22.1.24

Εμφύλιος...


Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο μονοπωλεί εδώ και εβδομάδες τη δημόσια σφαίρα, καθώς φτιάχνει νέες διαιρετικές τομές στο πολιτικό ...σύστημα και σαφώς στο κοινωνικό μπλοκ εξουσίας που στηρίζει την κυβέρνηση. Ενας απέραντος… εμφύλιος με ισορροπίες τρόμου στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν λέει να κοπάσει, την ίδια ώρα που στην εκκλησία βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκρουση κορυφής μεταξύ ιεραρχών και του επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση της κρυφής συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη – Ιερώνυμου δύο μέρες πριν από την πολυσυζητημένη συνέντευξη του πρωθυπουργού με την οποία άνοιξε και επίσημα ο δημόσιος διάλογος για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι «σκληροί» ιεράρχες της εκκλησίας ήταν «στα κάγκελα», καθώς άσκησαν δριμεία κριτική στον αρχιεπίσκοπο για την «ήπια», όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση του. Συγκεκριμένα, πολλοί ιεράρχες θεωρούν ότι η στάση της εκκλησίας είναι υποτονική και ότι μεγάλο ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζει ο Ιερώνυμος. Μάλιστα στο παρασκήνιο πολλοί μιλάνε για «άτυπη συμφωνία» μεταξύ εκκλησιαστικής και πολιτικής ηγεσίας προς όφελος της κυβέρνησης και των σχεδιασμών της. 

Ιερά Σύνοδος προς απορρόφησης κραδασμών
Οι πιέσεις προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ήταν τόσο έντονες και οργανωμένες που για να μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τρίτη 23/1/2024.

Στόχος του αρχιεπίσκοπου είναι να απορροφήσει τους κραδασμούς, αν και όπως φαίνεται υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο και την ένταση της αντίδρασης στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, ενδεικτική για την πίεση που ασκείται στον αρχιεπίσκοπο είναι και η πρότασή του για δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα ο Ιερώνυμος ανέφερε ότι η εκκλησία έχει λόγο όταν μπαίνουν ερωτήματα στο πώς θα ζουν τα παιδιά «σε μια οικογένεια με δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες» και σημείωσε ότι «η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει δικαίωμα να ενημερώσει τον κόσμο». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να ρωτηθούν οι πολίτες. Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».

Στην πρόταση του αρχιεπίσκοπου απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι απόλυτος ο σεβασμός της κυβέρνησης στην εκκλησία. Στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές. Τα προγράμματα είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται. Εμείς ακολουθούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις». 

Οι πολυκύμαντες σχέσεις Μητσοτάκη – Ιερώνυμου
Οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ιερώνυμου έχουν περάσει από σαράντα κύματα, μέχρι και που «πάγωσαν». Ενδεικτικό είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε στείλει επιστολή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη στην οποία δεν είχε λάβει συγκεκριμένη απάντηση. Μάλιστα, πηγές λένε ότι ο Ιερώνυμος μετέφερε προς τον πρωθυπουργό την εξής φράση σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Να μην πιω αυτό το ποτήρι, πρόεδρε».

Πάντως από τη μεριά της κυβέρνησης κρατάνε τη φράση του Ιερώνυμου «η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα», καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει τεράστια πολιτική φθορά στην κυβέρνηση εάν ο κλήρος κινηθεί σε επίπεδο διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων όπως ζητούν οι «σκληροί» ιεράρχες. Φαίνεται ωστόσο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης φιλοτεχνεί το φιλελεύθερο προφίλ του με στόχο να το αξιοποιήσει μελλοντικά στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών. 

Ρευστότητα στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης
Τα «φροντιστήρια» στα κεντρικά γραφεία του κόμματος δεν άλλαξαν ριζικά τον αριθμό των διαφωνούντων, προκαλώντας «γαλάζιους» πονοκεφάλους.

Ο μεγαλύτερος φόβος στο Μαξίμου είναι να μην αποτυπωθεί οργανωμένη διαφωνία εναντίον του πρωθυπουργού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιδιώκεται όσοι πάνε στη Βουλή να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και όσοι διαφωνούν να απέχουν και να μη στοιχηθούν με καταψήφιση πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, το σενάριο το οποίο ακούγεται περισσότερο είναι η αποχή.

Η φράση του πρωθυπουργού περί «αξιοπρεπούς στάσης» σε ό,τι αφορά την αποχή είχε στόχο ακριβώς να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οργανωμένης διαφοροποίησης που θα έπληττε την πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το συνολικό σχέδιο αποδόμησης του Αντ. Σαμαρά. 

Από τη σκληρή Δεξιά σε ρόλο φιλελεύθερης γέφυρας
Εντονες συζητήσεις στα «γαλάζια πηγαδάκια» έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που παίζουν τον ρόλο «γέφυρας» του Μαξίμου ώστε να σπάσει όσο το δυνατόν περισσότερο το μπλοκ των σκληρών δεξιών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί σε πολλούς η σημερινή στάση της Ν. Κεραμέως που ως υπουργός Παιδείας είχε βάλει τη θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία. Ενδεικτικά, επί θητείας της εμφανίστηκε ακόμη και πρόγραμμα («Αγέννητο παιδί») του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κατά των αμβλώσεων, το οποίο αποσύρθηκε μετά την κοινωνική κατακραυγή.

Στο ίδιο πλαίσιο, έντονες συζητήσεις προκαλεί και η στάση του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος κατατάσσει τους διαφωνούντες στο μπλοκ της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο ίδιος λέει ότι είναι «πάντα με τη Δύση». Πολλοί μάλιστα υπενθυμίζουν το βιβλίο του Αδ. Γεωργιάδη «Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα. Ο μύθος καταρρέει», στο οποίο παρουσιάζει την ομοφυλοφιλία ως φαινόμενο του κοινωνικού περιθωρίου...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: