28.12.23

Θησαυρούς για τα Γλυπτά...


Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «γεμίσει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα ...Γλυπτά του Παρθενώνα επανενωθούν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian. Ως παράδειγμα των αρχαίων θησαυρών που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα αναφέρεται στο ρεπορτάζ η Μάσκα του Αγαμέμνονα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να παζαρεύει ανταλλάγματα προς τη Βρετανία για τα Γλυπτά ενώ η πάγια εως τώρα ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη ότι αυτά αποτελούν προϊόν κλοπής και πρέπει να επιστραφούν.

Μιλώντας στον Guardian στο τέλος μιας σημαντικής χρονιάς για την εκστρατεία για την ανάκτηση των αριστουργημάτων του 5ου αιώνα π.Χ., η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι σεβαστές ελληνικές εκθέσεις του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε. «Σε περίπτωση που τα γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα κάλυπταν το κενό».

Ερωτηθείσα εάν είχαν ζητηθεί συγκεκριμένα έργα από το Λονδίνο, ο υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα τεχνουργήματα».

Αλλά για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση από το πόσο μακριά ήταν διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραίτηση από τα γλυπτά –που θεωρούνται κορυφαία τέχνη της κλασικής εποχής– λέγοντας ότι τυχόν αρχαιότητες που αποστέλλονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν επίσης σημαντικές για το κοινό.

«Θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές εκθέσεις του Βρετανικού Μουσείου», είπε η Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλα τα στοιχεία της θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον ελληνικό νόμος για την πολιτιστική κληρονομιά».

Η Μάσκα του Αγαμέμνονα
Από τη στιγμή που προβλήθηκε η ιδέα μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αμέσως μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019, οι εικασίες ήταν διάχυτες ότι θησαυροί συμπεριλαμβανομένης της Μάσκας του Αγαμέμνονα – η χρυσή νεκρική μάσκα που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως «Μόνα Λίζα της προϊστορίας» – θα μπορούσε να σταλεί στη Βρετανία ως αντάλλαγμα για τα Γλυπτά.

Σε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από την οξύτητα που έχει κυριαρχήσει στη μακροβιότερη πολιτιστική διαμάχη της Ευρώπης, και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να μιλούν για «μια εταιρική σχέση» που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση «win-win» για την επίλυση της διαμάχης.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια της Αθήνας να επανενώσει τα μάρμαρα, έχει εμφανιστεί πιο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα κατά μέτωπο από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος του μουσείου που αναγνώρισε δημόσια τη διαμάχη γύρω από την παρουσία των αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο. Το μουσείο τα αγόρασε το 1816 από έναν χρεοκοπημένο Λόρδο Έλγιν, πρώην πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο οποίος τα έβγαλε ο ίδιος από τον ναό του Παρθενώνα...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: