Σε πολιτική αποµόνωση οδηγείται ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς οι πολιτικοί του τακτικισµοί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νοµοσχεδίου για ...τα οµόφυλα ζευγάρια έχουν γεννήσει τεράστιες αντιδράσεις.
Συγκεκριµένα, στη συνέντευξη όπου άνοιξε και επίσηµα τη συζήτηση για την ισότητα στον γάµο έδειξε ότι είναι αδύναµος και σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς αντί να επιβάλει κοµµατική πειθαρχία, ειδικά σε ένα νοµοσχέδιο που έχει χαρακτηριστεί και προσωπικό του στοίχηµα, «πειθάρχησε» στους διαφωνούντες και στις ακροδεξιές φωνές του κόµµατός του. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο είναι «θέµα συνείδησης», υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα του Μάκη Βορίδη, που το έλεγε κάθε µέρα σε πάµπολλες συνεντεύξεις.
Μάλιστα είναι τέτοιος ο τρόµος στο επιτελείο του πρωθυπουργού που διατύπωσε γενικεύσεις ακόµη και για τους υπουργούς. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι «οι βουλευτές ψηφίζουν και όχι οι υπουργοί. Αυτό είναι µια λεπτοµέρεια». Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε στην ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών και ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σηµείωσε ότι «ήταν σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού. Τα µέλη του υπουργικού συµβουλίου εφόσον συµµετέχουν σε αυτό –και το υπουργικό εγκρίνει τα νοµοσχέδια– έχουν αυξηµένη θεσµική υποχρέωση για την ψήφιση των νοµοσχεδίων».
Σε αυτό το πλαίσιο θα δούµε µια πρωτόγνωρη διαδικασία, όπου υπουργοί και δεκάδες βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα γυρίσουν την πλάτη σε ένα νοµοσχέδιο που, όπως παρουσιάζεται από το Μαξίµου, έχει το προσωπικό αποτύπωµα του Μητσοτάκη.
Μάλιστα ο Μητσοτάκης όχι µόνο δεν θα επιβάλει κοµµατική πειθαρχία, αλλά έφτασε στο σηµείο να χαρακτηρίζει την αποχή «αξιοπρεπή στάση». Είναι πρωτοφανές πρωθυπουργός να καλεί τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προχωρήσουν σε αποχή αντί να επιβάλει κοµµατική πειθαρχία.
Πλήρης αποδόµηση από τον Αντώνη Σαµαρά
Για τη στάση της αποχής που προωθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε δηµόσια και ο Αντώνης Σαµαράς, ο οποίος επιτέθηκε µε σφοδρότητα στον πρωθυπουργό αναφέροντας: «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέµε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να µην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της δηµοκρατίας. Θα λέµε λοιπόν στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να µην απέχει και λέµε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».
Με αυτήν τη στάση ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός βάζει φωτιά στο εσωτερικό της Ν∆, καθώς αποδοµεί τη βασική στρατηγική του Μητσοτάκη, να µειωθεί δηλαδή διά της αποχής ο αναγκαίος για να ψηφιστεί το νοµοσχέδιο αριθµός των βουλευτών.
Υπενθυµίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιείται µε ηχηρό τρόπο από όλες τις πολιτικές επιλογές του Μητσοτάκη που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα (ελληνοτουρκικά, φορολογικό νοµοσχέδιο, νοµιµοποίηση µεταναστών).
«Μεταρρυθµιστής» µε τις πλάτες της αντιπολίτευσης
Πέρα από την αδυναµία του Κυρ. Μητσοτάκη να ελέγξει την κοινοβουλευτική του οµάδα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός φοράει το προσωπείο του ευρωπαϊστή µεταρρυθµιστή όχι µέσω του κόµµατος που ηγείται, αλλά µέσω των κοµµάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν το νοµοσχέδιο διότι, όπως τονίζουν, αφορά ανθρώπινα δικαιώµατα.
Παράλληλα, τη στιγµή που ζητά σανίδα σωτηρίας από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, τους έκανε και επίθεση. Χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ότι «δεν θα κάνουµε εργαστήρι πειραµάτων την Ελλάδα», µιλώντας για το σύστηµα της «υποβοηθούµενης αναπαραγωγής». Επιτέθηκε και στον Ν. Ανδρουλάκη αναφέροντας ότι «θέλει να εργαλειοποιήσει ένα τόσο ευαίσθητο θέµα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι «δεν θα µεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκοµµατικά του προβλήµατα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νοµοθετεί. Εµείς δεν πρόκειται να “δέσουµε τα κορδόνια” της Ν∆».
«Μεταπήδηση» σε αλλοδαπούς θεσµούς;
Το αφήγηµα του Μαξίµου έχει στόχο να φιλοτεχνήσει ένα πιο µεταρρυθµιστικό και ευρωπαϊκό προφίλ του πρωθυπουργού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την πρωτοβουλία για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Η πραγµατικότητα όµως είναι αρκετά διαφορετική.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης από την πρώτη του κυβερνητική θητεία έχει αφήσει πολύ αρνητικό αποτύπωµα στην ΕΕ, καθώς οι πρακτικές του για τον έλεγχο των ΜΜΕ και σαφώς η αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων «τραυµάτισαν» ανεπανόρθωτα την εικόνα του µετριοπαθούς πολιτικού που έχτιζε για χρόνια. Σε αυτήν την συνθήκη ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αντιστρέψει αυτήν τη πολύ αρνητική εικόνα δείχνοντας πιο φιλελεύθερο προφίλ. Το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών έχει τέτοια κατεύθυνση. Πάντως διακινούνται για άλλη µία φορά τα σενάρια σύµφωνα µε τα οποία ο πρωθυπουργός σκοπεύει όταν αποτυπωθεί η πολιτική του φθορά να µεταπηδήσει σε ευρωπαϊκούς ή υπερατλαντικούς θεσµούς...
Αντιλιάν Κοτζάι
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου