29.12.23

Έργο Μητσοτάκη η Βενεζουελλάδα...


Μία λέξη διατρέχει την Ελλάδα και δηλητηριάζει την κοινωνία: αισχροκέρδεια. Είναι η ίδια λέξη που πυροδότησε τη φορομπηχτική διά του ΦΠΑ ...ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ (από τα 208,03 δισ. ευρώ το 2022 στα 224 δισ. το 2023) αλλά και τα κέρδη των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζει. Πανηγυρίζει επειδή πλέον προς δόξα της σχολής του Σικάγου προσπαθεί να μεταβάλει την Ελλάδα σε λατινοαμερικανική οικονομία. Προς το παρόν έχει καταφέρει ύστερα από πέντε έτη διακυβέρνησης να μας μετατοπίσει ακόμη περισσότερο στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης.

Το 2023 μας αποχαιρετά. Αυτό που μένει είναι η ίδια πολιτική που θα συνεχίσει να ταλανίζει την κοινωνία και το 2024. Στην πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού, εν μέσω πανηγυριών για την πορεία της οικονομίας από το δίδυμο Κυρ. Μητσοτάκη – Κωστή Χατζηδάκη και χειροκροτημάτων από τους βουλευτές της ΝΔ, ουδεμία παρέμβαση ανακοινώθηκε που να αφορά την πάταξη του πληθωρισμού της απληστίας.

Πάει όμως καλά η ελληνική οικονομία; Βρισκόμαστε στον πάτο της Ευρώπης. Από όποια άκρη και να πιάσεις το κουβάρι των αριθμών φτάνεις σχεδόν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα.

$36.800 αγοραστική δύναμη: Πίσω από την Τουρκία
Εχουν ξοδευτεί δεκάδες εργατοώρες για να αναλυθεί στα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ το δράμα της τουρκικής οικονομίας. Ομως οι Τούρκοι απολαύουν μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης από τους Ελληνες. Το κατά κεφαλήν εισόδημα εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ήταν πολύ μεγαλύτερο και περίπου ίσο με 37.300 δολάρια. Αντίστοιχα στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα ανήλθε περίπου σε 21.100 δολάρια και σε περίπου 36.800 δολάρια σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Στην ίδια κατηγορία η Κροατία με 17.600 δολάρια έχει περίπου 40.300 σε αγοραστική δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 86% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα.

10% πληθωρισμός τροφίμων
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο δείχνουν 9% αύξηση στα τρόφιμα και 2,6% αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό. Ωστόσο διψήφια αύξηση καταγράφουν οι δαπάνες για κρίσιμα είδη διατροφής, όπως κρέας (11,1%), λαχανικά (10%), αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (9,2%). Ολα αυτά μας φέρνουν στην κορυφή της Ευρώπης αναφορικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα με ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2022 της τάξης περίπου του 10%.

34,2% του μισθού στο ενοίκιο
Στο τρίτο τρίμηνο του 2023 καταγράφεται αύξηση της τάξης του 12% στις τιμές πώλησης και 7% στις τιμές ενοικίασης αντίστοιχα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανούν οι Ελληνες για στέγαση είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μετρήσεις για το 2022 έδειξαν ότι οι Ελληνες ενοικιαστές ξόδεψαν το 34,2% του μισθού τους (ακολουθούν η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία), όταν κατά μέσο όρο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έδωσαν για στέγαση το 19,9% του μισθού τους. Το 2023 με τις αυξήσεις στην αγορά στέγης επέφερε νέα επιδείνωση.

4η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του GlobalPetrolPrices, τον περασμένο Σεπτέμβριο η χώρα μας φιγούραρε στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών με την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη πίσω από Ολλανδία, Δανία και Φινλανδία. Αυτό συμβαίνει ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα είναι 1.025 ευρώ μεικτά (περί τα 780 καθαρά), όταν στην Ολλανδία είναι 2.855 ευρώ, στη Δανία 2.633 και στη Φινλανδία 3.807. Αυτές οι τιμές προσδιορίζονται από τους φόρους. Η Ελλάδα διατηρεί τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρο στα υγρά καύσιμα πανευρωπαϊκά με 0,70 ευρώ ανά λίτρο. Ψηλότερα βρίσκονται η Ολλανδία (0,79 ευρώ), η Ιταλία (0,73 ευρώ) και η Φινλανδία (0,72 ευρώ).

4η ακριβότερη στις τιμές ρεύματος
Και η ηλεκτρική ενέργεια καίει τις τσέπες των καταναλωτών λόγω του target model για τις τιμές ρεύματος που εγκατέστησαν τον Νοέμβριο του 2022 οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης ώστε να πριμοδοτήσουν το καρτέλ φυσικού αερίου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των πιο ακριβών στην Ευρώπη. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 2023 η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας ήταν 120,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τρεις χώρες που έχουν ακριβότερες τιμές είναι η Ιταλία (128,14), η Μάλτα (126,88) και η Ιρλανδία (124,89).

2,8% πιο ακριβά αναψυχή και πολιτισμός
«Αλμυρές» η αναψυχή, η ψυχαγωγία και οι πολιτιστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, με αύξηση 2,8% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής, άνθη, κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους, θέατρα, πακέτο διακοπών.

3,5% οι αυξήσεις στην εκπαίδευση
Αύξηση 3,5% στην εκπαίδευση λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

4,7% πάνω για καφέ και φαγητό έξω
Αύξηση 4,7% στην ομάδα ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία, καφενεία – κυλικεία.

5,5% ακριβότερες οι δαπάνες στην υγεία
Στην υγεία καταγράφηκε τον Νοέμβριο αύξηση 5,5% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές – οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη αναλογία νοσοκομειακών δαπανών μετά τη Ρουμανία (44%) και καταγράφει μεγάλη διαφορά με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη που φτάνει στο 28%. Ομως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Είμαστε η μόνη χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο που έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό ιδιωτικών πληρωμών στην υγεία. Το 40% των δαπανών υγείας στη χώρα μας είναι ιδιωτικές. Αυτό συμβαίνει καθότι για πρωτοβάθμια περίθαλψη οι Ελληνες «προτιμούν» την ιδιωτική σε ποσοστό 80%, αφού έχουμε ένα μη λειτουργικό σύστημα και με χαμηλή δημόσια χρηματοδότηση συνολικά: γύρω στο 5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι στο 7%.

7,8% πάνω από τον μέσο όρο οι εισφορές ασφάλισης
Το 2023 είχαμε αύξηση σχεδόν 12% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων – πλέον προστίθεται άλλο ένα 6% για το 2024. Από την άλλη οι μισθωτοί καταβάλλουν πολύ υψηλές εισφορές ασφάλισης σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (26%, έναντι 18,2% που είναι ο μέσος όρος). Οσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που από το 2024 θα πρέπει να ζήσουν με το τεκμαρτό εισόδημα και το τεκμαρτό κέρδος, το 2023 τους επιβλήθηκε αύξηση 9,64% στις ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ το 2024 αναμένεται νέα αύξηση της τάξης του 3-3,8%.

-4% αποταμίευση
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, καταγράφηκε μείωση κατά 2,143 δισ. ευρώ στις καταθέσεις ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα βάσει της Eurostat είμαστε οι ουραγοί του 2022 στην αποταμίευση με -4% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ καταγράφηκε στο 12,7%.

Την ίδια ώρα μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2023 καταγράφηκε αύξηση των μη καταβαλλόμενων φόρων κατά 5,77 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να ξεπερνά μέχρι τον Οκτώβριο τα 106 δισ. Συνολικά οι Ελληνες χρωστούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα περισσότερα από 763 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο χρέος της ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό χρέος μετρήθηκε στο 168,3% του ΑΕΠ. Επονται η Ιταλία (143,5%), η Πορτογαλία (113,8%) κ.ά.

7,7% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ η απασχόληση
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου (ETUI), η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία ευρωπαϊκή θέση σχετικά με την ποιότητα της εργασίας, αφού η χώρα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Ακόμη και η Βουλγαρία και η Ρουμανία που έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας (μη αναπτυγμένες βιομηχανικές δομές) βρίσκονται ψηλότερα. Η Ελλάδα στα χρόνια του Κυρ. Μητσοτάκη και ειδικά το 2023 παράγει επισφαλείς και χαμηλών προσόντων θέσεις απασχόλησης (εμπόριο, εστίαση) έναντι των σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων υψηλών προσόντων. Ως εκ τούτου μπορεί η απασχόληση να αυξάνεται εντός του 2023, ωστόσο το ποσοστό απασχόλησης είναι 7,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27. Πρόκειται για αγορά εργασίας που συν τοις άλλοις «παράγει» νεκρούς λόγω της έλλειψης κρατικής εποπτείας. Το 2023 αποτελεί ήδη έτος-ρεκόρ καθώς μέχρι τις 12 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 57 νεκροί στους χώρους εργασίας.

40ή θέση ανάμεσα σε 40 χώρες της Ευρώπης στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα
Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), τον δείκτη που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρακολουθεί την ψηφιακή πρόοδο των κρατών-μελών, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στις χώρες όσον αφορά το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ταχύτητες σταθερού ίντερνετ πάνω από 100 Mbps. Αναλυτικότερα η μέση ταχύτητα στην Ελλάδα είναι μόλις 36,5 Mbps, όταν στη Γαλλία είναι 121 και 93,1 στην Πορτογαλία, που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη για ταχύτητες πάνω από 100 Mbps. Με τέτοια κατάσταση για ποια ποιότητα στην οικονομία μπορούμε να μιλήσουμε; Οταν οι άλλοι έχουν εισέλθει στην ψηφιακή οικονομία η Ελλάδα του Μητσοτάκη απλώς τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια και στην ψηφιακή διασύνδεση, ενώ οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί για την ανεπάρκεια της ψηφιακής πολιτικής της χώρας.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα καταλαμβάνουμε στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα:

● Την τελευταία (40ή) θέση ανάμεσα στις 40 χώρες με ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο από 20.000 δολάρια.

● Την 37η ανάμεσα στις 41 χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο ίδιο πεδίο. ? Την 51η ανάμεσα σε 64 χώρες στη γνώση.

● Την 47η ανάμεσα σε 64 χώρες στην τεχνολογία.

● Την 57η ανάμεσα σε 64 χώρες στην ετοιμότητα για το μέλλον.

300% αύξηση κερδών το 2023 οι εισηγμένες
Αν σε κάτι υπερέχει η Ελλάδα είναι στον πληθωρισμό της απληστίας. Οπως προκύπτει από τις σχετικές εκτιμήσεις, οι εισηγμένες θα εμφανίσουν κέρδη εντός του 2023 τουλάχιστον 10% πάνω σε σχέση με το 2022. Τότε όμως οι 150 εισηγμένες εμφάνισαν κέρδη της τάξης του 300% σε σχέση με το 2021 καταρρίπτοντας το αφήγημα Μητσοτάκη ότι «για όλα φταίει ο Πούτιν»...

Τζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.