1.12.23

Οι στόχοι και ο διακαής πόθος του Μητσοτάκη...

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση κι ενώ η συζήτηση για τα Γλυπτά είχε αρχίσει να περνάει έντονα από την «πόρτα» του κ. Σούνακ στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή στη μυστική διαπραγμάτευση για δανεισμό, ο οποίος ασφαλώς είναι κόντρα στην εθνική γραμμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο να εξαγγείλει επιστολική ψήφο για αποδήμους και... εντός επικρατείας εκλογείς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλάζοντας την ατζέντα. 


Πρώτα βέβαια ξεκαθάρισε ότι παρά τις αρχικές σκέψεις του μεγάρου Μαξίμου οι ευρωεκλογές να πραγματοποιηθούν με επιμέρους περιφέρειες, αυτό -όπως αναμενόταν- τελικά δεν θα συμβεί και θα διεξαχθούν ως έχει. Δηλαδή με ενιαία περιφέρεια και με σταυρό.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «υπήρξε ένας, νομίζω, γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες. Θεωρώ όμως ότι τελικά η ενιαία επικράτεια, όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981, αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση» και πως «τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες». 

Φανέρωσε έτσι τους φόβους του Μαξίμου ότι, σε ένα σπάσιμο περιφερειών, μπορεί οι τοπικές περιφέρειες να εκλέξουν υποψηφίους που το ίδιο δεν προωθούσε, όπως είδε να συμβαίνει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τα γνωστά κακά για τη Ν.Δ. αποτελέσματα.

Και βέβαια το βασικό μέλημα του πρωθυπουργού με την επιστολική ψήφο είναι το πώς θα φτάσει στον διακαή του πόθο για τη δημιουργία μιας φάμπρικας μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα ένας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων από τη λεγόμενη Ομογένεια, ακόμα και πέμπτης γενιάς (όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ιθαγένειας), παρότι δεν έχει βιοτικούς δεσμούς με την Ελλάδα (σε αντίθεση π.χ. με τους μετανάστες της κρίσης), να επηρεάζει αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας. 

Σε αυτή την κατεύθυνση νομοθέτησε την αλλοίωση του εκλογικού σώματος στην Ελλάδα με την άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους και στην ίδια κατεύθυνση τώρα με την επιστολική ψήφο επιδιώκει την πλήρη διευκόλυνση προκειμένου να γίνει πιο θελκτική η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών άλλων χωρών με πολύ μακρινή καταγωγή από τη δική μας.

Οσον αφορά την επιστολική ψήφο στους εντός επικρατείας εκλογείς, με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την αποχή, η οποία επίσης την «έκαψε» στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρότι είναι ένα μέτρο που κατ’ εξοχήν θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν οι εποχικοί εργαζόμενοι (με αιχμή τους οποίους υπήρχε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση) ή οι φοιτητές. 

Ενα εκλογικό ακροατήριο που σίγουρα δεν ενδιαφέρει τη Ν.Δ. τόσο όσο οι ομογενείς. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση σίγουρα αναζητoύν τρόπους υπέρβασης των συνταγματικών δυσκολιών για την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.