... και ένας αιφνίδιος αποκεφαλισμός...
Μπορεί ο βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος να υποστηρίζει πως η αναφορά του στη Συνθήκη της Λωζάννης παρερμηνεύτηκε και μπορεί η λίστα Πέτσα να έχει πέσει με όλες της τις δυνάμεις να τον υποστηρίξει, αλλά η αναφορά αυτή του Άγγ. Συρίγου, ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι κατά 97% παρωχημένη, προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, μολονότι δημοσίως δικαιολόγησε τον βουλευτή. Κι αυτό γιατί, με... την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι είναι ευάλωτη από τα δεξιά της. Κάτι οι καταγγελίες Σαμαρά και η πίεση από τους ακροδεξιούς, κάτι οι παλιότερες δηλώσεις Μητσοτάκη («η εθνική κυριαρχία είναι σχετική έννοια») ή του Γεραπετρίτη («η εθνική μας κυριαρχία εκτείνεται στα 6 μίλια»), κάτι η υπόθεση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέσω Ουκρανίας, δεν θέλει πλέον και πολύ. Όταν λοιπόν ένας βουλευτής του κόμματος κηρύσσει ανύπαρκτη τη Συνθήκη των Λωζάννης, ακόμα κι αν το λέει από ελληναραδισμό (πάντα έχει την τάση ο ελληναραδισμός να αμφισβητεί μονομερώς τις συνθήκες, γεγονός που μας έχει οδηγήσει σε τεράστιες εθνικές επιτυχίες…), ακούγεται σαν να προαναγγέλλει επικείμενες παραχωρήσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Και η κυβέρνηση ξέρει ότι αν χάσει το πλεονέκτημα της εθνικοφροσύνης -που συστηματικά και απολύτως προβοκατόρικα έχει καλλιεργήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-, θα έχει σοβαρό πρόβλημα με τη συντηρητική εκλογική της βάση, στην οποία σκάβουν ήδη τρία ακροδεξιά κόμματα. Πολύ περισσότερο όταν δέχεται πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Οποιος έχει τη μύγα...
Αξίζει πάντως να σημειωθεί η διαμαρτυρία του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να κάνει πολιτική εκμεταλλευόμενος «εθνικά θέματα». Και το λένε οι ίδιοι που, ειδικά στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφησαν ούτε μισό fake new που να μην αξιοποιήσουν, χαρτί της ΚΥΠ που να μην κουνήσουν, μισή σπέκουλα που να μην εξαπολύσουν προκειμένου να υποδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «εθνική εξαίρεση». Προκαλεί εντύπωση πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν θεωρούσαν επικίνδυνη τη σπέκουλα πάνω σε «εθνικά θέματα» όταν ο Άκης Σκέρτσος απειλούσε τη μειονότητα ότι θα έχει συνέπειες αν ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, προ του κινδύνου να τους μείνει η ρετσινιά από το γλωσσικό ολίσθημα του Συρίγου, το θυμήθηκαν. Διότι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ο αιφνιδιαστικός μίνι ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση, κατάφερε κάπως να αλλάξει την ατζέντα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι γι’ αυτόν τον λόγο έγινε. Αντιθέτως, η βασική αιτία φαίνεται να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Διότι, για όσους δεν το πρόσεξαν, δεν καρατομήθηκε μόνο ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου. Καρατομήθηκε και ο υφυπουργός του Κώστας Κατσαφάδος. Πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου θεωρήθηκε εντελώς ανίκανη να κάνει τη δουλειά, όποια κι αν υποτίθεται πως είναι αυτή. Την ίδια στιγμή, ανώνυμες παρασκηνιακές πήγες περί την κυβέρνηση χρέωναν στον Γ. Οικονόμου όλα τα στραβά καρβέλια: από το οργανωμένο έγκλημα που ξεκαθαρίζει λογαριασμούς στη μέση του δρόμου ανενόχλητο εδώ και πέντε χρόνια μέχρι την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν, η οποία τότε του είχε συγχωρεθεί επειδή ήταν φρέσκος στο πόστο του. Τώρα ο Γ. Οικονόμου και ο υφυπουργός του αποχωρούν με το πρωτοφανές στίγμα να έχουν κριθεί ανεπαρκείς και να έχουν ξηλωθεί από τη θέση τους έπειτα από μόλις τέσσερις μήνες, κάτι που με κανέναν άλλον υπουργό δεν πρέπει να έχει συμβεί.
Οταν ο Όμιλος Μαρινάκη ζητούσε παραιτήσεις
Οσο ερευνώνται πάντως τα πραγματικά αίτια της αιφνίδιας καρατόμησης Οικονόμου-Κατσαφάδου (γιατί αυτό έγινε προχθές) από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ας σημειωθεί ότι την αποπομπή των δύο είχε ζητήσει από τις 4 Δεκεμβρίου o πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά τα επεισόδια στον Βόλο. Τα μέσα που κινούνται στο περιβάλλον του Ολυμπιακού είχαν στοχοποιήσει ιδιαίτερα τον δεύτερο, καθώς τυχαίνει να είναι και βουλευτής Πειραιά. Η εφημερίδα Τα Νέα, μάλιστα, την ίδια μέρα είχε χαρακτηρίσει τον υπουργό και τον υφυπουργό ως ηθικούς αυτουργούς για τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και είχε απαιτήσει την παραίτησή τους χαρακτηρίζοντας τον Κ. Κατσαφάδο «ντροπή του Πειραιά». Τρεις μέρες αργότερα έγιναν τα επεισόδια στου Ρέντη που προκάλεσαν τον θάνατο ενός αστυνομικού και τα οποία συνδέονται ευθέως με τα γεγονότα στον Βόλο.
Ας σημειωθεί επίσης άλλο ένα αξιοπερίεργο γεγονός: Στις 12 Δεκεμβρίου, και ενώ η συζήτηση για την οπαδική βία με αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο Γ. Οικονόμου είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να συλληφθεί ο οργανωτής της επίθεσης στους αστυνομικούς, ο οποίος, σύμφωνα με τον δράστη, είχε προμηθεύσει και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Όμως ο ίδιος λίγες ώρες αργότερα με διαρροές διέψευσε αυτή τη δήλωση με την πρωτοφανή δικαιολογία ότι έγινε «εν τη ρύμη του λόγου».
Συνδέεται ο ανασχηματισμός με τα επεισόδια στου Ρέντη;
Ποια είναι λοιπόν τα δεδομένα; Έχουμε έναν επιχειρηματία να απαιτεί την απομάκρυνση του υπουργού και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Έχουμε δυσκολία στην κυβέρνηση και στο ίδιο το υπουργείο να αποφασίσει ως πού έχουν προχωρήσει οι έρευνες για τα επεισόδια στου Ρέντη και ποιους αφορούν. Έχουμε τις ίδιες τις έρευνες σε εξέλιξη, με πολλά να ακούγονται και λίγα να γίνονται. Και έχουμε, τέλος, και το πέταγμα του Γ. Οικονόμου από το παράθυρο. Το οποίο, από την οπτική γωνία της συγκεκριμένης αφήγησης, δείχνει να σχετίζεται άμεσα με τα γεγονότα στου Ρέντη.
Γι’ αυτό φαίνεται ιδιαίτερα παράξενο το γεγονός ότι ο υπουργός απομακρύνεται την ώρα που οι έρευνες για τα γεγονότα στου Ρέντη βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνδέονται αυτοί οι παράγοντες μεταξύ τους; Και προς ποια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι μεταβολές στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Σίγουρα το αμέσως επόμενο διάστημα οι απαντήσεις θα προκύψουν.
Αγγελος Τσεκερης
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου