Ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από την επιλογή της «παρένθετης μητέρας» αναπαράγει ανισότητες εις βάρος τους, τη στιγμή που το μέτρο επιτρέπεται για τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άνοιξε και τυπικά ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σήμερα το απόγευμα...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, κλείνοντας ωστόσο το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο. Ένα από τα σημεία που ξεχώρισαν ήταν η αναφορά στη χρήση «παρένθετης μητέρας» από τα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που ο πρωθυπουργός απέκλεισε.
«Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», δήλωσε ξεκάθαρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, παίρνοντας αποστάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο θέμα.
«Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο, την αποφυγή όποιας διάκρισης», είπε επίσης με στόμφο ο πρωθυπουργός, ωστόσο ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από την επιλογή της «παρένθετης μητέρας» αναπαράγει ανισότητες εις βάρος τους, τη στιγμή που το μέτρο επιτρέπεται για τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Διαπίστωσε το αυτονόητο, ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ίσα δικαιώματα, και υποσχέθηκε πως αυτό θα αλλάξει.
Για άλλη μια φορά, απέφυγε να θέσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υποστήριξε ότι «θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση» προτού η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση.
«Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία»
Την ίδια στιγμή, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, άνοιξε και επισήμως την εσωκομματική διαμάχη στη Ν.Δ. –την οποία πάντως προσπάθησε να αποφορτίσει σήμερα–, καθώς υπάρχουν «γαλάζια» στελέχη που αντιδρούν σε νομοθετική ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν διαφοροποιηθεί με ηχηρό τρόπο, ενώ διαφωνίες έχουν καταγραφεί και από μια σειρά από «γαλάζιους» βουλευτές, όπως από τους Στράτο Σιμόπουλο, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη κ.ά.
Μπροστά σε αυτό το δεδομένο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ξεκάθαρα πως «δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές», ακόμα και στους υπουργούς της κυβέρνησης. Εκτιμώντας, λοιπόν, πως κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα ψηφίσουν την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, ο πρωθυπουργός έριξε το μπαλάκι στα υπόλοιπα κόμματα, λέγοντας πως αναμένει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και από μη κυβερνητικούς βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης είχε στείλει μήνυμα προς τον πρωθυπουργό λέγοντας «δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του, κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί. Εμείς δεν πρόκειται να "δέσουμε τα κορδόνια" της Νέας Δημοκρατίας».
Απαντώντας στη δήλωση Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Επενδύοντας σταθερά στο συντηρητικό και ακροδεξιό ακροατήριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «σέβομαι τους πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη», προσθέτοντας μάλιστα πως «και σέβομαι και την Εκκλησία». Ωστόσο έστειλε το μήνυμα πως «θα σεβαστούμε τις διαφορετικές απόψεις, όμως η κυβέρνηση νομοθετεί».
Διαπιστώσεις και ευχολόγια ξανά για την ακρίβεια
Με νωπά τα (για ακόμα μια φορά) μέτρα- ασπιρίνες που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ίδιος και που εξειδίκευσε στη συνέχεια ο Κώστας Σκρέκας, ο Κυρ. Μητσοτάκης περιορίστηκε και πάλι στις διαπιστώσεις και στο να κουνήσει το δάχτυλο στις πολυεθνικές.
«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και η αισχροκέρδεια θερίζει, με σημαντικό τμήμα των πολιτών να ασφυκτιούν οικονομικά. «Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό», είπε επίσης, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να έχει καταφέρει τόσο καιρό να κάνει κάτι ουσιαστικό για αυτό.
Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε με στόμφο πως η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η απόλυτη προτεραιότητα, αναφέρθηκε στα –αναποτελεσματικά– μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση και στις «πιο δραστικές παρεμβάσεις» που δρομολογήθηκαν.
Αναφορικά με το γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διατιμήσεις (όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ), ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αυτές «οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι».
Τέλος, για τις πολύ υψηλές τιμές που καταγράφονται και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως στις τηλεπικοινωνίες, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει γενικόλογα πως «εξετάζουμε το πλαίσιο τιμών προϊόντων και υπηρεσιών», ενώ έριξε το «μπαλάκι» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου