Ηταν Σεπτέμβριος του 2020 όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα. Η επίσκεψη εκείνη ήταν εξαιρετικά άβολη για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά: η χώρα βρισκόταν στη δίνη του σκανδάλου των υποκλοπών και οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψή του ήταν ξετσίπωτες, άτσαλες και προκλητικές. Για να διαχειριστεί κάπως την επίσκεψη της Β. Γιούροβα, ο Κ. Μητσοτάκης είχε... χαιρετίσει τότε την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το σύνολο κανόνων το οποίο είχε προτείνει η Κομισιόν για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπαινισσόμενος ότι σκόπευε να ενσωματώσει τις προτάσεις αυτές στην ελληνική νομοθεσία. Εννοείται ότι αμέσως μετά την αναχώρηση της Β. Γιούροβα το ξέχασε. Η χώρα μας βρίσκεται έκτοτε σταθερά στις θέσεις από 107 έως 108 στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου.
Ενα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η European Media Freedom Act είναι το θέμα των περίφημων αγωγών SLAPP (Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού). Πρόκειται για αβάσιμες αγωγές με τις οποίες εταιρείες ή ισχυρά πρόσωπα επιχειρούν τον εκφοβισμό καθώς και την ηθική και οικονομική εξόντωση οργανώσεων ή δημοσιογράφων που ασκούν δημόσια κριτική για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Εννοείται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πέρα από τα φούμαρα που πουλήσαμε στη Β. Γιούροβα, αποφεύγει επιδεικτικά να νομοθετήσει οποιoδήποτε μέτρο για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των αγωγών SLAPP. Όχι μόνο γιατί στη σύγκρουση μεταξύ εταιρειών και δημοσίου συμφέροντος είναι ανεπιφύλακτα με τις εταιρείες. Ούτε επειδή τη θέση 107 την έχει κατακτήσει με αγώνες και δεν σκοπεύει να την εγκαταλείψει στον ανταγωνισμό της Μπουρκίνα Φάσο. Αλλά και επειδή τα τελευταία δυόμισι χρόνια πρωταθλητής των αγωγών αυτών έχει αναδειχτεί με διαφορά ο ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη και πρώην διευθυντής του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης.
Από τις πρώτες μέρες του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν υποχρεώθηκε σε παραίτηση «γιατί δεν άντεχε την τοξικότητα», ο Γρ. Δημητριάδης έχει κάνει αγωγή σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ εκτός λίστας Πέτσα που τόλμησαν με ρεπορτάζ να τον συσχετίσουν με τις παρακολουθήσεις. Έφτασε στο σημείο να κάνει αγωγή ακόμα και στον Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ήταν θύμα των παρακολουθήσεων αυτών. Με την εισαγγελική διαλεύκανση της υπόθεσης να καθυστερεί προκλητικά και εξοργιστικά, ο Γρ. Δημητριάδης προσπαθεί να επιβάλλει σιγή ακόμα και στο μικρό κομμάτι των ελληνικών ΜΜΕ που δεν ευθυγραμμίζεται με τη λίστα Πέτσα.
Με αυτό το δεδομένο η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, της επίσημης δημοσιογραφικής ένωσης στη χώρα μας, που ζητά να σταματήσει η πρακτική των εκδικητικών αγωγών, κατονομάζοντας μάλιστα τον ανιψιό του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προσωπικά, είναι μια σημαντική εξέλιξη. Η διεθνής εικόνα της κυβέρνησης σε θέματα Κράτους Δικαίου και ελευθεριών κατρακυλάει ολοένα και περισσότερο.
Άγγελος Τσέκερης
H AYΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου