Το ότι η πραγματικότητα είναι -στη διαμεσολαβημένη από τα ΜΜΕ εποχή μας- κυρίως αφήγηση είναι γνωστό. Το πώς αυτές οι αφηγήσεις για τα γεγονότα κατασκευάζονται, λιγότερο γνωστό. Το πώς βιώνει η κοινωνία μας τη σύγκρουση ανάμεσα στον συνεχή βομβαρδισμό θετικών -στα όρια της τοξικότητας- αφηγημάτων και την ανελέητη καθημερινότητά της θα... πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας.
Παράδειγμα αυτής της γνωστικής ασυμφωνίας είναι η έννοια του νομάδα. Αν πιστέψουμε τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, οι πατρίκιοι της απομακρυσμένης εργασίας, οι ψηφιακοί νομάδες, κάνουν ουρές ποιος θα πρωτοπάρει την ειδική βίζα για να κατασκηνώσει στην πανέμορφη και με εξαιρετική ποιότητα ζωής χώρα μας. Το μήνυμα είναι σαφές: όλα πάνε θαυμάσια κι αν τα δεδομένα της δικής σου ζωής δεν συμφωνούν με την αφήγηση, τόσο το χειρότερο για τη ζωή σου.
Στην... πραγματική πραγματικότητα, ωστόσο, νομάδες γίνονται αυτοί που θα έπρεπε να είναι από τους πιο καλοπληρωμένους δημόσιους λειτουργούς, οι υγειονομικοί δηλαδή. Νομάδες που είτε αναγκάζονται να τρέχουν με μια βαλίτσα στο χέρι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, είτε να πάρουν για τα καλά τα μπογαλάκια τους και να εγκαταλείψουν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα τελευταία δυόμισι χρόνια 10.000 άτομα έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ - οι 3.000 πέρυσι, ενώ εξίσου δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το 2024. Οι υγειονομικοί μας αρρωσταίνουν, μεταφορικά και κυριολεκτικά, σε ένα σύστημα υγείας που έχει καταδικαστεί σε αργό θάνατο.
Χθες, οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη περιέγραψαν πώς το σύστημα οδηγείται στην κατάρρευση: τα νοσοκομεία της περιφέρειας αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών, στις οποίες η κυβέρνηση απαντά με μετακινήσεις (κάθε μήνα πάνω από 60 γιατροί), ενώ άνθρωποι φτάνουν να παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για τσουνάμι, με 200-300 εργαζόμενους τον μήνα να αποχωρούν, χωρίς να προσλαμβάνεται κανείς. Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα τουλάχιστον 500 νοσηλευτές «δραπέτευσαν» από το ΕΣΥ για να γίνουν σχολικοί φύλακες!
Η ασθένεια που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ έχει όνομα: νεοφιλελευθερισμός. Και ο φορέας μετάδοσης δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μόνο φάρμακο είναι ο λαός να βρεθεί απέναντί της...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου