Κάποιοι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ήδη σιχτιρίζουν. Από τη μία το βουνό των θεμάτων που πρέπει να διαχειριστούν το 2024 ...(ενδεικτικά οι εγκύκλιοι για το μίνι ασφαλιστικό και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις). Από την άλλη η προηγούμενη «χαρωπή» θητεία ως υφυπουργού της Δόμνας Μιχαηλίδου στο ίδιο υπουργείο αρκεί για να κάνει πολλούς να τραβούν τα μαλλιά τους για το τι έρχεται. Ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος Ιανουαρίου ανοίγει η συζήτηση για την αύξηση στον κατώτατο μισθό ενώ εκκρεμεί το τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα που ο νόμος Βρούτση τις έσφαξε το 2020 αλλά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τολμά να εφαρμόσει τις μειώσεις (ενώ ήδη το έχει πράξει για το δημόσιο τομέα) και πλέον πιέζεται να βρει λύση για ένα ζήτημα που με βάση το νόμο υπάρχουν αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις που θα πρέπει να επιστραφούν…
Τα 14 ανοικτά μέτωπα
Αν θέλουμε να αναφέρουμε σε τίτλους τα ανοικτά ζητήματα για το 2024 που αφορούν την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση μπορούμε να τα απαριθμήσουμε ως εξής:
-Αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
-Αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς.
-Συνταξιοδότηση με οφειλές.
-Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας.
-Ευελιξία στην αγοράς εργασίας.
-Απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων.
-Πληρωμή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα.
-Νέα δεδομένα για την λειτουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (TEA) και των ταμείων αλληλοβοηθείας.
-Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ.
-Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
-Μείωση συντάξεων χηρείας.
-Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.
-Μέτωπο με ελεύθερους επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα και το τεκμαρτό κέρδος
-Εφαρμογή του μηχανισμού που αφορά στην αλλαγή του πέναλτι για την εργασία των συνταξιούχων
Η φεγγαρόφωτη πριγκηπέσσα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μπορεί όλα αυτά να τα διαχειριστεί η Δόμνα Μιχαηλίδου; Πρόκειται για πρόσωπο του στενού κομματικού σωλήνα της Αγίας Οικογένειας που ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική πραγματικότητα αφού έφυγε σε ηλικία 18 ετών για σπουδές στη Μ. Βρετανία και από το 2016 έχει επιλεγεί και βρίσκεται δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη. Τα «μαργαριτάρια» που έχει εκστομίσει έκτοτε είναι δηλωτικά από τη μία της έλλειψης κοινωνικής εμπειρίας και από την άλλη της έλλειψης κοινωνικής ενσυναίσθησης. Από το οπλοστάσιο της Συρίας που βρέθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέχρι τον εθελοντισμό των στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο μέχρι το πρόσφατο «κάνει καλό στην υγεία των παιδιών να περπατούν για να πηγαίνουν σχολείο», η Δόμνα Μιχαηλίδου προσφέρεται για καζούρα στα social media.
Αν θέλουμε να σταχυολόγησουμε τα κορυφαία:
-Τον περασμένο Δεκέμβριο και προκειμένου να υπερασπιστεί τις συγχωνεύσεις σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άφησε άναυδη την ελληνική βουλή με την τοποθέτηση και απαντώντας σε ερώτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, που διαμαρτυρόταν ότι τα παιδιά θα αναγκαστούν έτσι να περπατήσουν 1 ή και 2 χιλιόμετρα, η κ. Μιχαηλίδου είπε μεταξύ άλλων: “Δεν θα κάνω επίκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που λέει ότι είναι καλό και σωστό να περπατάμε όλοι 8 χιλιόμετρα την ημέρα”. Ακολούθησε χαμός ειρωνικών σχολίων για τη μικρόνοια και της έλλειψη κοινωνικής ενσυναισθησης της κας Μιχαηλίδου
-Τον Νοέμβριο του 2019 και μετά την ανακάλυψης εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κάποιων ροπάλων, η Επισκέπτρια Λέκτορας Οικονομικών της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge σε ραδιοφωνική της συνέντευξη εξέπληξε τους πάντες δηλώνοντας «Δεν είναι δυνατόν κάποιος συμπολίτης μας να έχει πρόσβαση σε όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας!»
-Τον Οκτώβριο 2019 επ’ αφορμής της επετείου της 28ης Οκτωβρίου με ανάρτηση της στο Facebook μας πληροφόρησε για το μεγαλείο του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς των ελλήνων που μάχονταν στο αλβανικό μέτωπο!
-Εκεί όμως που έδωσε ρεσιτάλ μπουρδολογίας ήταν τον Ιούλιο του 2019 και ένω ήδη είχε αναλάβει τη θέση της υφυπουργού Εργασίας. Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου έκανε λόγο για «ψυχικά νοσούντες» του αντιδικτατορικού αγώνα» και αγιοποίηση του!
Είναι τέτοιο το «μαργαριτάρι» που αποτυπώνεται λέξη-λέξη για να καταλάβουμε το βάθος της σκέψης της φεγγαρόφωτης πριγκηπέσσας του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναλαμβάνει την ηλεκτρική καρέκλα της εποπτείας της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης: «…Είχαμε μια αγιοποίηση του αγώνα της δικτατορίας επειδή ουσιαστικά έγινε, επειδή δεν έγινε ο αγώνας την ώρα που έπρεπε να γίνει. Άρα τι έχουμε; Έχουμε μια σχέση η οποία καταρρίπτει τις διαστάσεις που της ανήκουν, αυτή της αντίστασης, και παίρνει διαστάσεις υπερβολής όπως αυτή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου».
-Σε αυτό όμως που άπαντες έμειναν άφωνοι ήταν στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό. Ηταν στις αρχές του περασμένου έτους όταν από το βήμα της Βουλής, το «κομματικό τέκνο» της Αγίας Οικογένειας Μητσοτάκη, αποκάλυψε στοιχεία της ταυτότητας της 12χρονης που έχει πέσει θύμα βιασμού και μαστροπείας…
Υπουργείο έντονων κοινωνικών συγκρούσεων
Δεν γνωρίζουμε αν όλα αυτά, μαζί με την προηγούμενη χαρωπή θητείας της φεγγαρόφωτης Δόμνας, που έχει χαρακτηριστεί ως νέα βασίλισσα της αντικοινωνικής αναισθησίας, φέρνουν αέρα ανανέωσης και ελπίδα στο υπουργειο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η άποψη μας είναι ότι σε ένα υπουργείο που βρίσκεται στην αιχμή των κοινωνικών αντιθέσεων, δεν γίνεται να υπάρχει ένα πρόσωπο που προσφέρει γέλιο στα social media. Εκτός και αν γι’ αυτό επιλέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Από τη μία ως βαλβίδα εκτόνωσης μέσω των «μαργαριταριών» από τις μεγάλες συγκρούσεις που θα φέρει η νεοφιλελεύθερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης πάντα εις βάρος της κοινωνίας… Από την άλλη ως κοινωνικά ανάλγητη που δεν θα ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να εφαρμόσει το ευαγγέλιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη που στοχεύει να μετατρέψει την Ελλάδα, σε Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ...
Τζώρτζης Ρούσσος
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου