4.12.23

Ολοκαίνουργο… ψηφοδέλτιο...


Η προϋπόθεση που έβαλε ο Θοδωρής Λιβάνιος για τους βουλευτές που θέλουν να κατέλθουν στην Ευρωβουλή ήταν σχεδόν σαν να τους... αποθαρρύνει να το… σκεφτούν. Συγκεκριμένα ο αν. υπουργός ανέφερε πως όσοι θέλουν να είναι στις ευρωλίστες θα πρέπει να παραιτηθούν από το νυν αξίωμά τους, όπως θυμίζω είχαν κάνει παλαιότερα οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η στήλη συνομίλησε με αρκετούς βουλευτές που έχει ακουστεί το προηγούμενο διάστημα πως μπορεί να είναι στις ευρωλίστες. Απαντες έλεγαν πως υπό αυτόν τον όρο δεν πρόκειται να αφήσουν την έδρα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα είναι ακόμη πιο ανανεωμένο, αφού δεν θα δούμε –πλην ίσως εξαιρέσεων– γνωστά ονόματα βουλευτών.

«Στοπ» στην τρίτη θητεία
Σε αυτό συντείνει μία ακόμη πληροφορία που έχει η στήλη. Ο πρωθυπουργός κλίνει στο να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι όσοι έχουν ήδη δύο θητείες στις Βρυξέλλες. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για ένα καθαρά εσωκομματικό θέμα που είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού, ο χρόνος και ο τρόπος που θα το ανακοινώσει δεν είναι πιεστικός. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως μπορεί να γίνει στο συνέδριο του κόμματος, μπορεί να γίνει και σε κάποια συνέντευξη. Είναι δεδομένο πάντως ότι νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ενημερώσει τους ενδιαφερομένους κατ’ ιδίαν.

Σενάριο Νικήτα
Μία πιθανή εξαίρεση, όπως σας έλεγα παραπάνω, βουλευτή που μπορεί να αφήσει το βουλευτικό του αξίωμα και να κατέλθει για ευρωβουλευτής, είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρώην υπουργός έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης και ως εκ τούτου μπορεί να κλείσει τη μακρά πολιτική διαδρομή του στις Βρυξέλλες. Ο Νικήτας άλλωστε στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι 81 ετών και μάλλον δεν έχει λόγο να είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο διάδοχος του Φλώρου
Η θητεία του Κωνσταντίνου Φλώρου λήγει σε λίγες ημέρες, καθώς εκπνέει και η παράταση του ενός χρόνου που πήρε τον Δεκέμβριο του 2022. Συνεπώς είτε εντός του μηνός –πολλοί λένε ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα– είτε το αργότερο στις αρχές του έτους θα υπάρξει νέος Α/ΓΕΕΘΑ. Ο επικρατέστερος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο νυν αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές και σε άλλα Οπλα, όπως για παράδειγμα στο ΓΕΣ, καθώς στο ΓΕΑ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν αλλαγές εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της αναβάθμισης του κ. Μπουρολιά.

Παραμένει ο Καλπαδάκης
Επειδή κάπου ακούστηκε το αντίθετο, σας μεταφέρω τις δικές μας πληροφορίες: Ο σταθερός επί δέκα χρόνια διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Βαγγέλης Καλπαδάκης, συνεχίζει ως διπλωματικός σύμβουλος και του Στέφανου Κασσελάκη. Ιδωμεν…

Βασικός υποστηρικτής
Η ζύμωση που προηγήθηκε στο Μαξίμου μέχρι να καταλήξει ο πρωθυπουργός στην απόφαση να παραμείνει το υπάρχον εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές με την πανελλαδική σταυροδοσία ήταν έντονη. Στο τραπέζι τέθηκαν όλες οι παράμετροι και όλα τα δεδομένα. Ενα στέλεχος του Μαξίμου που ήταν εξαρχής και χωρίς επιφυλάξεις υπέρ της παραμονής του ισχύοντος συστήματος, ακόμη και όταν όλοι συζητούσαν την κατάτμηση, ήταν ο Θανάσης Νέζης, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως με το συγκεκριμένο σύστημα «ξέρουμε τι να περιμένουμε».

Υπέρ Κασσελάκη
Και όμως, υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης που αποθέωσε τον Στέφανο Κασσελάκη για κάτι που είπε, όχι με δόση ειρωνείας, αλλά ειλικρινά. «Η πιο σωστή δήλωση που έχει κάνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για τη διακυβέρνηση Σημίτη», έλεγε σε παρέα, προσθέτοντας «ψέματα είπε για την περίοδο εκείνη;». Oπως φαίνεται, υπάρχει ακόμη αυτή η τάση εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Πριμοδοτεί το ΠΑΣΟΚ
Πάντως, ενόψει ευρωεκλογών έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση για τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος, την οποία τροφοδοτεί και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον δεύτερο κόμμα. Ενα σημαντικό ποσοστό εντός της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει πως το συνεχές φλερτ με τα στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η όποια φθορά της κυβέρνησης θα αρχίσει να πηγαίνει στο κανονικό ΠΑΣΟΚ. «Αφού η περίοδος Σημίτη ήταν τόσο καλή που πήγε το μισό υπουργικό, γιατί κάποιος σε δεύτερο χρόνο να μην πάει στον Ανδρουλάκη που είναι και πιο αυθεντικός σημιτικός;» έλεγε η ίδια πηγή.

«Κλείδωσε» στις ευρωεκλογές
Πριν από λίγες ημέρες ο Νικόλας Φαραντούρης ανέλαβε σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μαρτυρά αυτό που σας είχα γράψει παλαιότερα: ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς οδεύει ολοταχώς προς το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας να μετακομίσει τα επόμενα χρόνια στις Βρυξέλλες.

Ο Μεϊμαράκης ήξερε
Η ανακοίνωση της επιστολικής ψήφου αποτέλεσε έκπληξη, καθώς δεν είχε διαρρεύσει λέξη για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Αυτό συνέβη καθώς ακόμη και στο Μαξίμου μόνο δύο πρόσωπα γνώριζαν τις σκέψεις, ενώ εκτός Μαξίμου ήταν εις γνώσιν μόνο της Κεραμέως και του Λιβάνιου. Υπήρχε όμως και ένα ακόμη πρόσωπο που γνώριζε: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε ενημερωθεί για την πρόθεση αυτή του πρωθυπουργού στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μαξίμου...

Θεωρείο

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: