30.1.24

Η Πρόεδρος ανησυχεί για την εξεταστική...


...αλλά όχι για το Σύνταγμα...

Προβληματίζει -αν μη τι άλλο- η στάση που τηρεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ένα νομοθέτημα που η κυβέρνηση φέρνει... προκειμένου να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Οι προβληματισμοί προκύπτουν μετά τις δηλώσεις της κατά την διάρκεια της μηνιαίας τακτικής συνάντησής της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι δηλώσεις

Στην δήλωση που έκανε για τον αναβρασμό που επικρατεί στην εκπαίδευση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φάνηκε να διατηρεί τις θεσμικές ισορροπίες που απορρέουν από τον πολιτειακό της ρόλο. Επισήμανε μεν πως «στη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις είναι ένα μέσο έκφρασης της αντίθετης γνώμης και επομένως είναι θεμιτό, είναι κατανοητό».

Πρόσθεσε όμως πως  «αυτό που πρέπει, επίσης να δεχόμαστε όλοι είναι ότι, για παράδειγμα στα πανεπιστήμια, δεν πρέπει να σταματάει η λειτουργία τους. Πρέπει να προστατευθεί και το δικαίωμα των σπουδαστών να τελειώσουν τις σπουδές τους, να προχωρήσουν, να μην χάσουν εξεταστική. Αυτό είναι σημαντικό».

Αυτά ενώ λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει για το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται σχετικά με τα μη κρατικά –ιδιωτικά πανεπιστήμια πως πρόκειται για «μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία -λογικό θα έλεγα ότι είναι, κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση προκαλεί και τις αντιδράσεις της- έχει οδηγήσει σε μία σχετική αναταραχή στον χώρο των πανεπιστημίων.

Θέλω να επαναλάβω και σε εσάς, κυρία Πρόεδρε, ότι ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση πια και στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά να ενισχύσουμε ουσιαστικά και το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Κάλυψη

Έτσι λοιπόν με την δημόσια παρέμβασή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρείχε ένα είδος θεσμικής κάλυψης στις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τις «αντιδράσεις». Παρότι αυτές έως στιγμής περιλαμβάνουν εκτός από την αξιοποίηση του συστήματος τηλε-εκπαίδευσης, εισαγγελικές παρεμβάσεις, μηνύσεις ακόμη και σε 13χρονους, αλλά και εμπρηστικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης.

Επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην ανάγκη τήρησης του Συντάγματος. Παρά το γεγονός πως είναι – ομολογημένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- η πρόθεση της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί να «προσπεράσει» το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέτοντας μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα «υπερφαλάγγισης» των συνταγματικών διατάξεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι λοιπόν ο κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας της χώρας εμφανίστηκε να εκφράζει μεγαλύτερη ανησυχία για το αν θα διεξαχθεί μία εξεταστική στα πανεπιστήμια από το αν το νομοσχέδιο – που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει- θα είναι συμβατό με το Σύνταγμα της χώρας.

Οι κυβερνητικές πρακτικές

Αυτά ενώ ήδη έχουν καταγραφεί τα εξής:

Εισαγγελική παρέμβαση για τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην οποία ζητείται η διερεύνηση σχετικά με το ποια πρόσωπα συμβάλλουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδίως σε καταλήψεις. Επίσης έλεγχο των πρυτανικών αρχών που δεν επιδεικνύουν ζήλο για την αποτροπή των κινητοποιήσεων αυτών.

«Ενεργοποίηση» συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού και σκληρής καταστολής. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την προσαγωγή παιδιών 13χρόνων σε αστυνομικό τμήμα στο Ρέθυμνο με την κατηγορία της κινητοποίησης για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου τους.

Δημόσια δήλωση μέλους της κυβέρνησης, συγκεκριμένα του Άδωνι Γεωργιάδη που πρότεινε να περικόπτεται η κοινοτική χρηματοδότηση σε πανεπιστήμια που οι πρυτανικές αρχές δεν συνεργάζονται με την κυβέρνηση στην καταστολή των κινητοποιήσεων. Θέτοντας μάλιστα και ως πολιτικό στόχο του νομοσχεδίου εκτός από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την …πάταξη της άκρας αριστεράς.

Αυτά ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί «επιχειρήσεις» των ΜΑΤ στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ενάντια σε φοιτητική κατάληψη. Με την κυβέρνηση να μην κρύβει τις προθέσεις της να προβεί και σε άλλες τέτοιες ενέργειες ενώ ήδη από το 2019 η ηγεσία του υπουργείου Προστασία του Πολίτη έχει δηλώσει πώς έχει καταστρώσει σχέδια εισβολής σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση έχουν ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στην αριστερά. Αντιθέτως φαίνεται να έχουν την επιδοκιμασία των κομμάτων που πρόσκεινται στην ακροδεξιά...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.