20.12.23

Διχασμένη η Νέα Δημοκρατία...


... μετά τη σύγκρουση Μαξίμου-Σαμαρά για την τροπολογία Καιρίδη...
Βαριές σκιές αφήνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η ανοιχτή σύγκρουση του Αντώνη Σαμαρά με το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε και τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετικά με τη νομική αναγνώριση χιλιάδων μεταναστών, για λόγους εργασίας...

Συγκεκριμένα, μπορεί το Μαξίμου να «απομόνωσε» τον Σαμαρά, ο οποίος ήταν ο μοναδικός από τη συμπολίτευση που καταψήφισε την τροπολογία, αρκετοί όμως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαφώνησαν ανοιχτά και θα την καταψήφιζαν, εάν δεν είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία.

Θάνος Πλεύρης: «Θα καταψήφιζα εάν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία»

Σε ηχηρή διαφοροποίηση από τη γραμμή του Μαξίμου είχε προχωρήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας ότι «θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα λάθος. Εάν η συγκεκριμένη τροπολογία είχε τύχει σημείο συζήτησης με τους βουλευτές της ΝΔ, σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να είχαμε ενημερωθεί και να πούμε τις απόψεις και τις ενστάσεις μας, ενδεχομένως να προτείναμε λύσεις. Επέλεξε δυστυχώς ο κ. υπουργός να καταθέσει μια τροπολογία και να ενημερωθούμε οι βουλευτές της ΝΔ από τα ΜΜΕ. Δεν συμμερίζομαι την επιχειρηματολογία ούτε του Άδωνι ούτε του Καιρίδη».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «προφανώς σε αυτά τα θέματα υπάρχει κομματική πειθαρχία, θα το στηρίξω. Αν έβγαινε η κυβέρνηση και έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα το καταψήφιζα».

Μπάμπης Αθανασίου: Έχουν δημιουργηθεί παρερμηνείες- Δεν έγινε διαβούλευση

Διαφωνίες για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την τροπολογία εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μπάμπης Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε ότι «έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις και παρερμηνείες που θα εξέλειπαν εάν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των βουλευτών».

Στην ίδια κατεύθυνση με το πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κινήθηκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στο Μαξίμου. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «για μια ακόμη φορά δεν έγινε σωστός χειρισμός. Πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι του Μαξίμου ότι πρέπει να σέβονται την κοινοβουλευτική ομάδα που στηρίζει την κυβέρνηση. Αν η τροπολογία αυτή είχε παρουσιαστεί τουλάχιστον στους βουλευτές που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, είχε συζητηθεί μαζί τους και είχαν δοθεί απαντήσεις στα ερωτήματα, ουδέν πρόβλημα θα υπήρχε».



Σιμόπουλος: μπορεί να λειτουργήσει ως pull factor; Πιθανώς να το δούμε εκ του αποτελέσματος

Στη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά κινήθηκε και ο βουλευτής  Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «έρχομαι τώρα στην περιβόητη τροπολογία που ήρθε με έναν τρόπο που δεν το περίμενα, γιατί έχουμε συνηθίσει από την παρούσα Κυβέρνηση να διαβουλεύεται και να διαβουλεύεται κυρίως και με την κυβερνητική πλευρά, μια κυβερνητική πλευρά που σε πάρα πολλά νομοσχέδια έχει επέμβει και πραγματικά μεταφέροντας τις αγωνίες της κοινωνίας έχει συμβάλει στη διαμόρφωσή τους. Άρα, λοιπόν, θα παρακαλούσα τους υπουργούς από εδώ και πέρα τόσο σημαντικές τροπολογίες να μην τις φέρνουν χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση».

Πρόσθεσε μάλιστα σε άλλο σημείο ότι «δέχομαι ότι δεν αλλάζουμε την πολιτική μας στο μεταναστευτικό, αλλά φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν κάλλιστα -και θα το κάνουν- να πάρουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους στις χώρες προέλευσης και προφανώς να τους πουν ότι έχει νομιμοποιηθεί η εργασία τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως pull factor; Πιθανώς να το δούμε εκ του αποτελέσματος».

Χρυσομάλλης: δεν λύνει το πρόβλημα εργατών και στέλνει λάθος μήνυμα

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης μίλησε για λάθος μηνύματα της κυβέρνησης σχετικά με την τροπολογία. Χαρακτηριστικά είπε ότι «δεν μιλάμε για ελληνοποιήσεις, μιλάμε όμως για νομιμοποιήσεις έστω και μιας φοράς χωρίς δυνατότητα παράτασης. Δεν υπάρχει, όμως, άμεσος λόγος να γίνει αυτό τώρα. Αυτό το μήνυμα είναι ένα λάθος μήνυμα προς όλους τους διακινητές, που πλέον είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν να πιάνουν δουλειά. Γνωρίζετε τι προβλήματα είχε φέρει ειδικά την περίοδο 2015-2019 αυτή η κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες. Εύχομαι να μην είμαστε σε λίγο καιρό εδώ και να συζητάμε εκείνα τα προβλήματα που συζητούσαμε όταν είχε γίνει εκείνη η ανεξέλεγκτη ροή παράνομων μεταναστών».


Κώστας Καραγκούνης: «Φοβάμαι για λάθος μηνύματα»

Διαφωνίες εξέφρασε για την διαχείριση της τροπολογίας και ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος ανέφερε ότι «θα την καλωσόριζα αν δεν υπήρχε το άρθρο 4 όπως είναι γραμμένο και όπως έχει έρθει αυτή η τροπολογία. Έπρεπε να τύχει μιας μεγαλύτερης επεξεργασίας, το επισπεύδον υπουργείο έπρεπε να το συζητήσει πρώτα απ’ όλα και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο όσον αφορά τουλάχιστον την εξέταση για χορήγηση άδειας διαμονής σε όσους ήρθαν παράτυπα ή παράνομα στη χώρα. Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο διαφορετικά φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα. Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να δοθεί ένα λάθος μήνυμα όπου πρώτοι και πάνω απ’ όλα θα το εκμεταλλευτούν οι παράνομοι διακινητές».

Το επιχείρημα περί της ελλιπούς διαβούλευσης και τα «βέλη» προς το Μαξίμου
Αρκετοί από τα στελέχη που επέκριναν την συγκεκριμένα τροπολογία έστρεψαν τα «βέλη» τους προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την ελλιπή διαβούλευση, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κριτική κατευθύνεται στο ίδιο το Μαξίμου και στον τρόπο που παράγει πολιτική. Η επιβολή της κομματικής πειθαρχίας λειτούργησε σαν «σανίδα» που σταμάτησε τις διαρροές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες οξύνονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: