23.1.24

Προσχεδιασμένο το «πραξικόπημα»...


Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και σοβαρές ανησυχίες δημιούργησε η χθεσινή, αιφνιδιαστική, ...τροπολογία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των απόδημων στις ευρωεκλογές, προκειμένου να επεκτείνει τη νομοθέτησή της και για τις εθνικές εκλογές.

Η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να δικαιολογήσει τα ψηφοθηρικά σχέδια του Μαξίμου ομολογώντας εμμέσως πως στόχος του είναι να εγκλωβιστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία τάσσονταν υπέρ της επιστολικής στις ευρωεκλογές.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ η Νίκη Κεραμέως παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση αποφάσισε την τροπολογία, επειδή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή «την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι ιστορικό, κάτι πρωτοφανές: Διαφάνηκε μία σημαντική πλειοψηφία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές».

Όπως δήλωσε η υπουργός, η κυβέρνηση θεωρεί ως «απόλυτη φυσική συνέχεια» την επιστολική στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η αντιπολίτευση εκτός από τις αιτιάσεις για το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της διαδικασίας εξέφραζε φόβο για την οριζόντια επέκταση του μέτρου στο εσωτερικό.

Άλλωστε, οι προθέσεις της κ. Κεραμέως είχαν φανεί ήδη από τον Δεκέμβριο, όταν έκανε ξεκάθαρες τις κυβερνητικές προθέσεις δηλώνοντας πως «πάμε βήμα - βήμα. Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία εντοπίζεται στο θέμα των ευρωεκλογών, και της διεξαγωγής τυχόν δημοψηφισμάτων. Από εκεί και πέρα θα το συζητήσουμε και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες».

«Ήδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το βήμα έγινε το 2019 – πρώτη προσπάθεια για να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Το 2021 επί Μάκη Βορίδη η δεύτερη προσπάθεια για να αρθούν οι νομικοί περιορισμοί. Καλοκαίρι του 2023 η τρίτη προσπάθεια όπου επετεύχθη η άρση όλων των νομικών περιορισμών» είπε σήμερα η ίδια η κ. Κεραμέως επιλέγοντας ξανά να προβάλει τη θέση απόδημων υπέρ της επιστολικής και να αποσιωπήσει ξανά την κάθετη αντίθεση από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Από την πλευρά της η υπουργός επιμένει πως «50 χρόνια συζητάμε συνολικά για το ζήτημα» και πως δεν θα πρέπει να περάσουν άλλα τόσα και επαναλαμβάνει πως πρόκειται για μια «ιστορική ευθύνη και ευκαιρία», που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Ήδη τα κόμματα επανεξετάζουν τη στάση τους με την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνουν δεύτερες σκέψεις και ΚΚΕ και Νέα Αριστερά να τους πετάνε το «γάντι»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: