Σε ρυθμούς κατά ριπάς νομοθέτησης, το καθεστώς Μητσοτάκη πέρασε τόσο το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τον ...στραγγαλισμό της επιστημονικής ανεξαρτησίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ, γεγονός που δύναται να επιφέρει ζητήματα ασφαλείας για τις πτήσεις. Σύσσωμοι οι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών και οι επιστημονικοί φορείς που εκπροσωπήθηκαν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τα δύο νομοσχέδια έσυραν τα εξ αμάξης στον Κωστή Χατζηδάκη και τον Βασίλη Κικίλια. Ομως κανενός υπουργού το αυτί δεν ίδρωσε.
Σε σχέση με το φορομπηχτικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αγνόησε ακόμη και τις παρατηρήσεις αντισυνταγματικότητας που διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία επικαλέστηκε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ για να επισημάνει πως οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος».
Αντιθέτως, περίπου ένα χρόνο μετά τη «φυγάδευσή» του από τη Βουλή για να μην απαντήσει σε σχέση με την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ – κάτι που αποσαφηνίστηκε πλήρως από την ΑΔΑΕ και τις αποκαλύψεις του Documento–, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην ολομέλεια, «φορολόγησε» και αποχώρησε χωρίς να ακούσει καν τον αντίλογο της μειοψηφίας. Ακόμη πιο προκλητικό φαντάζει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης», επιστρατεύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό μέσω της σύγκρισης της φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών.
«Ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα στο κράτος από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών» είπε, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «το 71% του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό». Βέβαια, ο υπουργός απέφυγε να εξηγήσει πώς το 65% των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις του εμπορικού δικαίου) δηλώνει ζημιές και μηδενικά κέρδη, θεωρώντας μάλλον ότι πρόκειται για απόρροια του επιχειρηματικού ρίσκου.
Είχε… προϊδεάσει προεκλογικά
Συνεχίζοντας σε ρυθμούς συλλογικού εμπαιγμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως είχε μιλήσει προεκλογικά για το φορολογικό νομοσχέδιο. «Μας ασκήθηκε κριτική ότι αιφνιδιάσαμε και ότι δεν μιλήσαμε για τα θέματα αυτά στην προεκλογική περίοδο» είπε και πρόσθεσε: «Είναι λάθος». «Οποιος είχε παρακολουθήσει όλες τις προεκλογικές μου συνεντεύξεις θα με είχε ακούσει να μιλάω συστηματικά για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και για τη συσχέτιση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε μετεκλογικά» ανέφερε.
Ερχονται νέα χαράτσια;
Επιπλέον, προανήγγειλε νέες φορολογικές παρεμβάσεις λέγοντας: «Οσον αφορά τη μεγάλη εικόνα, τη συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα συνολικά έσοδα της χώρας: πού βρίσκεται αυτή σήμερα; Στο 0,8% του ΑΕΠ. Ποιος είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος; 2,1% του ΑΕΠ. Πού πηγαίνουμε; Στο 1,1% του ΑΕΠ. Κάνουμε ένα βήμα σύγκλισης. Στο μέλλον θα υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που θα πρέπει να γίνει…».
«Σκοπός η αναδιάρθρωση»
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τον Κ. Χατζηδάκη να αποσύρει τις διατάξεις που πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και συμπέρανε ότι το «οριζόντιο χαράτσι» θεσπίζεται «για να ενισχυθούν οι απευθείας αναθέσεις». Συνήγαγε δε πως ο μύχιος πόθος της συμπολίτευσης είναι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. «Αυτός είναι ο στόχος τους. Να υποτιμήσουν το εθνικό παραγωγικό δυναμικό, να υποτιμήσουν τους επιστήμονες και τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, για να ενισχύσουν πολυεθνικές και επιχειρήσεις που λειτουργούν ολιγοπωλιακά. Αρα να συγκεντρώσει την αγορά» προειδοποίησε.
«Ακροδεξιά πρακτική»
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και την Παρασκευή στην ολομέλεια για να στηλιτεύσει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτήρισε «ακροδεξιά πρακτική» τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αποσκοπεί στον έλεγχο της επιστημονικής έρευνας μέσω της υπαγωγής των ΕΜΥ και Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Β. Κικίλια. Ειδικότερα, έκανε λόγο για κυβερνητική επίθεση που έρχεται μετά την αποκάλυψη της κυβερνητικής ανεπάρκειας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.
Νωρίτερα ο αρμόδιος τομεάρχης και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Συμεών Κεδίκογλου είχε αποσαφηνίσει ότι απώτερος σκοπός του νομοθετήματος είναι η επιλογή βολικής διοίκησης στο ερευνητικό κέντρο, ενώ θύμισε πως τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και η Σοφία Βούλτεψη είχαν πρόσφατα στοχοποιήσει τους επιστημονικούς φορείς.
Προφάσεις εν αμαρτίαις
Κατά την τοποθέτησή του ο Β. Κικίλιας επικαλέστηκε την ανάγκη προστασίας ανθρώπινων ζωών για να δικαιολογήσει την καθεστωτική απορρόφηση ΕΜΥ και Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για την ταμπακιέρα και συγκεκριμένα για την επιστολή του προέδρου και διοικητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μανώλη Πλειώνη, με την οποία ζητούσε από την εθνική αντιπροσωπεία να μην ψηφιστούν οι επίμαχες διατάξεις για τη μεταφορά του ερευνητικού κέντρου «στο υποστελεχωμένο και νεοσύστατο υπουργείο», καθώς «θα προκληθεί μεγάλη θεσμική αναταραχή και διοικητικές δυσλειτουργίες». Παράλληλα, ο Β. Κικίλιας δεν βρήκε πειστική απάντηση ούτε για τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις της Μαρίας Καραπαναγιώτου, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΜΥ, η οποία εξήγησε ότι η μεταφορά της υπηρεσίας «συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού», καθώς «δεν θα μπορούν οι τεχνικοί μας να πιστοποιήσουν κανένα μετεωρολογικό όργανο στα αεροδρόμια της χώρας»...
Αγγελος Προβολισιάνος
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου