11.12.23

Σε τροχιά διάλυσης με ορίζοντα τις ευρωκάλπες...


Την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «πολακικό» κόμμα ακραίου λαϊκισμού μεθοδεύει ο Στέφανος Κασελάκης στην προσπάθειά του να πλήξει τη Νέα ...Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να διασωθεί στις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, η πραγματικότητα είναι ότι μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση της ομάδας Τσακαλώτου και της ομάδας Αχτσιόγλου, το έργο του προέδρου του κόμματος είναι ευκολότερο καθώς πλέον οι νησίδες σοβαρότητας στο εσωτερικό τους, είναι σπανιότατες – πρόκειται, δηλαδή, για στελέχη τα οποία στην παρούσα φάση για τους δικούς του λόγους ο καθένας, έχουν αποφασίσει να μην κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να περιμένουν το πρώτο στραβοπάτημα τον ευρωεκλογών. Όπως και να ‘χει, όπως άκουσαν τον τρόπο που άσκησε κριτική ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την εισήγηση του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καμία αμφιβολία: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας καλοντυμένος Παύλος Πολάκης χωρίς μουστάκι και με αυτό τον τύπο κριτικής και αντιπολίτευσης Θα πορευθεί ως τον κρίσιμο κάβο των ευρωεκλογών.

Κινήσεις πανικού

Πάντως, είναι προφανές, ότι οι υψηλοί τόνοι που έχει υιοθετήσει ο Στέφανος Κασσελάκης κατά των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως στην Κουμουνδούρου επικρατεί ανασφάλεια για την τελική ζημιά που θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη που αποχώρησαν. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε δύο επιθέσεις στους αποχωρήσαντες: μέσω της συνέντευξης του στο Βήμα της Κυριακής όπου τους κατηγόρησε πως σχεδίαζαν την διάσπαση από το βράδυ της εκλογής του  και μία από βήματος της κεντρικής επιτροπής, όταν περιέγραψε τον αποχωρήσαντες ως «πράκτορες των servicers» και των τραπεζιτών.

Εσωκομματική αντιπολίτευση

Πάντως η σκληρή κριτική που άσκησαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας και άλλοι, και ως προς το δρόμο που πολιτεύεται και ως προς τον πήχη για τις ευρωεκλογές, καθιστούν σαφές ότι παρά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασελάκης δεν έχει απαλλαγεί από ενοχλητικές κριτικές. Με άλλα λόγια, είτε το συνέδριο μεθοδευθεί να γίνει με όρους πανηγυρικής συνεδρίασης υπέρ του ηγέτη, είτε προσομοιάζει σε μία κανονική συνεδριακή διαδικασία κόμματος, ο αντίπαλος εσωκομματικός πόλος θα είναι παρών και θα περιμένει, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, την προϊούσα κατάρρευση του κόμματος. Εξάλλου, από τις εισηγήσεις των αντιφρονούντων κατέστη σαφές ότι για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση αυτή δεν θυμίζει οριστική και τελεσίδικη διάσπαση, αλλά μία περίεργη κατάσταση που θα αποκατασταθεί με πέρασμα του καιρού. Ασφαλώς, που δεν είναι εύκολο. Ωστόσο είναι σαφές ότι αρκετοί συνεχίζουν αντιμετωπίζουν την εκλογή Κασσελάκη και την διάσπαση του κόμματος σαν και παρένθεση που αργά ή γρήγορα θα κλείσει. Κάποιοι, εξ αυτών, εργάζονται με ορίζοντα της ευρωεκλογές, ώστε αυτή η παρένθεση να κλείσει... οριστικά. Αυτό, λοιπόν, που διαμορφώνει τις συνθήκες εμφυλίου και διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις Ευρωεκλογές. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, είναι ότι και η πλευρά Κασσελάκη έχει ακριβώς τα ίδια σχέδια και το ίδιο χρονοδιάγραμμα: Με άλλα λόγια, η αποστροφή του λόγου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ντόναλντ Τραμπ, για να τεκμηριώσει ότι κάποιος υποψήφιος που χάνει μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος ήταν ένα εσωκομματικό μήνυμα για το σχεδιασμό που έχει μετά τις ευρωεκλογές. Σχεδιασμός του για να τηρηθεί, θα πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να εξουδετερώσει όλους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους – κάτι για το οποίο ήδη εργάζεται…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: