5.12.23

Ορόσημο οι Ευρωεκλογές...


Με το βλέμμα στις ερχόμενες Ευρωεκλογές το 2024 χαράσσουν τη στρατηγική τους απ' τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μετρά τις δυνάμεις του μετά την ...πρόσφατη διάσπαση αλλά και τη βαριά ήττα στις δύο εθνικές εκλογές, και απ' την άλλη η νέα Κοινοβουλετική Ομάδα των 11 αποχωρησάντων, που έκανε σήμερα αποκαλυπτήρια με την ονομασία Νέα Αριστερά.

Για αρχή και οι δύο πλευρές τονίζουν πως στο στόχαστρο βρίσκεται η μονοκρατορία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα «καρφιά». Αυτό φάνηκε και απ' τη σημερινή διαφοροποίηση στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» και τους servicers. Οι αιχμές δεν έλειψαν πάντως και απ' την εκδήλωση για τη συγκρότηση του νέου κοινοβουλευτικού φορέα.

Τόσο πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την αποψινή του συνέντευξη στον Alpha όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης στην εκδήλωση στο Σεράφειο έθεσαν τις Ευρωεκλογές ως ορόσημο για την πορεία αφενός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αφετέρου του υπό συγκρότηση πολιτικού φορέα με άξονα την ομάδα των 6+6 και την «Ομπρέλα».

Ψηλά ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Και ενώ δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφει σταδιακή πτώση, φτάνοντας στην τρίτη θέση πίσω απ' το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις πιο πρόσφατες, ο νέος πρόεδρος βάζει ψηλά τον πήχη για τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

«Πάμε για την απόλυτη ανατροπή» είπε στον Αντώνη Σρόιτερ, τονίζοντας πως στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Πάντως, δεν συμφώνησε στο ότι θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. 

«Μπροστά μας έχουμε ευρωεκλογές. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει ανάστημα και θα αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Για τα εσωτερικά, ο πρώτος στόχος μας είναι να σεβαστούμε την νοημοσύνη του Έλληνα. Θα του δείξουμε ψηφοδέλτιο που δεν θα περιλαμβάνει σελέμπριτις, αλλά ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν και προσφέρουν. Για το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγές κόμμα από ότι ήταν στο παρελθόν. Έχουμε σχέδιο και είμαι άκρως πεπεισμένος ότι το σχέδιο μας θα πετύχει και πάμε στις ευρωεκλογές για την απόλυτη ανατροπή. Αυτό εκφράζεται με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εθνική ανάγκη να δούνε το σχέδιο για ένα ανοιχτό αξιοκρατικό κόμμα. Το άλλοθι του 41% του κ. Μητσοτάκη θα εκλείψει».

Όσον αφορά στο ποιοι θα είναι υποψήφιοι πρότεινε μια κάποιου είδους εσωτερική ψηφοφορία: μια πρόταση που, όπως είπε, θα πρέπει να περάσει από τα όργανα του κόμματος. 

«Η πρώτη τομή που κάναμε είναι για τα think tanks από τα οποία αντλούμε λαμπρά μυαλά από την ίδια την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι ο κομματικός σωλήνας θα δουλέψει για την βάση και θα υπάρξει αξιοκρατία. Υπάρχει ενδιαφέρον από λαμπρά μυαλά. Στο ψηφοδέλτιο τώρα θα είναι οι δύο ευρωβουλευτές, ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά, είναι έμπειρα στελέχη που θα βοηθήσουν. Για τους υπόλοιπους θα υπάρξει διαδικασία ανάδειξης από προκριματικά ψηφοδέλτια. Οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν αίτηση στο κόμμα και μετά θα περάσουν από την κοινωνία με έγκριση από τα μέλη του κόμματος. Τηρούμε με αυτό τον τρόπο το καταστατικό μας. Η δική μου ευθύνη είναι να τους δώσω την πλατφόρμα ώστε να έχουν μία ισότιμη ευκαιρία για να εξηγήσουν γιατί αξίζουν να είναι υποψήφιοι. Η διαδικασία θα περάσει από το συνέδριο και από τα συλλογικά όργανα και θα σεβαστώ την απόφασή των συλλογικών οργάνων και της βάσης του κόμματος».

Παράλληλα, επανέλαβε την καταρχήν θετική στάση του κόμματος απέναντι στα σχέδια Μητσοτάκη για επιστολική ψήφο απ' τις Ευρωεκλογές του 2024.  «Η αντιπολίτευση πρέπει να ψηφίζει ότι είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Στο συγκεκριμένο επί της αρχής είμαστε θετικοί και ανήκει και στις αξίες της Αριστεράς. Αλλά να δούμε κάποια τεχνικά ζητήματα, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να ψηφίζουν όχι μόνο οι εκτός Ελλάδος, αλλά και εκείνοι που ενδεχομένως εργάζονται όπως οι νέοι που κάνουν σεζόν. Δεν είμαι αρνητικός».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: