16.12.23

Οργή στο Ισραήλ για τον θάνατο των ομήρων, μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ...



Μεγάλα πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται οργισμένοι αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τους θανάτους τριών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά. Τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ζητούν συγγνώμη για κάτι που χαρακτηρίζουν «μέγα σφάλμα» και «τραγωδία», ωστόσο η οργή των πολιτών δεν καταλαγιάζει, καθώς οι οικογένειες των ομήρων (υπολογίζεται ότι στη Γάζα βρίσκονται περίπου 120 όμηροι ακόμη) πιέζουν για διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς ώστε να διασωθούν οι συγγενείς τους...


Ωστόσο, μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, η κυβέρνηση του Ισραήλ επέμενε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο για όσο χρειαστεί έως ότου καταστρέψει τη Χαμάς ώστε να καθίσει από θέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας ανταπάντησε ότι είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για μάχες για όσο χρειαστεί, δείχνοντας ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα. Ήδη η Γάζα μετρά σχεδόν 19.000 νεκρούς (κατά 70% γυναίκες και παιδιά), ενώ το Ισραήλ έχει χάσει περίπου 1.300.

Την ίδια στιγμή βέβαια, και ενώ η διεθνής κοινότητα αντιδρά στους θανάτους των αμάχων στην Γάζα, και παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με αίτημα την εκεχειρία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Ισραήλ ζητά να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έως ότου ο ισραηλινός στρατός νικήσει τη Χαμάς.

Μεγάλη διαδήλωση

Οι πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών που κατέβηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ για να διαδηλώσουν απέκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία, ενώ κρατούσαν πλακάτ, πανό και αφίσες όπου υπήρχαν φωτογραφίες των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου ζητώντας μετ' επιτάσεως από την κυβέρνηση Νετανιάχου να αναλάβει δράση για την απελευθέρωσή τους. «Ο χρόνος τους εξαντλείται! Φέρτε τους σπίτι τώρα», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Έκαναν πορεία προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού, όπου σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο ynet έριξαν κόκκινη μπογιά στον δρόμο.

Πολλοί από τους διαδηλωτές που έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ, αν υπήρχε μια νέα συμφωνία για τους ομήρους, ανάλογη με αυτήν του Νοεμβρίου, θα μπορούσε να αποτρέψει περιστατικά, όπως αυτό που οδήγησε στον θάνατο ομήρων σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

«Κατά λάθος»

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τον θάνατο των τριών ομήρων, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, αφού εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, υποστήριξε ότι οι τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν «κατά λάθος» από στρατιώτες κατά τη διάρκεια μάχης με ενόπλους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στη Σετζάιγια, διότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τους εξέλαβαν ως απειλή.
Για τον λόγο αυτό άνοιξαν πυρ προς την πλευρά τους και τους σκότωσαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, επρόκειτο για «τραγικό περιστατικό», για το οποίο «ο στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη» και θα διεξαχθεί έρευνα. Ο Ντανιέλ Χαγκάρι ισχυρίστηκε ότι η Σετζάιγια αποτελεί «ενεργή ζώνη μαχών», όπου τις τελευταίες μέρες μαίνονται συνεχώς συγκρούσεις. 

«Απερίγραπτη τραγωδία» χαρακτήρισε τους θανάτους των ομήρων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όλο το κράτος του Ισραήλ πενθεί απόψε. Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες που πενθούν σε αυτήν την δύσκολη στιγμή του πόνου τους».

Και υποσχέθηκε ότι από το τραγικό γεγονός ότι «θα αντλήσουμε τα διδάγματα και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να φέρουμε πίσω σπίτι με ασφάλεια όλους τους ομήρους μας».

Τι λένε οι ΗΠΑ

Αμήχανη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στο συμβάν, μόλις λίγες ώρες αφότου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, επισκεπτόμενος το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να απομειώσει την ένταση των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας για την προστασία των αμάχων.

Ο Τζον Κίρμπι, διευθυντής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε «οδυνηρούς» και «τραγικούς» τους θανάτους των ομήρων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα ερευνήσει πώς συνέβη. «Προφανώς αυτό δεν είναι ένα αποτέλεσμα που ήθελε κανείς να δει», είπε ο Τζον Κίρμπι, που πρόσθεσε ότι το συμβάν αυτό «δεν είναι κατάλληλο για να εξαχθεί μια γενική κρίση σχετικά με το αν ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αναλάβει δράση ακριβείας στη Λωρίδα της Γάζας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: