9.12.23

Δεν καταλαβαίνεις τις αποφάσεις που παίρνεις; Ούτε η επιστήμη...


Ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας και άρα το πώς ‘δημιουργεί’ συνείδηση και πώς παίρνουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε παραμένουν μυστήρια, μετά μια δεκαετία και δισεκατομμύρια ευρώ ερευνών.

Ξέρεις πως ό,τι νιώθουμε, ό,τι δεν νιώθουμε, ό,τι αντιλαμβανόμαστε, ό,τι κάνουμε (τα πάντα) είναι στο μυαλό.

Δηλαδή, στον εγκέφαλο.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ότι ...για να τακτοποιήσουμε τα πολλά και διάφορα θέματα που ‘δημιουργεί’ ο πιο ‘δυνατός’ υπολογιστής –βάρους 1.4 κιλών και ‘σπίτι’ 86 δισεκατομμυρίων νευρώνων-, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί.

Εν έτη 2023 δεν υπάρχει σχετική θεωρία που να βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιστήμονες.

Επίσης, οι επιστήμονες δεν συμφωνούν καν, πως η λύση στο πρόβλημα είναι η προσομοίωση του, στην οποία έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια από το 2011 σε διάφορα προγράμματα που ‘τρέχουν’ σε πολλές χώρες.


Το ευρωπαϊκό σχετικό εγχείρημα έριξε αυλαία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε περισσότερα από 10 χρόνια προσπαθειών, δεν προέκυψε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρόσφερε ωστόσο, στην ανθρωπότητα έναν τρισδιάστατο ψηφιακό χάρτη που ενσωματώνει διαφορετικές πτυχές της οργάνωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε επίπεδο χιλιοστού και μικρομέτρου.

Σκέψου το ως Google Earth του εγκεφάλου.

Το αμερικανικό πρότζεκτ συνεχίζεται.

Έχει έτοιμη την καταγραφή της ταυτόχρονης δραστηριότητας περισσότερων από 1.000.000 νευρώνων, σε εγκέφαλο ποντικιού. Είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας. Υπάρχει βέβαια, μια κάποια απόσταση από τους 86.000.000.000 νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου.



Το μεν είχε έναν άνθρωπο να αποφασίζει για όλα και μπάτζετ περί τα 6.000.000 ευρώ.

Το δε χρησιμοποιεί πλειάδα επιστημόνων να έχουν λόγο στις αποφάσεις και δώσει περισσότερες από 900 επιχορηγήσεις σε ερευνητές, για το συνολικό ποσό των 1.850.000.000 ευρώ (2 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Εκτιμάται πως έως την ολοκλήρωση του project, θα ‘χουν δαπανηθεί περισσότερα από 5.56 δισεκατομμύρια ευρώ (6.000.000.000 δολ.).

Μάντεψε ποιο είναι ποιο.

Όπως ‘εξήγησε’ ο Noah Hutton στο ντοκιμαντέρ του με τίτλο In Silico που κατέγραψε την ευρωπαϊκή προσπάθεια «το μεγαλόπνοο πλάνο του Henry Markram που έγινε επιχείρηση δισεκατομμυρίων ευρώ χαρακτηριζόταν περισσότερο από εσωτερικές διαμάχες και μετατοπίσεις στόχων, παρά από πρωτοποριακή επιστήμη».

ΤΙ «ΕΔΩΣΑΝ» ΤΑ 607 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΕ

Επί δέκα χρόνια, περί τους 500 επιστημόνων (από 155 ιδρύματα σε 19 χώρες) αξιοποιούσαν τα 607.000.000 ευρώ που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να απαντήσουν σε ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της επιστήμης.

Πώς ο εγκέφαλος ‘δημιουργεί’ τη συνείδηση και πώς οι ‘ενεργοποιήσεις’ των νευρώνων παράγουν τις σύνθετες σκέψεις μας.

Το πλάνο ήταν να μοντελοποιήσουν (προσομοιώσουν) οι ερευνητές τη συγκεκριμένη διαδικασία, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Θα ήταν το πρώτο προϊόν της ψηφιακής νευροεπιστήμης, δηλαδή της πιο πρόσφατης προσέγγισης για τη μελέτη του εγκεφάλου που συνδέει πολλές επιστημονικές συνεργασίες με υπολογιστές υψηλής απόδοσης.

Στις 30/9 του 2023 οι συμμετέχοντες στο Human Brain Project κίνησαν για άλλες περιπέτειες.



Το εκ των μεγαλύτερων ερευνητικών εγχειρημάτων που χρηματοδοτήθηκε ποτέ από την ΕΕ είχε αποτύχει.

Κατά άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ΜΙΤ Τechnology Review, ήταν καταδικασμένο από την πρώτη ημέρα.

Κατά τους επικεφαλής του πρότζεκτ «το HBP θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στη νευροεπιστήμη για πολλά χρόνια μέσω της ερευνητικής υποδομής EBRAINS και ενός νέου τρόπου συλλογικής εργασίας στον τομέα».


Έχουν και οι δύο δίκιο.

Στη δεκαετία των πειραμάτων,

έγιναν περισσότερες από 3000 ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις,
δημιουργήθηκαν περισσότερα από 160 ψηφιακά εργαλεία, ιατρικές και τεχνολογικές εφαρμογές,
προέκυψε μια ανοιχτή ερευνητική πλατφόρμα (EBRAINS) που προσφέρει πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία, μοντέλα, δεδομένα και υπηρεσίες, διευκολύνοντας την ενσωμάτωση της επιστήμης του εγκεφάλου πέρα από τους κλάδους και τα εθνικά σύνορα,
συναντήθηκε μια μοναδικά πολυεθνική διεπιστημονική κοινότητα που χωρίς το HBP δεν θα ‘βρισκόταν’ ποτέ.
Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως «ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία της έρευνας που πέτυχε η HBP είναι οι κορυφαίοι τρισδιάστατοι άτλαντες του εγκεφάλου, οι ανακαλύψεις στην εξατομικευμένη ιατρική του εγκεφάλου και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εμπνευσμένων από τον εγκέφαλο, π.χ. στην τεχνητή νοημοσύνη και στους νευρομορφικούς υπολογιστές». 

Για να διαβασεις ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: