Μιας και η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει για τα καλά ανοίξει και εκτός από την κυβερνητική προπαγάνδα που κυριαρχεί στα συστημικά ΜΜΕ, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι λέγεται και πίσω από τη μαύρη κουρτίνα που... καλύπτει την ενημέρωση.
Καλό είναι λοιπόν να διαβάσουμε την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ίσως το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας, και αποκαλύπτει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα ΑΕΙ με ευθύνη των έως σήμερα κυβερνήσεων.
Τα τελευταία τελευταία 15 χρόνια λοιπόν η χρηματοδότηση του ΕΜΠ μειώθηκε κατά 63%, ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού μειώθηκε κατά 36%, ενώ στο ίδιο διάστημα οι εγγεγραμμένοι φοιτητές αυξήθηκαν κατά 20%. Τα νούμερα είναι μη αμφισβητήσιμα και μας δίνουν μια εικόνα που λέει πολλά.
Είναι μια εικόνα στην οποία αποτυπώνονται όχι χίλιες, αλλά χιλιάδες λέξεις που περιγράφουν τη συστηματική απαξίωση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να μπορούν κάποιοι σήμερα να τα απαξιώνουν, να λοιδορούν το προσωπικό τους και να στρώνουν το χαλί για κάποιους επιχειρηματίες να εισβάλλουν στον χώρο, όπως ακριβώς συνέβη και στην Υγεία.
Γιατί όταν η Νέα Δημοκρατία και όλοι όσοι κλείνουν πονηρά το μάτι στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης μιλάνε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, μην νομίζετε ότι μιλάνε για πραγματικά και με όλη τη σημασία της λέξεως πανεπιστήμια.
Για δήθεν παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού μιλάνε, ενώ στην πραγματικότητα για κάποια σε θεωρητικό επίπεδο αναβαθμισμένα ΙΕΚ πρόκειται. Γιατί ας μην γελιόμαστε: Κανένα μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν έχει το παραμικρό όφελος να επενδύσει σε υψηλού κόστους προσωπικό και ακόμη υψηλότερου κόστους υλικοτεχνικές υποδομές σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Ας τα έχουμε αυτά υπόψη όταν τους ακούμε να λένε για ιδιωτικά πανεπιστήμια...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου