Η αγορά εργασίας μας αναγκάζει να επενδύουμε περισσότερο στην τεχνική εκπαίδευση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό εισακτέων μαθητών, αποφοίτων τάξεων μαθητείας, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με κατατακτήριες εξετάσεις...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με μαθητές επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Περάματος και στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ο πρωθυπουργός είπε: «Διαπιστώσαμε μια βασική αναντιστοιχία μεταξύ του τι μας ζητάει η αγορά εργασίας να παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έδιναν άλλες κυβερνήσεις στην εκπαίδευση».
Και ότι «υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Τεχνικής Εκπαίδευσης και αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος» διότι όπως υποστήριξε, «από οικονομικής άποψης, είναι χαμηλότερα τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ εκείνων που έχουν τεχνική κατάρτιση».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει ένα «στίγμα» όσον αφορά την τεχνική εκπαίδευση και «πρέπει να το σπάσουμε».
«Δεν είναι αποπαίδι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και δικό μας χρέος είναι να γνωρίζετε ότι εφόσον επιλέξετε αυτό το δρόμο θα έχετε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική, ώστε να μπορείτε όταν αποφοιτήσετε και πάρετε την πιστοποίησή σας να γνωρίζει και ο δυνητικός σας εργοδότης ότι έχετε εκείνες τις δεξιότητες για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της αγοράς εργασίας», είπε επίσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό εισακτέων μαθητών, αποφοίτων τάξεων μαθητείας, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με κατατακτήριες εξετάσεις.
Μάλιστα είπε ότι στην κυβέρνηση πιστεύουν στον θεσμό της μαθητείας, λέγοντας ότι «όσο επεκτείνεται η μαθητεία τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες θα έχουμε να μη χρειάζονται μετακινήσεις για να μπορείς να κάνεις αυτή τη μαθητεία κάπου που να είναι σχετικά κοντά στον τόπο διαμονής σου».
Και υπεραμυνόμενος της άποψης αυτής, υποστήριξε ότι στατιστικά, παιδιά που έχουν τελειώσει πανεπιστήμια επιστρέφουν σε ΙΕΚ.
«Διότι από το να πάρεις ένα πτυχίο από ένα Τμήμα Πανεπιστημίου το οποίο δεν έχει καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας μόνο και μόνο για να πεις τι, ότι είμαι πτυχιούχος Πανεπιστημίου αλλά την επόμενη μέρα δε σου ανοίγεται καμία απολύτως προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης, δεν είναι κάτι το οποίο είναι χρήσιμο».
Και ουσιαστικά ομολόγησε ότι η επιλογή της επιβολής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έγινε για να διοχετευθούν σπουδαστές στην τεχνική εκπαίδευση, λέγοντας ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ενισχύουν τον προσανατολισμό σε αυτή την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου