Ως θετικό και αναγκαίο βήμα αντιλαμβάνονται παγίως στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την ύπαρξη, και την επιβεβαίωση ανοιχτών διαύλων ...επικοινωνίας της χώρας μας με την Τουρκία. Ως εκ τούτου, υπό αυτό το πρίσμα και με κριτήριο την ένταξη σε μία μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική, αντιμετώπισαν χθες και την υπογραφή Διακήρυξης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δήλωσή του, ωστόσο, αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Εξωτερικών του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε ότι η ουσία βρίσκεται πάντοτε πίσω από τις φωτογραφίες και τις εθιμοτυπικές δηλώσεις, και πάντως στο ίδιο το κείμενο του συμφώνου, στη δεσμευτικότητά του και στο κατά πόσον οι γενικές διατυπώσεις του μπορούν να αφήσουν ενδεχόμενα περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών. «Άλλωστε, η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης προϋποθέστει πρόοδο στο πεδίο και όχι μόνο δηλώσεις -όπως αποδεικνύει χαρακτηριστικά η απόπειρα επαναφοράς του κ.Ερντογάν σε ‘τουρκική’ και όχι μουσουλμανική μειονότητα», είπε, μη αφήνοντας να περάσει απαρατήρητη η εν λόγω αναφορά του Τούρκου Προέδρου, που ασφαλώς μόνο τυχαία, ή από λάθος, δεν έγινε.
«Με αυτές τις παραδοχές, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παραμένει προσηλωμένο σε μία πολιτική αρχών έναντι της Τουρκίας, με αμοιβαίο και επαληθεύσιμο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πλήρη εγκατάλειψη της αναθεωρητικής στρατηγικής της Άγκυρας», συνέχισε ο Δημήτρης Μάντζος, δεσμευόμενος ότι στην Χαριλάου Τρικούπη μελετούν προσεκτικά τα κείμενα των διμερών υπουργικών συμφωνιών. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι αναμένουν αναλυτική ενημέρωση τόσο για τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όσο και για τα επόμενα βήματα στον διάλογο της χώρας μας με την Τουρκία.
Δεν είχαν περάσει, εξάλλου, παρά μόλις ώρες, από τότε που από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε, με αφορμή τη συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου στην Καθημερινή ότι «μας κοροϊδεύει ο κ.Ερντογάν» όταν λέει πως «δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε». Από το ίδιο βήμα, εξάλλου, είχε αναφερθεί εκτενώς στην μη ύπαρξη ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, προτείνοντας να ανοίξει διάλογος μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, με αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του 1995...
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου