Η συναίνεση δεν τελείωσε εδώ… Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο …σήριαλ της συναίνεσης στο θέμα της επιστολικής ψήφου, ...τουλάχιστον όσον αφορά στην Χαριλάου Τρικούπη.
Διότι μπορεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να μην ψήφισαν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, αλλά επιμένουν ότι είναι από θέση αρχής υπέρ της εφαρμογής της, αποδίδοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την ακύρωση της συναίνεσης. Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με τυχόν συναίνεση του κόμματός του σε μελλοντική ψηφοφορία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας, τόνισε ότι παρέχουν απλόχερα τη συναίνεση, χωρίς προϋποθέσεις. «Είναι αυτονόητο πως όταν ξαναέρθει και γίνει συζήτηση, σύμφωνα με όσα επιβάλει το Σύνταγμα για να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση των 200 βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί. Εφόσον βρεθούν κοινοί τόποι και κοινά σημεία επαφής, είναι δεδομένο ότι θα συμφωνήσουμε», είπε, μιλώντας στον Real FM.
Κάτι αντίστοιχο, εξάλλου, είχε δηλώσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ζητούσε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία της τελευταίας στιγμής με την οποία επιχειρούσε να επεκτείνει την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, αφού ούτως ή άλλως δεν θα περνούσε, μια και δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση 200 ψήφων και πως το ΠΑΣΟΚ θα ήταν εδώ να συζητήσει επί του πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές.
Τώρα, γιατί δεν ψήφισε το υπόλοιπο νομοσχέδιο, και να καταψήφιζε την τροπολογία, όπως προκλήθηκε από την κυβερνητική παράταξη, είναι ένα ερώτημα, το οποίο πάντως επιχείρησε να απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη, δια του εκπροσώπου Τύπου της. Ο κ.Γλαβίνα υπενθύμισε ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν, η κυρία υπουργός είχε πει ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αφορούσε μόνο και αποκλειστικά στις ευρωεκλογές. «Στην πολιτική υπάρχει η λέξη ‘τιμή’ και η λέξη ‘συμφωνία’. Όταν συμφωνούμε σε κάτι, δεν αιφνιδιάζουμε τον πολιτικό αντίπαλό μας με τροπολογίες, οι οποίες είναι εκπρόθεσμες, παράνομες και αφορούν ένα διαφορετικό θέμα», είπε, τονίζοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι μία άλλη συζήτηση, όπου χρειάζεται ευρεία συναίνεση και συζήτηση των κομμάτων γύρω από ένα τραπέζι, ώστε να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο. «Το Σύνταγμα δεν απαιτεί τυχαία τα 2/3 για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στους εκτός επικρατείας πολίτες στις βουλευτικές εκλογές», είπε...
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου