18.12.23

Πέντε κόμματα, καμία πυξίδα...


Η Ιστορία, κατά τον Μαρξ, επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη φορά σαν φάρσα. Οσοι διαφωνούν με αυτή την άποψη ...υποστηρίζουν πως η Ιστορία απλώς διαρκεί και διδάσκει μέσω των πολλών και διαφορετικών γεγονότων που διαμορφώνουν την κάθε περίοδο. Το 1961 συγκροτήθηκε η Ενωση Κέντρου και δύο χρόνια μετά, με την καθοδήγηση του Γεωργίου Παπανδρέου, κέρδισε την εξουσία. Εννέα κόμματα συμμετείχαν στον συνασπισμό, ο οποίος δεν είχε σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, αλλά ετερόκλητα ρεύματα στο εσωτερικό του. Ηταν αναμφισβήτητα η χαρισματική προσωπικότητα του Γέρου της Δημοκρατίας που έκανε τη διαφορά.

Η θεωρία περί επανάληψης της Ιστορίας, 62 χρόνια μετά, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Ο νέος πόλος του δικομματισμού αναζητείται για άλλη μία φορά στον προοδευτικό χώρο, ωστόσο, θα ήταν ουτοπική και μόνο η σκέψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 θα μπορούσαν να συμμαχήσουν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να επαναλαμβάνει τη βούλησή του να κερδίσει τις ευρωεκλογές, όμως, τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα ξεπερνάει τις 20 μονάδες. Τι σημαίνει αυτό; Πως, αν δεν γίνει ένας «σεισμός» στην Κεντροαριστερά, εξαιρετικά δύσκολα οι ισορροπίες θα μπορέσουν να αλλάξουν στις επόμενες εθνικές κάλπες. Ειδικά, αν το δεύτερο κόμμα δεν καταφέρει να βάλει το «2» μπροστά από το ποσοστό του. Το ΚΚΕ μένει ασυζητητί έξω από κάθε κουβέντα, ακολουθώντας τον δικό του δρόμο. Με αυτή τη στρατηγική, άλλωστε, εμφανίζεται να έχει «τσιμπήσει» πάνω από τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με το 2015.

Οι τάσεις της MRB του Δεκεμβρίου συζητήθηκαν πολύ την εβδομάδα που πέρασε. To 38,8% της «γαλάζιας» παράταξης δεν μπορούν να το πιάσουν αθροιστικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νέας Αριστεράς και του ΜέΡΑ25 (συγκεντρώνουν 36,6%). Αποδείχτηκε περίτρανα πως η κατάρρευση και ακολούθως η διάσπαση στην Κουμουνδούρου δεν ήταν μια ενδοοικογενειακή υπόθεση. Εφερε τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς μεταπολιτευτικά ποτέ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν γνώρισε ήττα τέτοιων διαστάσεων. Για το ποιος εκπροσωπεί τη ριζοσπαστική Αριστερά έχει ανοίξει ήδη μεγάλη συζήτηση. Οπως και για τη διεισδυτικότητα του ΠΑΣΟΚ πέρα από τον χώρο του κέντρου.

Ασυμβίβαστα
Μέσα στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, οι «πέντε», όχι σκέψη για συνασπισμό, ούτε στο ίδιο τραπέζι για φαγητό δεν θα ήταν εύκολο να καθίσουν. Πώς θα μπορούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης να συνυπάρχει με πρώην πασοκογενείς από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους έχει αποκηρύξει, ή με τον Παύλο Πολάκη μετά τις συγκρούσεις που έχουν προηγηθεί; Στις εθνικές εκλογές, το προσκλητήριο της Κουμουνδούρου με αφορμή την απλή αναλογική είχε απορριφθεί και παράλληλα από το ΠΑΣΟΚ είχε κοπεί «μαχαίρι» κάθε συζήτηση συμπόρευσης με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ούτε κουβέντα επίσης για συνύπαρξη ξανά του Αλέξη Χαρίτση, της Εφης Αχτσιόγλου, του Νάσου Ηλιόπουλου, του Δημήτρη Τζανακόπουλου με τους Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργο Τσίπρα, Πάνο Ρήγα, Παύλο Πολάκη κ.ά. Το γυαλί έχει σπάσει, ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει και τίποτα δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Οσον αφορά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία προεκλογικά, ενώ έχει κλείσει οριστικά την πόρτα της Κουμουνδούρου από το 2015, έχοντας εκφραστεί πολλές φορές αρνητικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Επιμύθιο: Η μόνη περίπτωση ώστε να αναδειχθεί ένας πόλος που θα κοντράρει τη Νέα Δημοκρατία είναι το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές να «καταπιεί» τα υπόλοιπα. Ή, τουλάχιστον, να τα εξαϋλώσει στην πορεία προς τη λαϊκή ετυμηγορία και στο όνομα της ισχυρής αντιπολίτευσης και της κυβερνητικής εναλλακτικής.

«Φλερτ» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς δεν υφίσταται. Και ίσως η παρουσία της «Ομπρέλας», παρά τις αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου για συμμαχίες, να είναι αποτρεπτική για να προχωρήσει οποιαδήποτε παραπάνω συζήτηση. Και οι δύο, άλλωστε, δεν διαπραγματεύονται την αυτοτέλειά τους. Υπάρχει παρ’ όλα αυτά μια πολύ καλή σχέση και επαφή με το πλεονέκτημα ότι δεν έχει σημαδευτεί από προηγούμενα επεισόδια και συγκρούσεις.

Επενδύοντας στα views
Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νέας Αριστεράς και του ΜέΡΑ25, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι μπορούν να συμμαχήσουν, αθροιστικά υπολείπονται του 38,8% της Ν.Δ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν μια εικόνα ανανέωσης των τοπικών οργανώσεων και, όπως δημοσίευσε η «Κ» την Πέμπτη, θα επιχειρηθεί μέσω νέων πρότζεκτ του iSYRIZA η ενεργοποίηση όλων των μελών, που θα αναδιαμορφώνουν πολιτικές και πρόγραμμα.

Επενδύοντας στην εξωστρέφεια, ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά γενική ομολογία, έφτιαξε με τους στενούς συνεργάτες του το πιο viral βίντεο από τότε που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκέτος και η Ντίνα Μουτζουρούλια παρέμειναν στην Κουμουνδούρου και είναι οι δύο άνθρωποι που έχουν αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι των social media. Η επίσκεψή του στο Μεσολόγγι και στο σπίτι της Αθηνάς Παπαχρήστου –η οποία από το υστέρημά της αγόρασε ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ– κέρδισε πολλά views για τον αυθορμητισμό, τις ατάκες και το χιούμορ μέσα από το οποίο η ηλικιωμένη γυναίκα απέδειξε για άλλη μια φορά πώς είναι το παράδειγμα της προσφοράς. Και αυτού του είδους η καμπάνια με πρωταγωνιστές πολίτες αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Τα οικονομικά του κόμματος είναι πολύ δύσκολα. Περιμένουν μέχρι το τέλος του χρόνου τη δόση της κρατικής χρηματοδότησης. Από το 2024 θα είναι σημαντικά μειωμένη κατά τρία εκατομμύρια ευρώ. Το αντίτιμο που πλήρωσαν τα μέλη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις κατευθύνθηκε στις ανάγκες που έχουν οι νομαρχιακές επιτροπές (ενοίκια, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.). Υπάρχουν κάποια, λίγα, επαγγελματικά στελέχη που έφυγαν από το κόμμα και ζητούν αποζημιώσεις, ενώ και η λειτουργία των κομματικών μέσων καλύπτεται με δυσκολία. Με δεδομένο πως οι βουλευτές δίνουν το 20% της αποζημίωσης στο κόμμα και 20% για κοινωνικές δράσεις, τα έσοδα και από εκεί, με μόλις 36 βουλευτές, έχουν μειωθεί πολύ.

Ψάχνοντας τις μετρήσεις
Στη Νέα Αριστερά, ετοιμάζουν δέσμη νομοθετικών προτάσεων που θα κατατεθούν μέσα στο 2024. Σίγουρα ένα από αυτά θα είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα. Επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα κόμμα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές και θα απευθυνθούν σε κόσμο που νιώθουν ότι δεν εκφράζεται από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που τοποθετούνται στην Αριστερά και στον προοδευτικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τα μέσα Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι πρώτες ανοιχτές εκδηλώσεις και ο προγραμματισμός περιλαμβάνει στις αρχές Μαρτίου να παρουσιαστεί η πρώτη «μαγιά» του ευρωψηφοδελτίου. Δεν έχει αποφασιστεί εάν το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τις κάλπες του Ιουνίου.

Πώς αντιμετωπίζουν τις πρώτες «χαμηλές πτήσεις» στις δημοσκοπήσεις»;

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποτυπωθεί το νέο εγχείρημα δημοσκοπικά, επισημαίνουν, ιδίως όταν οι έρευνες έχουν διεξαχθεί τα πρώτα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ή ακόμη και πριν από αυτή. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα ποιοτικά στοιχεία, που καταδεικνύουν την ύπαρξη χώρου, τη διαθεσιμότητα ψήφου, το ενδιαφέρον των πολιτών να ακούσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς και άρα τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται. Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας αναφέρουν ότι το στίγμα τους έγινε ορατό στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Αναδείχθηκε μια νέα πρόταση, που βασίζεται στο τρίπτυχο «κλιματική δικαιοσύνη – κοινωνική δικαιοσύνη – επανεκκίνηση δημοκρατίας»...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: