Με την συζήτηση για το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπουργοί και προβεβλημένα στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση προσπαθεί να πείσει καθημερινά τις πιο συντηρητικές πτέρυγες της παράταξης...
Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση στα social media ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως σκοπός της νομοθετικής παρέμβασης είναι να ενώσει και όχι να διχάσει την κοινωνία.
«Πάνω σε αυτό έχω ήδη εξηγήσει τι θα περιλαμβάνει και τι δεν θα περιλαμβάνει η νομοθετική μας πρωτοβουλία. Θέλω απλώς να επαναλάβω από εδώ ότι πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα», τονίζει.
Βορίδης: «Και να φύγω, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι»
Αμετακίνητος στο «όχι» είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»τονίζει: «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα».
Αν ο πρωθυπουργός ζητήσει παραιτήσεις, ο Μ/ Βορίδης έχει δηλώσει ότι έχει έτοιμη τη δική του. «Προς το παρόν δεν μου ζήτησε κανένας τίποτα. Θα δούμε» απαντά στο «Βήμα».
Μήνυμα στους υπουργούς
Την ευθύνη των υπουργών υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξη του στο Action24. Ερωτηθείς αν η αποχή μπορεί να είναι μια επιλογή και για τους υφυπουργούς απάντησε πως «είναι ένα ζήτημα που δεν επιδιώκουμε να διχάσει» και πως «η αποχή είναι μια δυνατότητα». Ωστόσο, επισήμανε πως εφόσον εγκρίνεται στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του έχουν αυξημένη ευθύνη. «Θα τα δούμε αυτά σε δεύτερο χρόνο», πρόσθεσε. «Και ο γάμος και η υιοθεσία είναι πράξη και αγάπης και ευθύνης. Στα θέματα των παιδιών πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις», υπογράμμισε.
Απ' την πλευρά της η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία, αλλά σημείωσε ότι είναι αυξημένη η ευθύνη των υπουργών καθώς όπως είπε «όταν είσαι στο υπουργικό Συμβούλιο έχεις μια παραπάνω ευθύνη γιατί τα νομοθετήματα αυτά περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο».
Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «εδώ μιλάμε σαφώς για ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα, αλλά και κυρίως για δικαιώματα παιδιών που ήδη υπάρχουν». «Σαφώς δεν μπαίνει κομματική πειθαρχία, γιατί έχει να κάνει με θέματα συνείδησης και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία. Το άλλο είναι ότι θεωρώ ότι με κάποιες συγκεκριμένες επεξηγήσεις που θα γίνουν μια ευρύτατη πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί προς το “ναι”. Αυτή είναι η αίσθηση η δική μου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου