4.12.23

Νέο μοντέλο...


Το σχέδιό του για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες συνεχίζει να ξεδιπλώνει από άκρη σε άκρη της χώρας το... ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε χθες τις προτάσεις του κόμματός του για την πολιτική προστασία, την πρόληψη, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον σε ειδική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη. Η περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού ο Εβρος είναι ένας από τους νομούς της χώρας που υπέστησαν ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού - και ιδίως το δάσος της Δαδιάς, το οποίο επισκέπτεται σήμερα το πρωί ο κ. Ανδρουλάκης.

«Από την τραγωδία της Ηλείας το 2007, πέρασαν 16 χρόνια και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Σε δυσμενέστερες όμως συνθήκες. Πρέπει να σοβαρευτούμε και να έχουμε σχέδιο για να υπερασπιστούμε την κοινωνία και το κράτος, τον κάθε πολίτη και τα νέα παιδιά που θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα που θα είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, ορθολογικό, που λύνει τα προβλήματα και δεν τα διαιωνίζει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύοντας τη διαχρονική αναποτελεσματικότητα της πολιτείας.

Ειδικότερα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για ανεπιτυχή στρατηγική στο θέμα της πολιτικής προστασίας, ερασιτεχνισμό και προχειρότητα παρά την υπεροπλία της χώρας σε σωστικά μέσα. «Πώς είναι δυνατόν με τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός εδώ και χρόνια να έχουμε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα; Ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Καμία απάντηση. Δεν έπρεπε μια επιτροπή να αποτιμήσει τι έφταιξε; Που για πρώτη φορά είχαμε τόσα εναέρια και επίγεια μέσα, αλλά συγχρόνως –με λιγότερες εστίες– τη μεγαλύτερη καταστροφή;» αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. «έφερε από τις Βρυξέλλες τον αρμόδιο για τέτοια θέματα επίτροπο προκειμένου να φτιάξει το αυτόνομο υπουργείο και ο επόμενος υπουργός της αποκαλύπτει ότι το υπουργείο είναι ένα άδειο κέλυφος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο», ενώ, όπως δήλωσε, όραμά του είναι «η ύπαιθρος να γίνει η ευημερούσα περιοχή στην οποία θέλεις να ζεις».

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, μίλησε για αλλαγή στο μοντέλο πρόληψης, με άμεσες ενέργειες: (α) Την προτεραιοποίηση περιοχών υψηλού κινδύνου, (β) Την προτεραιοποίηση περιοχών και οικοσυστημάτων υψηλής αξίας-μοναδικότητας, (γ) την υιοθέτηση ενός τρίπτυχου για τη διαχείριση των δασών και των οικοσυστημάτων της χώρας με στρατηγικές ανθεκτικότητας, προσαρμογής και μετασχηματισμού.

Επιπλέον, πρότεινε συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενεργοποίηση και στελέχωση πυροφυλακίων-εκσυγχρονισμό (χρήση αισθητήρων, drones, πληροφοριακών συστημάτων) και δημιουργία ενιαίου γεωπληροφοριακού συστήματος. Τέλος, ως προς το μοντέλο αποκατάστασης, επέμεινε στη θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος με δράσεις σε πέντε άξονες αλλά και με αύξηση των κονδυλίων, «ώστε από την αναλογία 20%-80% που είναι σήμερα για πρόληψη και καταστολή, να πλησιάσει το 50%-50% χωρίς μείωση της καταστολής»...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: