάσεις τους οι υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς. Ο προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει στον έτερο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, τον υφυπουργό Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη και την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα.

Η τελευταία, κατά κάποιες πληροφορίες, βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση απ’ όλους, καθώς, ακόμα και αν απέχει (και δεν καταψηφίσει), δεν είναι βέβαιο ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αποδεχθεί να παραμείνει στη θέση της λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρτοφυλακίου της (Ισότητας).

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ένα σενάριο, στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η παραίτηση -ίσως και πριν από την ψηφοφορία- της Ηπειρώτισσας υφυπουργού, που για την ιστορία, είναι κόρη ιερέα.

«Λιτό και περιεκτικό»
Όσον αφορά τους βουλευτές, υπολογίζονται ίσως και περισσότεροι από 40 αυτή τη στιγμή που δεν προτίθενται να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου. Η βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, δήλωσε στο Περιστύλιο της Βουλής ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, «καθώς ανοίγει τον δρόμο για την τεκνοθεσία».

Ίδια στάση θα κρατήσει και ο βουλευτής Αχαϊας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στον ΑΝΤ1), υποστήριξε ότι «δεν είναι δικαίωμα ο γάμος, είναι θεσμός. Κάθε επιθυμία δεν μπορεί να θεωρείται δικαίωμα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξέφρασε την άποψη πως «παραμένει ο στόχος μας η πυρηνική οικογένεια», είπε ότι περιμένει να δει συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ωστόσο τόνισε πως κινείται στον δρόμο της αποχής.

Το σχέδιο νόμου βγήκε χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «είναι ένα λιτό και περιεκτικό νομοθετικό κείμενο που, εφόσον υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, θα επεκτείνει τη δυνατότητα σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και θα εξασφαλίσει νομική προστασία των παιδιών τους, καθιστώντας την Ελλάδα την 37η χώρα στον κόσμο που θεσμοθετεί την “Ισότητα στον Γάμο”»...

Φίλιππος Πανταζής

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: