11.12.23

Τι δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν...


Οταν κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος επισκέπτεται την Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέσα ενημέρωσης -όχι ...μόνο της χώρας του, αλλά ενίοτε και τα ελληνικά- του την έχουν στημένη να δουν αν θα θέσει το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία. Συνήθως ο πήχης είναι πιο ψηλά αν ο αξιωματούχος είναι γυναίκα. Πάντα οι απαιτήσεις από την κάποτε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεγαλύτερες συγκριτικά με τους Γάλλους Προέδρους ή τους Βρετανούς πρωθυπουργούς. Μετά τη σκυτάλη πήρε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δεν έδωσε ρεσιτάλ διπλωματίας στην πρώτη επίσκεψή της στην Τουρκία. Αντιθέτως, επέκρινε τον Τούρκο ομόλογό της για την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Και να αποφυλακίσει μεταξύ άλλων τον Οσμάν Καβάλα, τον Τούρκο φιλάνθρωπο, φιλότεχνο και εκατομμυριούχο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια μόνο και μόνο επειδή στήριξε τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί. Η στάση αυτή της Αν. Μπέρμποκ αναδείχθηκε από το σύνολο του ελληνικού Τύπου, με την είδηση να συνοδεύεται από διθυραμβικά σχόλια.

Νουθεσίες περί τρομοκρατίας
Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ο, κατά πάγια δήλωσή του, υπερασπιστής των δυτικών αρχών και αξιών- θα έκανε μια νύξη στον υψηλό προσκεκλημένο του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Δεν είπε κανείς να ξεσπαθώσει για τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι επί χρόνια προφυλακισμένοι με την κατηγορία του «τρομοκράτη». Ούτε να ζητήσει δημοσίως την αποφυλάκιση του Έλληνα πολίτη που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της χώρας μας. Μια νύξη για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν αρκετή. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα. Και δεν σταμάτησε να χαμογελά ούτε καν όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να τον νουθετήσει να προσέχει μήπως στηθεί στην Ελλάδα άλλο ένα «άντρο τρομοκρατίας» τώρα που «επιτέλους» η ελληνική κυβέρνηση εισάκουσε την επιθυμία της Τουρκίας και έκλεισε το προσφυγικό στρατόπεδο του Λαυρίου.

Επικοινωνιακά κόλπα

Το μόνο που ενδιέφερε τον Κ. Μητσοτάκη ήταν να θυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Συνθήκη της Λοζάνης μιλά για «μουσουλμανική» και όχι για «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη, ώστε να μην πέσουν να τον φάνε οι Σαμαράς και σία, που τον κατηγορούν πως μιλάει με «πειρατές». Μάλιστα, το επικοινωνιακό του επιτελείο φρόντισε να αναγάγει την αυτονόητη αναφορά του πρωθυπουργού σε μείζονα κίνηση, την οποία και χειροκρότησε ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς αντιλήφθηκε την ισχύ και το δίκιο του οικοδεσπότη του. Το γεγονός ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν μίλησε και πριν, και κατά τη διάρκεια, και μετά τις κοινές τους δηλώσεις στον Τύπο για «τουρκική» μειονότητα δεν πτοεί το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού. Όπως δεν το πτόησε το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε πλάι στον Κ. Μητσοτάκη ως ο μέγας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Γάζα, με τον πρωθυπουργό να ψελλίζει μισή πρόταση για την ανάγκη της προστασίας «των αξιών του ανθρωπισμού, με ειδική έμφαση στην προστασία των αμάχων». Το ζητούμενο είναι να πειστεί το πανελλήνιο ότι ο «ισχυρός» Κ. Μητσοτάκης κατάφερε να υποτάξει τον «απομονωμένο» και «απρόβλεπτο» Ρ. Τ. Ερντογάν. Για να μην γκρινιάζει η δεξιά ψυχή της παράταξης για την -ορθή- προθυμία του πρωθυπουργού να συζητά με τον γείτονα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη Διακήρυξη των Αθηνών: Καλός ο διάλογος, καλύτερες οι απαραίτητες διευκρινίσεις
Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και στηλίτευε πάντοτε την εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε θετική τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα. «Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλίας-εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021-2023» σημείωσε σε ανάρτησή του.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τον -καλοδεχούμενο- ελληνοτουρκικό διάλογο. Γι’ αυτό και ζητά διευκρινίσεις για το αν οι διερευνητικές συνομιλίες στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου συνεπάγονται de facto αναβάθμισή τους σε πολιτικές διαπραγματεύσεις. Διευκρινίσεις ζητά και για το αν η διάταξη της Διακήρυξης των Αθηνών που αναφέρει ότι «τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε δήλωση ή πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα ή το πνεύμα της εν λόγω διακήρυξης» θα μπορούσε να σημαίνει οποιαδήποτε απεμπόληση δικαιώματος προάσπισης της χώρας ή αποστρατικοποίηση των νησιών. Η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη υπενθύμισε αυτές τις μέρες ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αξιωματική αντιπολίτευση, και τώρα, με την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και την περίοδο 2019-2023, με την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης και από το 2015 ως το 2019, ως κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Με πολύ ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: όχι στην αποστρατικοποίηση των νησιών, προάσπιση της κυριαρχίας μας, όχι συζήτηση για οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση, όχι απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια»...

Kάκη Μπαλή

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: