24.1.24

Το «όχι» ΣΥΡΙΖΑ, οι όροι ΠΑΣΟΚ, η αντίδραση Ν.Δ...


Σε σκληρό πολιτικό πόκερ, στο τέλος του οποίου κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσδοκούν οφέλη, εξελίχθηκε η συνεχιζόμενη, για τρίτη ημέρα ...σήμερα, κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Η επί της αρχής συναίνεση που είχαν δηλώσει πως παρέχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έπαψε να υπάρχει επισήμως χθες, όπως άλλωστε είχε διαφανεί από το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εμφανίστηκαν απολύτως ενοχλημένες από την κυβερνητική πρωτοβουλία κατάθεσης τροπολογίας για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλος δήλωσε από του βήματος της Ολομέλειας ότι αφού δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση όλες οι τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα του και ειδικά η σχετική με την καθιέρωση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών για τους αποδήμους, το νομοσχέδιο συνολικά θα καταψηφιστεί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έθεσε δύο όρους προκειμένου να διατηρηθεί το «πράσινο» επί της αρχής «ναι» στο επίμαχο σχέδιο νόμου: πρώτον, να αποσυρθεί η τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές και να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας πολιτικής συζήτησης μετά τις ευρωεκλογές και, δεύτερον, να αλλάξει η προτεινόμενη ρύθμιση ώστε η επιστολική ψήφος για τους εντός επικρατείας να μην αφορά όλους τους ψηφοφόρους, αλλά μόνον εκείνους που αντιμετωπίζουν «σοβαρό και αντικειμενικό εμπόδιο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, όπως θέματα υγείας, ηλικίας, αναπηρίας, σπουδών, εργασίας ή απόστασης» από τα εκλογικά τμήματα.

Απάντηση Κεραμέως
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επέλεξε να μην απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Φάμελλου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πώς γίνεται ο πρόεδρός σας να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείτε από τη στάση αυτή και να λέτε ένα μεγάλο “όχι”; Ο πρόεδρός σας, από ό,τι καταλαβαίνω, θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών. Τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ενα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Ελληνες. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική, για παράδειγμα. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα;».

Στο αρχικό του «όχι» σε όλα επέμεινε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. «Χωρίς περιστροφές, σας λέμε ευθέως πως έχετε φέρει ένα επικίνδυνο, αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά δεν βελτιώνεται, μόνο απορρίπτεται», είπε και έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την αρχική συναινετική τους στάση.

«Λόγια του αέρα»
«Θα πάτε σε εκλογές και θα ψηφίζουν οι νεκροί, οι πεθαμένοι και όλοι αυτοί που δεν ζουν», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο να σχολιάζει: «Επειδή εδώ ούτε πουλάμε βυζαντινά ούτε τέτοια πράγματα, εάν έχετε μια καταγγελία ότι έχει ψηφίσει νεκρός, να την κάνετε, αλλιώς είναι λόγια του αέρα».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Σπαρτιατών Β. Στίγκας επέλεξε να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων, κάνοντας χρήση φράσεων και εκφράσεων που αποδοκιμάστηκαν από σχεδόν όλα τα κόμματα: «Μας κατηγορούν όλοι ότι είμαστε ομοφοβικοί. Από πού και ώς πού; Επειδή είμαστε από αυτούς που σπρώχνουμε αντί να μας σπρώχνουν;» είπε μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια σε πολύ σοβαρά θεσμικά ζητήματα», σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης. «Η Νέα Αριστερά λέει “όχι” στο νομοσχέδιο. Αρα, λέει “όχι” στους Ελληνες του εξωτερικού αλλά και στους εκλογείς του εσωτερικού, ηλικιωμένους συμπολίτες μας, εποχικά εργαζομένους, στα άτομα με αναπηρία, στους φοιτητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου, στους μαθητές Γ΄ Λυκείου οι οποίοι θα είναι εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων», σχολίασε η κ. Κεραμέως...

Γιώργος Μπουρδάρας

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: