Μία από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η ψήφιση της ρύθμισης για το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού.
Είχε προκαλέσει μάλιστα απορίες η σπουδή της... κυβέρνησης να φέρει μέσα στο κατακαλόκαιρο ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι μόλις είχε ξεκινήσει η δεύτερη θητεία της και είχε σαφέστατα ανοιχτό ορίζοντα για να προωθήσει αλλαγές.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε ζητήσει να ενσωματωθεί και η επιστολική ψήφος για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα λόγω εργασίας σε διαφορετικό τόπο από αυτόν της κατοικίας τους. Το αίτημα είχε υποβληθεί ήδη για πρώτη φορά από την άνοιξη και πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το προσπέρασε τότε περίπου με απαξίωση.
Αιφνιδίως, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για όποιον το επιθυμεί εντός ή εκτός Ελλάδας.
Τα ερωτήματα που γεννώνται δεν αφορούν μόνο το πόσο αξιόπιστες μπορεί να είναι οι δικλίδες ασφαλείας που περιγράφει το υπουργείο Εσωτερικών. Για παράδειγμα, πώς ακριβώς θα διασφαλίζεται ότι ο αποστολέας ενός φακέλου και εκείνος που πρακτικά θα ψηφίζει θα είναι το ίδιο πρόσωπο με τον ψηφοφόρο που δηλώνεται;
Συνιστά μια απλή υπεύθυνη δήλωση εγγύηση ότι ένα άλλο πρόσωπο δεν θα ψηφίσει με τη δική του επιλογή στο όνομα ενός ηλικιωμένου ψηφοφόρου; Επίσης, δεν γίνεται κατανοητό για ποιους λόγους η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφεύγει συνεχώς σε αιφνιδιασμούς και εμβαλωματικές αλλαγές. Γιατί επιλέγει ατελή μερεμέτια για θέματα που σχετίζονται με την εκλογική νομοθεσία;
Αναμένονται πειστικές απαντήσεις για να αρθούν οι υπόνοιες...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.