Αίσθηση προκάλεσαν τα 3 «παρών» των 10 από τους 11 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, σε άρθρα του... νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση των 10 βουλευτών/τριών προκάλεσε και επιθέσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο επί της αρχής καταψηφίστηκε και πέρασε μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Το ένα από τα τρία επίμαχα άρθρα αφορά ενσωμάτωση ευρωπαικής οδηγίας, συμφωνα με το οποίο οι εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα μπορούν να έχουν πλέον ακατάσχετο λογαριασμό, όπου όμως θα κατατίθενται χρήματα δανειοληπτών. Τα δύο άλλα άρθρα σχετίζονται και με την ευρωπαική οδηγία αλλά και με ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επι τρίτου μνημονίου, που άνοιξε τον δρόμο στους servicers. Η Νέα Αριστερά εξήγησε την ψήφο της με άτυπη ενημέρωση.
Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τους servicers και τα κόκκινα δάνεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του νομοχεδίου. Οι 10 από τους 11 βουλευτές/τριες της νέας Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ψήφισαν «παρών» σε τρία άρθρα.
«Απορίας άξιο» σχολίασε δεικτικά η εκπροσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, σχετικά με την στάση των «10».
«Καταψηφίσαμε το νομοσχέδιο, γιατί απέχει κατά πολύ από την αντίληψη που έχουμε εμείς για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και για το οποίο έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν μία ολοκληρωμένη πρόταση, όπως την επεξεργάστηκε το τότε οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ με τον συντονισμό της Έφης Αχτσιόγλου» τονίζει στην απάντησή της η Νέα Αριστερά. «Ως προς τα άρθρα 3-41 ψηφίσαμε “παρών” γιατί αποτελούν ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας» προσθέτει και συνεχίζει για τα τρία άρθρα της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Στο άρθρο 7 προβλέπεται ότι οι servicers θα διατηρούν ακατάσχετο λογαριασμό, «στον οποίο όλα τα χρηματικά ποσά που εισπράττονται από δανειολήπτες
πιστώνονται και φυλάσσονται έως τη μεταφορά τους στον αντίστοιχο αγοραστή πιστώσεων, υπό τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον αγοραστή πιστώσεων».
Στην άτυπη ενημέρωση, η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι: «Το άρθρο 7 είναι κατά βάση το άρθρο 6 της ευρωπαϊκής οδηγίας που αναφέρει ότι, όταν οι servicers εισπράττουν λεφτά από τους δανειολήπτες, οφείλουν να τα τοποθετούν σε ειδικό/χωριστό λογαριασμό ο οποίος πρέπει να είναι προστατευμένος. Δηλαδή, τα λεφτά αυτού του λογαριασμού που ορίζεται ως ακατάσχετος δεν είναι τα λεφτά/ το κέρδος/ η περιουσία του servicer, αλλά τα λεφτά των δανειοληπτών που προορίζονται για την αποπληρωμή του δανείου. Θέλουμε αυτά τα λεφτά να μπορεί να τα πάρει κάποιος στον οποίον χρωστάει ο servicer; Και μετά να προσφεύγει εναντίον του στα δικαστήρια ο δανειολήπτης;»
To άρθρο 38 αφορά των ορισμό των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, με τους servicers να είναι ενταγμένοι σε αυτούς από το 2017.
Υπενθυμίζεται ότι οι servicers μπορούν να διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια με ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί τρίτου μνημονίου, γεγονός που φαίνεται να οδηγεί τους αποχωρήσαντες/ασες σε υπερψήφιση σχετικών διατάξεων.
H Nέα Αριστερά υποστηρίζει εδώ ότι «το άρθρο 38 απλά διατυπώνει έναν ορισμό του χρηματοπιστωτικού οργανισμού που ίσχυε ήδη και στο προηγούμενο καθεστώς (2017). Δεν λέει ότι οι servicers δεν υπάγονται στην εποπτεία της ΤτΕ.
Τουναντίον ορίζει πότε οι servicers εμπίπτουν στον ορισμό του χρηματοπιστωτικού οργανισμού και άρα εποπτεύονται από την ΤτΕ (Προφανώς δημιουργείται σκοπίμως σύγχυση από τη φράση: «εγ) διαχειρίζονται πιστώσεις για λογαριασμό μη εποπτευόμενου από την Τράπεζα της Ελλάδος, πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, που δεν υπόκειται πρωτογενώς στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος.».
Τι λέει αυτή η διάταξη (η οποία υπήρχε ήδη στο άρθρο 3 του ν. 4557/2018); Επαναλαμβάνει ουσιαστικά τον ίδιο ορισμό ο οποίος εκεί γινόταν κατά παραπομπή στον ν. 4354/2015 («Οι εταιρίες της περίπτωσης α` της παρ. 1 λογίζονται ως χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3691/2008 (Α` 166) και ως υπόχρεα πρόσωπα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 5 του ίδιου νόμου και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την περίπτωση Α` της παρ. 2 του άρθρου 6 του ιδίου νόμου, εφόσον έχουν πάρει άδεια σύμφωνα με την παράγραφο 20 του παρόντος ή εισπράττουν χρήματα δανειοληπτών για λογαριασμό των εντολέων τους ή διαχειρίζονται δάνεια για λογαριασμό μη εποπτευόμενου από την Τράπεζα της Ελλάδος πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος που δεν υπόκειται πρωτογενώς στις σχετικές υποχρεώσεις.»).
Σε κάθε περίπτωση το τι είναι πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπάρχει πλαίσιο εποπτείας (έστω και άλλου κράτους μέλους)».
Στο άρθρο 40, παρατείνονται, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024, οι άδειες των εταιρειών διαχείρισης, «χωρίς να απαιτείται νέα άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος», ενώ οι εταιρείες υποχρεώνονται να υποβάλλουν πληροφοριες στην ΤτΕ μέχρι την 29η Μαρτίου 2024 , ώστε να λάβουν νέα άδεια.
«Αποτελεί μια μεταβατική διάταξη που αναφέρει ότι παρατείνεται η ισχύς των αδειών που δόθηκαν υπό το καθεστώς του 2015, από τον νόμο δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η Νέα Αριστερά.
Τα άρθρα 7 και 40 υπεψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ...
thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου