12.12.23

Αλλαγή στάσης...


Πριν από έναν χρόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιτεθεί... στον Αλέξη Τσίπρα αποκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση», με αφορμή τις αμυντικές δαπάνες και την καταψήφισή τους εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κριτική του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν χωρίς επιχειρήματα, καθώς εστίασε στο γεγονός ότι η χώρα θα δαπανούσε αρκετά δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της, αφήνοντας ωστόσο εντελώς ακάλυπτη την ελληνική αμυντική βιομηχανία. «Μιλάτε για “υπεύθυνη διαχείριση” την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς - 7 δισ. χωρίς ένα ευρώ να μπαίνει στην αμυντική βιομηχανία», είχε πει χαρακτηριστικά. Επέμενε, δε, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε λίγες μέρες η Βουλή θα κληθεί πάλι να συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2024 και ήδη έχει ανακινηθεί το ζήτημα των αμυντικών δαπανών σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου το θέμα άνοιξε ο Γιάννης Ραγκούσης επαναφέροντας την πρότασή του «να υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, ξεκινώντας από τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Να αφαιρέσουμε έτσι ένα όπλο-σύμβολο από τη φαρέτρα της Ν.Δ. εναντίον μας. Διατηρώντας βεβαίως στο ακέραιο την κριτική μας για τις αποφάσεις αμυντικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε πηγαδάκι που είχε με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το κόμμα του τις αμυντικές δαπάνες, βάζοντας ως βασική προϋπόθεση τον έλεγχο της επίμαχης διάταξης πριν από οποιαδήποτε ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι προβλέψεις δαπανών για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανέρχονται σε κάτι παραπάνω από 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. αφορούν υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να στηρίξει την κυβέρνηση στο θέμα, κάτι που καταδεικνύει και τη στροφή του προς ένα άλλο κοινό, όπως επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετεί το αφήγημα της «πατριωτικής Αριστεράς» που χρησιμοποιείται κατά κόρον από την ηγετική ομάδα, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρό του.

Σε αυτό το πλαίσιο εξωτερίκευσης εντάσσεται και ο σχεδιασμός για περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη το επόμενο διάστημα όπου υπάρχει ισχυρό κέντρο ομογένειας, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχή θα γίνει από τις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα και το επόμενο διάστημα ο κ. Κασσελάκης θα βρεθεί στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η επαναδραστηριοποίηση της γενιάς του brain drain, που αν κρίνουμε από τις τελευταίες εθνικές εκλογές στήριξε σε μεγάλο βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: