8.1.24

Πότε το έμαθαν...


Η απόφαση του μίνι ανασχηματισμού ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περίοδο των... διακοπών. Το αρχικό σκεπτικό ήταν πως οι αλλαγές θα γίνουν γύρω στον Μάρτιο με επίκεντρο βέβαια το Προστασίας του Πολίτη. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη επισπεύσθηκε όμως με αφορμή και τις δημοσκοπήσεις που είδε το τελευταίο διάστημα. Συνεπώς ο πρωθυπουργός γυρνώντας από τις διακοπές είχε έτοιμο τον ανασχηματισμό στο μυαλό του. Η σκέψη κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό και την γνώριζε μόνο ο Σταύρος Παπασταύρου. Χαρακτηριστικό είναι πως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι υπουργοί, ενημερώθηκαν μόλις λίγες ώρες πριν από τις αλλαγές. «Την Τρίτη το πρωί δεν γνώριζε κανείς τίποτα», λέει στη στήλη αρμόδια πηγή.

Οι κλειδωμένες αποφάσεις και τα ονόματα
Ο πρωθυπουργός μάλιστα δεν είχε κλειδώσει μόνο τον ανασχηματισμό αλλά και τα πρόσωπα, πλην ενός. Η μετακίνηση Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη και του Αδώνιδος στο Υγείας ήταν προαποφασισμένες και δεν συζητήθηκαν καν. Η μόνη συζήτηση που έγινε μετά των συνεργατών ήταν για το Εργασίας. Εκεί έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα των Κώστα Τσιάρα, Τάκη Θεοδωρικάκου και Θοδωρή Ρουσόπουλου. Του τελευταίου ήταν φύσει αδύνατον να προχωρήσει καθώς έχει κλειδώσει για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία πολύ υψηλή θέση που δεν έχει ξαναπάρει Ελληνας πολιτικός. Συνεπώς επί της ουσίας οι δύο πρώτοι ήταν τα σενάρια που έπαιξαν, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει τελικά τη Δόμνα Μιχαηλίδου, προάγοντας έτσι μία ακόμα γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο.

Αλλοι 4-5… ίδιοι
Είναι πλέον πασιφανές πως στον πρωθυπουργό δεν αρέσουν οι μεγάλοι και δομικοί ανασχηματισμοί που αποτελούν εμμέσως αλλά σαφώς και ομολογία αποτυχίας μιας κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, όπως έπραξε και την πρώτη 4ετία, θα κάνει, όποτε κρίνει, τέτοιου είδους αλλαγές: με επίκεντρο ένα ή παραπάνω υπουργεία που θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα. «Δεν θα μου έκανε εντύπωση να δούμε 5-6 παρόμοιες αλλαγές στη διάρκεια της 4ετίας», μου έλεγε κυβερνητική πηγή.

Βίοι αντίθετοι
Θέμα στον πρωινό καφέ έγινε τη μέρα του ανασχηματισμού η έξαρση του κορωνοϊού και της γρίπης καθώς η εξάπλωση των εποχικών ασθενειών στον πληθυσμό είναι πλέον πολύ μεγάλη σε όλη την κοινότητα και στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Η έξαρση που παρατηρείται χρειάζεται και επικοινωνιακή αντιμετώπιση, δηλαδή έναν άνθρωπο να βγαίνει στα μίντια και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Υπό αυτή την έννοια η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Υγείας ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς ο πρώην Χρυσοχοΐδης με τον νυν Γεωργιάδη είναι η μέρα με τη νύχτα σε αυτόν τον τομέα. Ο πρώτος δεν έβγαινε ποτέ στα κανάλια, ο δεύτερος μπορεί να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Το πόσους θα πείσει είναι ένα άλλο ζήτημα.

Οι μετρήσεις για τον γάμο
Αρκετές μετρήσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αποτυπώνοντας τη διαφορά προσέγγισης στο θέμα μεταξύ αριστερών και δεξιών. Οι πολίτες που πρόσκεινται στο Κέντρο, την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά, δηλαδή εκείνοι που ψηφίζουν Ν.Δ. τοποθετούνται κατηγορηματικά αρνητικά (67%, 78% και 84% αντίστοιχα) έναντι εκείνων της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς που το βλέπουν θετικά (72% και 51%), ενώ αρνητικά σε ποσοστό 67% το κρίνουν και όσες-οι δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς.

Δυσαρέσκεια
Σας έχω νέα που είναι μάλλον… παλιά. Σε έναν ακόμα ανασχηματισμό οι βουλευτές της Ν.Δ. εμφανίζονται δυσαρεστημένοι. Τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια εξέφραζαν για την Ιωάννα Λυτρίβη, καθώς από βουλευτής Επικρατείας, βρέθηκε σε θέση υφυπουργού «χωρίς κάποια ιδιαίτερη κόπωση». Η κριτική εμπεριέχει σαφώς και ολίγη ζήλια.

Με πέντε μονάδες έκλεισε
Η αισιοδοξία έχει επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ βλέποντας τις τελευταίες μετρήσεις που τρέχουν. Συγκεκριμένα, τα στελέχη του κόμματος λένε πως εφόσον η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές προσεγγίζει τις 5 μονάδες, τότε «το γήπεδο θα αρχίσει να κατηφορίζει», δηλαδή θεωρούν δεδομένο πως η ψαλίδα αμέσως μετά θα ανοίξει πολύ και το ΠΑΣΟΚ θα προσεγγίσει το 20%. Η αισιοδοξία δεν έβλαψε ποτέ.

Χωρίς χημεία
Η μετακόμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου στο Εργασίας έλυσε και έναν μίνι γόρδιο δεσμό στο Παιδείας, καθώς τους επτά μήνες που προηγήθηκαν δεν βρήκε ποτέ χημεία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα –όχι λίγα– υπουργεία, τα οποία θα φανούν στο μέλλον, πιθανόν πριν από κάποιον επόμενο ανασχηματισμό.

Αστυνομικός στις ευρωεκλογές
Οι αλλαγές στην Κατεχάκη είχαν στόχο να βελτιωθεί το κλίμα και στη σχέση κυβέρνησης – ενστόλων που τα τελευταία χρόνια είχε χλωμιάσει. Το Μαξίμου μάλιστα δεν φαίνεται να μένει μόνο στην αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, καθώς αναμένονται και άλλες κινήσεις. Από αλλαγές στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι και υποψηφιότητα κάποιου αστυνομικού στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Διπλό χτύπημα
Από τους πιο χαμένους του ανασχηματισμού είναι ο Κώστας Κατσαφάδος. Οχι μόνο γιατί ήταν ο μοναδικός υφυπουργός που αποπέμφθηκε, αλλά και γιατί είδε τη Δόμνα Μιχαηλίδου που εκλέγεται επίσης στον Πειραιά, να αναβαθμίζεται σε υπουργό. Το γεγονός δε, πως ο Κατσαφάδος είχε περάσει τη Δόμνα πάνω από 8.000 σταυρούς δεν έπαιξε ρόλο στην επιλογή Μητσοτάκη, ο οποίος παλαιότερα είχε δηλώσει ότι δεν αποτελούν κριτήριό του οι σταυροί προτίμησης των πολιτών. Και το απέδειξε.

Οι περσόνες του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ λόγω αναγκαστικής λιτότητας στη διαχείριση των οικονομικών του δεν κάνει μετρήσεις, όπως σας έχω ξαναπεί. Ενίοτε όμως γίνονται και εξαιρέσεις. Σε μία από τις λίγες που πραγματοποίησε, υπήρχε ένα εύρημα που χαροποίησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του κόμματος. Οι πολίτες αναγνωρίζουν πως το δεύτερο στις δημοσκοπήσεις κόμμα έχει καταφέρει να δημιουργήσει «πολιτικές περσόνες» που είναι αναγνωρίσιμες, όπως τον Παναγιώτη Δουδωνή, τον Δημήτρη Μάντζο και εσχάτως τον δήμαρχο της Αθήνας Χάρη Δούκα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ο Παύλος Χρηστίδης, που δεν είναι όμως νέο πρόσωπο, αλλά το χτίζει αυτό εδώ και τουλάχιστον μία εξαετία. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως το συγκεκριμένο εύρημα είναι το πρώτο βασικό βήμα για να περάσει οριστικά και αμετάκλητα το ΠΑΣΟΚ σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αναδείξει νέα πρόσωπα...

Θεωρείο

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: