«Ενδεχόμενος δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, την περασμένη Δευτέρα, μία μέρα πριν από το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Βρετανού και του Ελληνα πρωθυπουργού που συνέτριψε, άκομψα και εξαιρετικά προσβλητικά εκ μέρους του Ρ. Σούνακ, τις προθέσεις, τις διαπραγματεύσεις και μαζί... την επικοινωνιακή «φούσκα» που συντηρούσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και, θριαμβολογώντας, φίλα προσκείμενα στην κυβέρνησή του Μέσα.
Περί «δανεισμού» μίλαγε εξ αρχής και το σχέδιο του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν: τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα δανείζονταν στην Αθήνα για μια περίοδο ενδεχομένως 10ετίας, με ελληνικούς θησαυρούς να οδεύουν στο Λονδίνο ως «αντάλλαγμα» σε περιοδικές εκθέσεις. Περί «δανεισμού» έγραψε και η πλειονότητα του βρετανικού Τύπου εν όψει της -βιαίως ακυρωθείσας τελικά- συνάντησης, την Τρίτη, του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του. Αλλά αυτός ο «δανεισμός» ήταν κάτι σαν χρησμός του Αγίου Παϊσίου: Θα ήταν δανεισμός, αλλά δεν θα ήταν δανεισμός. Γιατί ναι μεν θα δανειζόμασταν τα Γλυπτά αν εφαρμοζόταν η συμφωνία που διαπραγματευόταν κεκλεισμένων των θυρών ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν θα αναγνωρίζαμε νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πώς γίνεται αυτό;
Μόνο ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού μπορούν να αντιληφθούν πώς μπορείς να «δανειστείς» κάτι από κάποιον χωρίς να αναγνωρίσεις ότι αυτό το κάτι ανήκει σ’ αυτόν τον κάποιον που θα σου ζητήσει να του το επιστρέψεις. Και ταυτόχρονα να προσπαθείς να πείσεις το ελληνικό σου ακροατήριο πως αυτό θα αποτελούσε διαπραγματευτικό θρίαμβο του πρωθυπουργού προσωπικά και όχι διαπραγματευτική υποχώρηση στο πάγιο ελληνικό αίτημα περί οριστικού επαναπατρισμού. Κι όμως κάποιος το είχε πει ξεκάθαρα τον Μάιο του ‘22 στα «Παραπολιτικά».
Τι περίεργο! Ηταν η ίδια η κ. Μενδώνη που είχε ξεκαθαρίσει με το ίδιο κοφτό ύφος που είχε και προχθές στη Βουλή πως: «Οταν κάτι είναι προϊόν κλοπής, δεν μπορείς να δεχτείς ότι ανήκει σε κάποιον άλλο. Εάν συζητήσει κανείς μια περίπτωση δανεισμού, είναι σαν να αναγνωρίζει ότι δεν έγινε κλοπή».
Ναταλί Χατζηαντωνίου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.